Hitta fonder med screener

 


Att "screena" fram fonder är ett smidigt sätt att hitta just det man är ute efter. Mäklare som Avanza och Nordnet har sin egna funktion för ändamålet men de är begränsade. Hos Morningstar finns det en fondscreener med betydligt fler parametrar att söka på.

Jag gillar Morningstars screener och använder den regelbundet när jag spanar efter fonder. Man kan tex screena fram fonder med utdelning. Det finns än fler parametrar än de som syns i bilden ovan.

Screenern hittar man på startsidan av den svenska sajten Morningstar genom att klicka på "Fonder". Nedan är en länk direkt till screenern:

https://www.morningstar.se/se/screener/fund.aspx#?filtersSelectedValue=%7B%7D&sortField=returnM60&sortOrder=DESC



4 kommentarer:

  1. Men kontantutdelande fonder går inte att screena fram va?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fonder som pyntar utdelning kan man screena fram. Sen är det olika hur fondbolag och mäklare hanterar utdelningen. Man måste kolla med sin mäklare och den specifika fonden om utdelningen faktiskt kommer som cash.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Har hållit på med aktier ett tag men känner att jag inte hinner/orkar lägga ner lika mycket tid på det längre. Enklaste hade ju varit att bara köra indexfonder men är ju skoj med utdelningar. Funderar på att köra Länsförsäkringar global indexfond och Xact Norden högutdelare. Sprider man ju riskerna i Xact men kan även ta del av utdelningar. Typ 70/30 fördelning till läns fördel. Vad tror du om en sådan portfölj?

    /Fundersam

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Fundersam,
      Tack för din kommentar. Det är en bra plan du har där. Att investera i aktier är tidskrävande och även om man har tiden återstår utmaningen att det är svårt att slå index. Att gå över helt till indexinvestering är mycket rimligt. Länsförsäkringars globala indexfond är mycket bra om inte bäst globala indexfond. Vill man ha lite utdelningar också så är ju den där Xact Norden Högutdelande kul att ha en slurk utav också.

      När du nu känner att du inte hinner/orkar lägga tiden på aktier så tycker jag absolut att du skall skippa aktier helt.

      En följd kan sannolikt bli bättre avkastning i långa loppet om du går över till indexfonder.

      Ha det gott.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....