S&P 500 Dividend Aristocrats överavkastar mot S&P 500

 


Techaktier har varit hett i flera år nu och har bjudit på mäktig avkastning. Samtidigt har utdelningsaktier inte gått alls lika starkt. Detta är ett kort tidsperspektiv och man behöver se på saken i termer av decennier. Techaktier har drivit upp avkastningen för S&P 500 de senaste åren och det är inget konstigt eller unikt med det. Olika sektorer går starkt vissa perioder och svagt andra.

Det finns ett index som heter S&P 500 Dividend Aristocrats och det består av bolagen i S&P 500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Sett på lång sikt har det här indexet avkastat bättre än S&P 500. Nedan länkar jag till en kort och lättbegriplig artikel hos Motley Fool med data över 19 år.

https://www.fool.com/investing/2022/08/25/how-has-the-dividend-aristocrat-index-performed-re/

Man behöver ha det här långsiktiga perspektivet i åtanke och vetskapen att det alltid kommer perioder med svagare prestanda. Det har varit några år nu som techaktier och S&P500 har avkastat mer men det är för kort period att döma på. Tyvärr har gemene man svårt för det där längre tidsperspektivet och tittar istället på det senaste året, 3 åren osv och hippetihappar runt mellan aktier, fonder och strategier.

Enklast är så klart att investera i S&P 500 rakt av och skita i olika strategier, sektorer osv. Men skall man investera i något annat så behöver man ha förståelse och tålamod med att det också kommer utvecklas annorlunda än S&P 500. Man behöver ta att investeringen går sämre än S&P 500 några år för att få den bättre prestandan på 20 år.

Det är förstås inte självklart att S&P 500 Dividend Aristocrats kommer överavkasta de kommande 20 åren men det finns gott hopp om saken i vart fall. Åter kan man resonera att det är enkelt att välja en ren investering i S&P 500 och inte utsätta sig för risken/potentialen i något annat. Men hey: så är det med alla investeringar på börsen och det är upp till var och en efter strategi osv.

Jag tror på S&P 500 Dividend Aristocrats även i framtiden och önskar att det fanns en enkel fond/ETF att investera i för att följa det indexet (Nej SPDRs ETF SPYD följer inte detta index).



16 kommentarer:

  1. Hej petrusko,
    tycker du att SPYD duger som alternativ tills det kommer en fond eller ETF som följer det riktiga indexet?

    SvaraRadera
  2. Ja NVIDIA har ju tok rusat i år! det finns ju ingen hejd på euforin när det gäller AI, Jag minns hur det var med Nokia och Ericsson på det glada 00-talet, det var samma sak där sedan gick det som det gick...
    Mycket möjligt att kursrusningen är befogad men Jag vågar inte gå in o köpa techbolag nu efter denna kraftiga uppgången...

    Vad tror du själv om Nvidia aktien petrusko är kursökningen befogad eller är det förhoppningar som styr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer alltid finnas bolag som tokrusar och i 99 fal av 100 kommer man att stå där vid sidan och tänka "fan att jag inte köpte för ett år sen". Det händer mig titt som tätt och numera bryr jag mig inte. Det viktigaste är att man har en strategi och följer den. Är din strategi att köpa undervärderade bolag, försöka följa trender eller liknande, ja då borde du haft nvidia för något år sen och köpt på dej massvis och sedan haft en genomtänkt plan för när du ska hämta hem den förmodade vinsten. Några få lyckas med detta. Min strategi är värdeinvestering via utdelning. Kort och gott. Försöka undvika de värsta minorna och återinvestera utdelningarna.

      Radera
  3. @Petrusko Apropå att överavkasta. När jag jämför indexfonder och index-etf:er hos Nordnet överpresterar fonderna nästan hela tiden etf:erna. (Jag kollar via justetf.com som inkluderar utdelningarna och jag lägger på växelkursen.) Har du nån aning om varför? Jag blir inte klok på det. Vänlig hälsning Henrik Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du en tanke här petrusko? För lite så är det väl, att utdelningsETFerna underpresterar mot index? Däremot när börsen är sur kan vi se fram emot fortsatta utdelningar (o troligtvis gen höjningar) samt högre motstånd mot nedgångar. Mika egna efter uppförde sig så vid senaste stora nedgången.

      Radera
    2. Tjena,
      Vanliga indexfonder är noterade i svenska kronor och har med sig valutaeffekten.

      Den tror jag inte att just etf enkelt kan räkna om åt dig till utveckling i svenska kronor. Fonder som följer exakt samma index presterar ungefär lika. Stora skillnader kan ligga i att utvecklingen visas i olika valutor.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Tack för svaret. Som jag skrev så lägger jag ju på växelkurseffekten EUR -> SEK för att jämföra ETF:rna, t ex Vanguard All World m fl. med t ex Länsförsäkringar Globa index, Avanza Global m fl som är i kronor. Och resulatet ligger för långt under de sistnämnda för att jag ska förstå varför. Vänlig hälsning Henrik Jansson

      Radera
    4. Det är olika index du jämför och jag är skeptisk till din valuta som du lägger på. Fondernas innehav är i huvudsak dollar och valutakurser fluktuerar dagligen. Beroende på vilken tidsperiod man väljer så kan det vara typ 30 procent avkastning i fördel till en globalfond noterad i svenska kronor. För att dollarn under tiden blivit så mycket starkare. Jämfört med en fond utan valutaeffekten alltså.

      Att jämföra helt olika index kan bli väldigt skevt då de innehåller olika samt att de kan hantera saker som skatter olika.

      Fonder som följer exakt samma index utvecklas lika. Oavsett vilken valuta man har växlat över dem till. Detta eftersom fondens tillgångar är de samma. Man kan växla dem runt världens alla valutor och det är ändå samma värde. Värdet är de bolag som fonden innehåller och det är främst USA-bolag i en globalfond.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Det här gör ju då jämförelsen jättesvår. Vad jämför du mot?

      Radera
    6. Om man jämför en ETF som handlas i euro och en svensk fond i sek måste man lägga på valutaeffekten, inge könstit me det. Och jämför man t ex ETF:n iShares MSCI World UCITS med Avanza Global, som jag gjorde, så är det samma index. Men diffen berodde på min eget räknefel, så glöm min fråga! Ha en bra dag Henrik Jansson

      Radera
  4. Tjenare Petrusko.
    Tack som vanligt för en bra blogg och det senaste om fonder som betalar utdelning i cash. Grymt.

    Din åsikt på det här…
    Jag är boende på heltid utomlands i Spanien så mina ISK behandlas av banken som ett vanligt AF-konto, dvs att det dras vinstskatt på vinster och utdelningar. Dock inte 30% utan ”bara” 15% då det finns ett skatteavtal mellan länderna.

    Jag har investerat i aktier i tio år nu, det har inte gått dåligt, jag är nöjd. Jag har dock insett att det är via indexfonder jag kommer att få den bästa avkastningen över tid och håller nu på att vikta portföljen mer och mer mot index.
    Samtidigt älskar jag utdelningar och min plan är att i framtiden kunna leva på utdelningar. När indexfonder med utdelning i cash dök upp på radarn kändes det som det bästa alternativet då jag får det bästa av två världar, avkastningen från index och utdelningarna på kontot.

    Till min fråga…
    I mitt fall, där jag betalar 15% vinstskatt på utdelningar även på mitt ISK, skulle du lägga pengarna på indexfonder med eller utan utdelningar i cash?

    Jag gillar egentligen inte idén med att sälja av andelar för att skapa en utdelning men tänker att det kommer att ge en betydligt bättre avkastning om jag skjuter upp skatten så länge jag kan. För visst blir det så, om en fond ligger på ett AF-konto betalar jag ingen skatt så länge jag inte säljer andelar?
    Jag har fortfarande 20 år kvar på min ackumuleringsfas innan jag ska börja leva på mitt sparkapital.

    Stort tack i förhand.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är en komplex fråga det där med beskattning när man är skriven utomlands. Det varierar från land till land vad som gäller och ofta behöver man skatta även i det land man är skriven i.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej igen, vad som gäller skattemässigt i det här fallet har jag bra koll på, men jag undrar om du i mitt fall skulle välja indexfonder med eller utan utdelning i cash med tanke på att jag betalar 15% kupongskatt på utdelningar?
      Tack :)

      Radera
    3. Hello,
      Ok bortsett från skattemässiga grejen men hänsyn tagen till 15% kupongskatt så kan en tänkbar väg vara att välja indexfonder utan utdelning. Det finns många fina indexfonder som har olika andelsklasser varpå man när det passar kan byta till en utdelande andelsklass om man vill ha det.

      Jag gillar tex SEB Sverige Indexnära. Det är en utmärkt vanlig svensk indexfond. Andelsklass A lämnar ingen utdelning medan Andelsklass B gör det.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Stort tack för svar:)

      Radera
  5. Det hade ju varit snyggt att komplettera med en ETF som rakt av följer S&P 500 dividend aristocrats, men vad jag kan läsa mig till finns det bara en ETF som gör det. Det är ProShares S&P 500 Dividend Aristocrats ETF med ticker NOBL. Ej valbar på Avanza, listad i US.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....