I jakten på bättre avkastning

 


Många är vi som sitter med en eller flera aktier som gått uselt. Frågan är varför det blir så. Sannolikt är det jakten på bättre avkastning som driver oss i den riktningen. Somliga jagar extrem avkastning och blir sittandes med rejäla bottennapp. Det är en tokig jakt och situation vi sätter oss i då målet inte är vidare realistiskt. Att uppnå raketavkastning på tiotals procentenheter bättre än index är verkligen orealistiskt men även så lite som ett par procentenheter överavkastning är orealistiskt det med.

Det finns gott om studier som visar att inte ens de som arbetar med börsen professionellt klarar att slå index över tid. Vill man läsa mer om det har sajten Småspararguiden ett bra inlägg med sammanfattande info och referat till studier osv. https://www.smaspararguiden.se/blogg/darfor-ska-du-ha-indexfonder/ 

Många smarta investerare väljer att investera i indexfonder för de vet att det inte är rimligt att förvänta sig mer avkastning än börsindex. Vissa investerar även i enskilda aktier men gör det då för att de älskar aktier. De har majoriteten av pengarna i indexfonder och en liten slurk i enskilda aktier för det är kul.

Skulle gemene man göra på det här viset vore mycket vunnet. Då skulle det inte svida så värst för oss när enskilda aktier blir till jordfräsar likt SBB, Telia, Embracer, Fingerprint mfl.

De flesta av oss förstår nog inte hur osannolikt det är att just jag själv skulle vara ett börsgeni utan dess like. Proffsen misslyckas men jag, jag är minsann oraklet själv.

I jakten på bättre avkastning går vi på minor och har vi inte god riskkontroll blir smällen därefter. Om man har viktat ett innehav tungt i väskan och det smäller så blir förlusten förödande. 

Jag har byggt min portfölj genom åren på utdelningsaktier för att jag älskar aktier. Det har gått bra för mig. Delvis för att jag hållit mig till hyggligt sunda bolag men även till stor del på grund av tur. Nu siktar jag framledes på att fortsatt äga enskilda aktier för att jag älskar det men låta dem väga desto mindre till fördel för indexfonder. För att det är smart. För att det är rimligt.

På kort sikt som 1 eller 5 år kan en idiot slå börsen. På lång sikt som 10-20 år har idioten och hans pengar gått skilda vägar.



22 kommentarer:

  1. Det är en av mina intressantare lärdomar efter 6 år med aktiehandel, och inte enbart fonder: De som jobbar professionellt med detta gör många dåliga gissningar de också och det är svårt att se att de är märkbart bättre än mig, och naturligtvis vice versa.

    SvaraRadera
  2. Hej! Bra inlägg. Jag skulle vilja fråga vilka utdelningsaktier du tycker är dom bästa just nu. Det är ju ett par bolag som har slopat sin utdelning och hur ser du på deras förmåga att återinföra denna utdelning framöver? Vilka bolag skulle du säga är mest säkra på att bibehålla sin utdelning om ingenting oväntat händer? Och vilka bolag är dom som du ser som dom säkraste korten i jakt efter säkerhet och inte raketavkastning? Mvh

    SvaraRadera
  3. Har börjat vikta över till mer etf indexfonder för att inte åka på mer smällar har dock satsat för mycket på sbb o cibus sen en tid tillbaka.
    Hänger kvar i dom då jag inte sålt av tror ändå cibus repar sig på lång sikt sbb vet ingen 😅

    SvaraRadera
  4. Bra inlägg och kloka tankar Petrusko, set it and forget it i breda index är ofta bäst, även om det kan vara lite tråkigt ibland 🙂

    Undrar om du vet när Avanza kommer göra den utdelande globala storebrandsfonden tillgänglig på plattformen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tråkigt men bra. Jo Avanza har sagt att den snart finns tillgänglig. Fonden har en gräns om 100.000 kronor minsta initiala insättning (Nordnet gjorde fel som lade upp den med 100 kr).

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Investera i breda index är ofta bäst, även om det kan vara lite tråkigt ibland 🙂 Undrar om du vet när Avanza kommer göra den globala utdelande storebrandsfonden tillgänglig på plattformen? Är sugen på att dumpa inkommande utdelningar i den nämligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tråkigt men bra. Jo Avanza har sagt att den snart finns tillgänglig. Fonden har en gräns om 100.000 kronor minsta initiala insättning (Nordnet gjorde fel som lade upp den med 100 kr).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Hej Petrusko,
      Tack för en bra blogg. Gäller minimuminsatsen på 100000 för Storebrandfonden även på Avanza? I så fall går den tyvärr bort.
      Med vänlig hälsning
      Tobias

      Radera
    3. Fick denna info från Storbrand fonder: "Minsta insättning är 100 000 sek och vänder sig främst till stiftelser och institutioner. Utdelningen sker årligen och genomfördes förra veckan. Utdelningsprocenten var för 2023 4,5%".
      Man kan ju givetvis köpa även som privatperson. Får se hur jag gör. Inväntar Petruskos inlägg om fonden. Sedan ska jag fundera lite till.😊

      Radera
    4. Tjena,
      Ja det ska vara 100.000 kronor minsta insättning via Avanza. Det är fondens villkor. Den dyker nog upp när som helst hos Avanza nu.

      Mvh petrusko

      Radera
    5. Tack igen Petrusko för ett förtydligande att minimuminsatsen för Storebrandfonden ligger på 100k på Avanza. Detta verkar inte gälla hos Levler. Vidare är avgiften lägre i den fonden liksom i SEB Sverige indexnära B på Levler. Lutar att månadssparandet för min del kommer att ske hos Levler snarare än Avanza. Mvh Tobias

      Radera
  6. Har du någon strategi vad det gäller mottagna utdelningar? Vilka befintliga innehav du fyller på eller köper du nytt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag betalar räkningar, köper Netflix och pizza för mina utdelningar. En del investerar jag förvisso men det blir oftast i befintliga innehav. Nu fokuserar jag på att lasta in pengar i indexfonder. Är något innehav rimligt värderat brukar jag kunna välja att öka där. Nyligen har jag tex köpt mer Lundbergs som handlas till 10 procent substansrabatt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Haha snyggt

      Radera
  7. Tjena, bra inlägg som alltid. Syftar du på de indexfonder du redovisar i din utd-portfölj eller har du även andra icke utdelande varianter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag syftar till de jag har i portföljen. SEB Sverige Indexnära B är mitt förstahandsval nu för nya investeringar i svenskt index. Jag avser börja investera i Storebrand Global All Countries B när Avanza lagt upp den på sin plattform. Den är mitt val för global indexinvestering.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar. Det är den fonden som har 100K som minsta köpbelopp? Gissar att det är en utdelande fond, men var kan jag hitta information om den saken? Plöjde igenom info på storebrandfonder och morningstar men ser inget om utdelningar

      Radera
    3. Tjena,
      Ja det är den fonden. Morningstar har bra info om den. I fondens årsrapport ser man historiska utdelningar och i fondens KIID ser man utdelningspolicy mm. I Informationsbroschyren står info om minsta köp.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. jag har storebrand global low volatility B SEK som är utdelande och jag månadssparar i den och har precis fått utdelning på betydligt mindre belopp än 100 k
      Har fonden hos levler

      Radera
  8. Börjat växla över lite till utdelningar. Jag är en av de som slagit börsen rejält de senate 10-20åren men vill i framtiden ha en möjlighet att leva på utdelningar. Det finns något tillfredsställande med att man får in pengar trots att man minskar att jobba eller slutar.

    SvaraRadera
  9. Hej! Angående storebrand global fonden. Kan man göra mindre insättningar ex. 1000kr efter det att man gjort den initiala insättningen på 100k?

    Är värdeutvecklingen exakt samma som A fonden +utdelning? Eller drar dom av utdelningen från värdeutvecklingen?

    SvaraRadera
  10. Storebrand global all countries A har på en 3 / 5 års period presterat ca 10% mindre avkastning än t.ex. Länsförsäkringar Global eller Avanza Global. Hur känner du kring det Petrusko?

    Det kan ju bero på att Storebrand inkluderar tillväxtmarknader i fonden. Men frågan är om det är värt att riskera gå miste om 10% utveckling kontra att få utdelning från Storebrand fonden.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....