Fynd på biblioteket - De bästa investerarna

 


När jag var på biblioteket härom dagen snubblade jag över den här godbiten. Världens 99 bästa investerare av Magnus Angenfelt. Titeln var bekant men jag kände inte igen boken riktigt. Jag tror inte jag har läst den tidigare men den är lite halvlik Jonas Bernhardssons bok Investera som Mästarna. De är inte alls lika de här två böckerna. Bernhardssons bok innehåller färre "mästare" men har desto mer reflektioner kring dem och att investera rent generellt.

Världens 99 bästa investerare innehåller precis som namnet antyder hela 99 investerare som fått ett uppslag eller lite mer vardera i boken. Det är kort men intressant fakta om dem. Vad de har för strategi och vad de värdesätter högst i sina analyser mm. De flesta är amerikaner men författaren har gjort ett gediget jobb att finna de bästa investerarna världen över. Jag har bara hunnit läsa en fjärdedel av boken men har redan fått läsa om en japan och en brasiliansk mästarinvesterare utöver amerikaner.

För att filtrera fram de äkta mästarna utgår Angenfelt ifrån 25 års historik när han synar investerarna. Anledningen till det är att en idiot kan ha tur i 10 år och uppvisa magisk avkastning medan på +20 år blir idioter utraderade/bortsållade. Att prestera bra i över 20 år visar på något mer än bara tur. Det finns gott om fondförvaltare som presterat supersiffror i 5-10 år och sedan kraschat eller blivit mediokra som bäst. Mycket tur inblandat där. Det finns desto färre investerare som presterat bra i över 20 år, där finns de riktiga mästarna. 

Angenfelts bok om världens bästa investerare är ifrån 2012 men det förändrar inte mycket att den har drygt 10 år på nacken. Investerarna skall ju ha 25 års historisk prestanda och de duktiga man hört talas om är från förr i tiden. Visst kan någon uppstickare kommit de senaste 10 åren men det gör en obetydlig skillnad på boken. Kanske 1 gubbe skulle bytas mot en annan gubbe.

Jag gillar boken och ser fram emot att läsa om fler mästare i den.



1 kommentar:

Utdelning i SEB Sverige Indexnära B maj 2024

  Nu har SEB meddelat utdelning för sina fonder och jag följer primärt deras fina indexfond SEB Sverige Indexnära B. Jag tycker det är en ut...