Utdelning imorgon i FLXD Franklin European Quality Dividend

 


Idag är sista dag för handel inklusive rätt till höstens utdelning. Det är alltså X-dag imorgon den 12 september för en utdelning om 0,282 euro. Det är en god bit högre än utdelningen förra hösten (0,2078 euro) och väger upp att sommarens utdelning blev en aning lägre i år.

De senaste 4 kvartalsutdelningarna inklusive denna summerar till 1,3163 euro vilket på andelskursen 25,28 euro ger en direktavkastning om cirka 5,2 procent.

Pay date för utdelningen är den 22 september och som vanligt när utländsk valuta är involverad får vi vänta några dagar extra innan vi ser utdelningen hos våra nätmäklare.

Jag äger den här fonden som väger strax under 1 procent i portföljen. Det är den billigaste fonden för europeiska högutdelare. Den var även en av de bäst presterande sådana fonder förra året. Jag gillar fonden och överväger att investera mer i den.

Observera att månadsutdelningen nu i september bara är en mycket liten del av totala utdelningen. Det beror på att Europeiska bolag generellt sett pyntar utdelning huvudsakligen på vårkanten och att fonden i sin tur distribuerar sin utdelning som de tar emot den ifrån innehaven. Utdelningen på sommaren är därför betydligt större än övriga kvartal. Nästa utdelning kommer i december.

Läs mitt inlägg med info om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html



9 kommentarer:

  1. Hej!
    Kan jag använda isk konto eller är det kapitalförsäkring som gäller
    Mvh
    Anki

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Anki,
      Den här fonden har sin hemvist på Irland och de drar ingen utländsk källskatt. Därför funkar fonden utmärkt på ett vanligt svenskt ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko .
    Tack för en fin blogg.👍
    En fråga som egentligen inte hör till inlägget. Såg att du har Telia i portföljen. Din syn på aktien med nuvarande aktiekurs vd byte m.m?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har ägt Telia i flera år och det har varit en riktigt sorglig investering de senaste åren. Innan så var de något såndär stabila i kurs och pyntade hög utdelning. Nu har ut delningen sänkts några gånger och kursen har gått ned mycket. De genererar betydligt sämre kassaflöde idag än vad jag hade hoppats och trott.

      Nej jag tror man gott kan skippa Telia. Jag har en mycket liten slurk kvar bara och den kommer jag nog avyttra den med på sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Tack för svar 👍

    SvaraRadera
  4. Petrusko, behöver man betala fondskatten om man äger en ETF eller Fond på sin ISK/KF?

    SvaraRadera
  5. Den fonden har Jag i min portfölj, just Europas framtidsutsikter känns väl inte sådär jättebra kan man tycka med tanke på krig, energibrist och inflation! Framtiden ligger nog i de framväxande BRICS länderna men Jag har ju haft fel förr...
    Apropå Telia så kan Jag hålla med om att det har varit en riktigt kass investering sedan Jag köpte den 2017 men branschen som helhet är ju satt under press. Detta visar hur svårt det är med
    Stockpicking och att köpa en enkel indexfond oftast är det smartaste valet för de flesta.

    SvaraRadera
  6. Har vart intresserad att ta in denna fond i portföljen, har du något bra svar på hur mycket man bör köpa för? För att inte åka på alltför dyra utgifter? Är själv inte så bra på att räkna ut alla avgifter. Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avgifterna du åker på vid köp är valutaväxlingsavgift om 0,25 procent och courtage. Den första är vad den är medan courtage oftast har en fast minsta kostnad. Många småsparare kör courtageklass mini och då är det 1 euro minimum courtage och 0,25 procent rörligt (eller 0,15 procent om man är private banking kund).

      För att optimera courtaget vill du köpa för ett belopp där 1 euro utgör just 0,25 procent. Euron kostar idag 11,9 kronor varpå du kan slå på miniräknaren 11,9/0,0025=4760.

      Minst 4760 kronor behöver man köpa åt gången för att courtaget inte skall utgöra allt för stor del. Är man PB-kund och har 0,15 procent rörligt courtage slår man istället 11,9/0,0015=7933.

      Mvh petrusko

      Radera

Ny billig globalfond från Franklin Templeton

  Igår noterades en billig global indexfond på den tyska börsen Xetra. Det är Franklin Templeton som startat en ny globalfond som följer glo...