Maribel och Oskar sparade ihop 6 miljoner kronor

 

Jag har följt Oskar och Maribel länge. Två helt vanliga människor som via ett spar på börsen nu lägger mer pengar på det som verkligen betyder något och mindre på sådant som inte är så viktigt. De älskar att åka skidor och få familjer åker nog mer skidor än vad de gör. De har byggt ett fritt liv med mer av det de älskar.

Maribel och Oskar bloggar på https://enkelboning.com/

Videon ovan är ett inslag ifrån ekonomikanalen EFN. En kort genomgång av parets resa, varför, hur osv. Checka in videon och följ dem på bloggen om det där med "mer av det du älskar, mindre av oviktigt" är något för dig.

Själv har jag för all del slösat bort mycket pengar genom åren men framförallt har jag lagt mycket pengar på det jag älskar. Jag har råkat ha det förträffliga intresset aktier och lagt pengar på det. Tur jag inte blev intresserad av modelljärnväg eller något annat.. Jag har alltså inte sparat för sparandets skull utan jag har investerat i aktier för att det är vad jag älskar. Likt folk älskar motorcyklar, båtar, modelljärnväg osv.



11 kommentarer:

  1. Mycket bra intresse det gäller mig också

    SvaraRadera
  2. Trevligt inslag, med bra take på sparande - man känner igen mycket från Mr MM. Det jag många gånger inte får kläm på är hur en del olika sparprofiler lyckas skrapa ihop sitt kapital. Till exempel i intervjun nämner de att dom tidvis har sparat runt 25 tkr per månad. Samtidigt förstår jag det som att de har uppnått ett kapital om 6 mn på 6 år. Detta måste vara riktiga toppinvesterare. Alternativt har kapital kommit in från annat håll än från sparandet och avkastningen på börsen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kör man snitt så ska de ha skrapat ihop 2,2 miljoner på 6 år. För att nå 6 miljoner på 6 år, med ett månatligt sparade om 25k så krävs en genomsnittlig avkastning på 42%..

      Radera
  3. Och mig, men börjar bekymra mig för att tappa det sociala. Får tvi ha mig ut på olika tillställningar. Tur börsen är stängd två dagar i veckan. 🤷🏼‍♀️🤭

    SvaraRadera
  4. Förstår inte heller hur de får ihop 6 miljoner på 6 år. Visst, om man sparar 60000 i månaden och räknar med 8% årlig ränta får man ihop 5472000. Tror dock de flesta har det ganska problematiskt att lägga undan 60000 varje månad.

    SvaraRadera
  5. Petrusko hur gamla var du när du började intressera dig av aktier och investeringar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag var 10 år gammal när jag köpte mina första aktier. Det är över 30 år sedan nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Oskar och Maribel brukar ofta även ta in sitt tjänstepensionskapital i beräkningen vet jag. Kanske så även denna gång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har för mig att de sålde en bostad i Stockholmstrakten när de flyttade till Rättvik. Jag tror inte att de gjorde förlust på den affären.

      Radera
  7. Jag tycker egentligen inte om det som EFN (och andra) gör i den där - det blir bara som en propaganda film. Tex de säger att de lever efter 4% regeln men om jag har förstått det rätt så har de tänkte göra slut på pengarna också (vilket är helt ok men varför inte säger så). 6 miljoner med 4% skulle ger 20000 per månad men de säger att deras kostnaderna har ökat till 25k-30k, men den som intervjuar frågar inte om det betyder att de nu behöver 9 miljoner i så fall. Sedan säger Oskar "om vi skulle behöva börja jobba igen" men det har redan hänt dvs de har behövt börja jobba. Och det nämns friskt i början att de är ekonomisk fria och behöver inte jobba - två egentligen osanningar. Känns bara med sådana reportagen att det 'undangöms' en hel del info - om det är medvetet vet jag inte - förmodligen är det EFN som vill få det att låter bättre an vad det egentligen är. Men jag förstår inte varför det görs - även om de inte är helt ekonomisk fria så är det tillräckligt imponerande det de har gjort ändå utan att det behöver skönmålas. Man undrar då hur många andra reportage om andra ämne är 'vinklade' på liknande sätt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tyvärr brukar det skrivs om folk som är på väg till FI på ett litet luddigt sätt. Kanske för att intervjuoffren själva inte vet exakt hur de har tänkt sig. Det bästa är väl att försöka vara så tydlig som möjligt med t.ex. extrainsättningar och sånt, för av erfarenhet vet jag att många följare försöker räkna och anpassa vi bloggares pengamaskiner efter sina egna förutsättningar och då tycker jag det är vettigt att vara så transparent som möjligt så det inte smyger sig in nåt fett arv eller bostadsaffär och sparkar upp portföljvärdet till skyarna.

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...