Fatta ränta på ränta skapa en förmögenhet

 


Den som fattar ränta på ränta och gör sunda investeringar kommer bygga en förmögenhet. Detta är något i princip alla kan göra. Nyckeln är tid. Man måste ha tid och låta den göra jobbet. Om man investerar 1000 kronor i en indexfond och efter 1 år får 70 spänn i avkastning så är man förmodligen inte värst imponerad. Året efter får man cirka 75 kronor avkastning eftersom man då får ränta på de redan intjänad pengarna. Ränta på ränta helt enkelt men man är förmodligen fortfarande inte så imponerad.

För varje år som går blir avkastningen på den tidigare avkastningen än större. Som en snöboll blir den större och större tills den är rackarns stor och imponerande.

Det enklaste sättet att investera på börsen och få sin beskärda del av "ränta på ränta-miraklet" är via ett månadsspar i en billig indexfond.

Som exempel har jag här tagit ett månadsspar om 400 kronor i en global indexfond. 400 spänn per månad summerar till 4800 kronor per år. Inte så mycket men om man skulle spara i 45 år så är det drygt 200.000 kronor man sparat totalt. I snitt har globalindex avkastat 7 procent per år och via ränta på ränta-effekten blir slutbeloppet efter 45 år väldigt mycket mer än 200 papp. Börsen avkastar från dag 1 och du får sedan avkastning på din avkastning.

1.420.000 kronor kommer man upp i med det där månadssparet om 400 kronor. Hela 1,2 miljoner är avkastning och det är tack vare ränta på ränta och en lång spartid. 45 år är verkligen ingen konstig spartid. För en 20 åring är man inte ens uppe i pensionsålder efter 45 år. 

Bitternissar kan ljuda "men vad får man för 1,4 miljoner kronor om 45 år då". Ja inflationen gör ju att man inte får lika mycket som idag men man får garanterat mer för 1,4 miljoner kronor än om man har ingenting.

400 kronor per månad är inte mycket. Många kan om de vill spara väldigt mycket mer än så. Den som är ung har förmodligen inte lika stort utrymme som äldre men det viktiga är att sätta igång effekten av ränta på ränta. Ett litet spar idag är bättre än ett större månadsspar många år senare. Tiden är den främsta faktorn och det är den som leder till mäktig avkastning i långa loppet.

Vänta inte på den nya lönen, det nya jobbet, eller vad det nu kan vara. Starta månadssparet nu. Exempelvis måste man spara nästan 2000 kronor per månad i 25 år om man inte kommer igång med sparet förrän 20 år senare för att komma upp i samma slutsumma.

Har man tiden på sin sida är det möjligt att skapa en rejäl förmögenhet på börsen. 10 miljoner kronor är inte omöjligt. Om man spar 2800 kronor per månad har man efter 45 år cirka 10 miljoner kronor. Har man bara 10 år på sig behöver man pytsa in nästan 60.000 kronor varje månad för att komma upp i 10 miljoner.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...