Handelsbanken låg värdering

 


Egentligen siktade jag först på att skriva ett inlägg om de tre svenska storbankerna men jag landade i det här om Handelsbanken specifikt. I runda slängar är dock förutsättningarna liknande i SEB och Swedbank.

Vinsten i Handelsbanken har sakta tickat uppåt de senaste 5 åren. Under det här året då ränteläget snabbt blivit betydligt högre är det bättre tider för banksektorn och vinsten har tagit ett rejält kliv uppåt. Under detta året och de närmsta är analytikers förväntningar vinster om 12-13 kronor per aktie.

Handelsbanken A står i cirka 92 kronor och en vinst om 13 kronor ger p/e 7. En utdelning på 8 kronor innebär en direktavkastning om 8,7 procent.

I våras pyntade banken en extrautdelning som ihop med ordinarie landade på totalt 8 kronor per aktie. Det högre vinstläget framöver medger bibehållen utdelning och förväntningarna bland analytiker är att Handelsbanken fortsatt pyntar kring 8 kronor.

Banksektorn har varit ganska "kall" på börsen i många år. En förklaring är de ständigt sjunkande räntorna och ett superlågt ränteläge. Nu är räntan högre och dessutom stigande men banker är fortsatt i frysboxen. Det är ju ingen superpoppis sektor någonsin men något som påverkar negativt nu är internationella investerares syn på bankernas exponering i fastighetssektorn. Sverige är ett oviktigt land och ingen bryr sig ned på detaljnivå om våra banker. Är det en fastighetskris och bankerna har utlåning i sektorn så kan man enkelt undvika det lilla landet Sverige och dess bankaktier. I en internationell investerares perspektiv förstås.

Bankerna har utlåning till fastighetssektorn men det ser inte ut som något som skall stjälpa dem i närtid. Medan jag inte tar för givet en högre värdering av bankerna i närtid finner jag styrka i den låga värderingen. Jag är inte orolig för de svenska storbankerna.



18 kommentarer:

  1. Jag hamnade i Handelsbanken när Nordea flyttade till Finland så jag hoppas att de fortsätter vara en bra bank.

    En sak jag funderat på är den extrema skillnaden i pris mellan A-aktier (billiga) och B-aktier (dyra). Det måste finnas någon som är desperat efter B-aktier trots att det är lägre omsättning i dem och att de har en lägre rösträtt. Det finns dessutom relativt få av dem från början. Något är underligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Över åren har det pendlat fram och åter vilket aktieslag som kostat mer. Nu har B-aktien varit rejält mycket dyrare ett bra tag men det kan komma svänga igen i framtiden. Det är inget som gör den ena aktien mer värd utan det handlar om antal tillgängliga aktier på marknaden och handelsflöden.

      Det finns få B-aktier tillgängliga för handel på marknaden. Prisskillnaden är inget att lägga någon vikt till utan man skall investera i den billigare av de två aktieslagen. Nu är det A-aktien men det kan som sagt svänga i framtiden.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag tycker ändå att det är intressant att en aktie som på papperet är meningslös handlas för hundratals miljoner kronor i månaden. Någon eller något ligger bakom varje köp och har en tanke med det.

      Radera
    3. Aktien ingår i diverse passiva index ifrån världen över och de flödena har inga tankar öht.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej
    Har haft SEB ett bra tag nu.Valde den framför de andra då den kombinerar både kursutveckling och hög DA.
    SEB har ju(inkl utd)gått lite bättre än OMX30GI på 1,3,5 och 10 års sikt.
    Väger ca 3% av portföljen.
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jojje,
      Handelsbanken har genererat en betydligt sämre totalavkastning än både Swedbank och SEB de senaste 3 åren. SEB tror jag varit bäst av dem och jag tror det kan fortsätta.

      SEB gör sin grej riktigt bra. De vässar och utvecklar sin verksamhet. De pyntar en hyggligt stor utdelning samtidigt som de återköper aktier för miljardbelopp. Återköpen ger stöd för både kursutveckling och stigande utdelning per aktie över tid.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Håller med till punkt o pricka:-)
      //Jojje

      Radera
  3. Jag tycker att det är konstigt att Handelsbanken har valt extra utdelning istället för återköp. Särskilt då värderingen är låg och dessutom att Lundbergs får skatta på utdelningen från Handelsbanken.
    /H

    SvaraRadera
    Svar
    1. han behöver väl kassaflöde

      Radera
    2. Tjena,
      Handelsbanken har haft bemyndigande ifrån stämman i flera år att göra stora återköp men inte nyttjat det. Jag vill se dem göra det och inte bara någon halvdan engångsgrej utan snarare regelbundna köp över några års tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena P!

    Intressant inlägg. Jag är själv ägare till Handelsbanken och fortsätter tanka genom den svaga utvecklingen, fin DA samt möjlighet för kursutveckling om fastighetsoron visar sig vara överdriven.

    En fråga i förhållande till banker, du har ju SEB och Swedbank också, vad är dina tankar kring Nordea?

    Tack för bra bloggande!
    Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      För ett knippe år sedan hade Nordea utmaningar med prestandan och har sedan dess gått igenom en rad åtgärdsprogram. Nordea presterar nu bättre och är ett bra bolag. Det är ett finskt bolag och medan jag inte nödvändigtvis har något emot det så håller jag mig tillsvidare till de svenska storbankerna. Jag har övervägt på senare tid att lägga till Nordea till min banksamling men inget jag skridit till verket med. Bra att veta är att det dras utländsk källskatt på utdelningen ifrån Nordea eftersom det är ett finskt bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Dras det utländsk källskatt även om man äger Nordea med den svenska flaggan via Avanza?

      Radera
    3. Tjena Erik,
      Den där svenska flaggan förtäljer endast vilken börs aktien handlas på. Det har ingen betydelse i skattesynpunkt. Ja det dras utländsk källskatt om man äger Nordea oavsett vilken notering man valt. Nordea är ett utländskt bolag som har en notering på svenska börsen. På samma sätt som Ericsson är ett svenskt bolag men även finns noterat på finska börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Tack Petrusko!
      Då blir det Nordea noterat på svenska börsen, i en KF :)

      Radera
  5. Åtta procent i avkastning varje år är ju helt galet egentligen. På tolv år har man fått aktierna gratis.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svenska börsen har historiskt avkastat 10 procent i snitt årligen. Det är bättre än Handelsbankens och övriga storbankers totalavkastning på lång sikt.

      En rimlig avkastning sett till den risk man tar vid en investering på börsen.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Är inte heller orolig och äger aktier i både SEB och SHB. Varför jag inte äger Swedbank är för att jag tycker att risken är större ( har varit med fler härvor.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....