Avanza välj din utdelning

 


För oss som vill ha utdelningar finns det en uppsjö aktier att investera i och det finns även en hel del fonder. Fonder är ett smidigt val för den som vill ha utdelning men inte analysera bolag osv. Ett smidigt sätt för gemene man att investera på börsen.

Alla fonder pyntar inte utdelning och framförallt kanske våra favoriter inte finns i utdelande version. Jag tänker på fonder som exempelvis Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Avanza Zero.

Tänk er en funktion hos din mäklare där de automatiskt säljer en procentuell del av innehavet. Du sparar i din favorit ifrån Spiltan och varje år får du din "utdelning" om tex 4 procent. Ja för all del kan man enkelt sälja själv men för den som vill sätta upp och bara passivt ta emot cashen kan detta upplägg vara av intresse.

Tankar kring det? Själv tycker jag en sådan funktion kan vara nice. 



16 kommentarer:

  1. Ja och automatiska uttag. LYSA har en sån funktion. Vore perfekt om Avanza också kunde skaffa det.

    SvaraRadera
  2. Om jag inte har helt fel så tror jag att man kan göra så på Lysa. Det tilltalar mig att kunna göra så den dag jag bestämmer mig för pension eller minskad arbetstid.

    SvaraRadera
  3. Vore grymt bra. Drömupplägget vore att kunna välja hur stor procentuell utdelning, hur ofta, samt till vilket konto. Så kan man roa sig med att försöka få utdelningen att matcha hyra/fasta kostnader eller i slutändan totala månadskostnader.

    SvaraRadera
  4. Tror det finns en sådan funktion på Lysa, att de säljer av automatiskt månadsvis och skickar över till ditt konto.
    /Arbetsplanen

    SvaraRadera
  5. Låter fullständigt meningslöst. Mycket enklare att sälja vad jag behöver än att gissa i förväg hur stor utdelning jag behöver.

    Intressant att så många kommentarer är positiva. Tycker ni det är jobbigt att lägga in en säljorder?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att varje månad lägga en säljorder, vänta några dagar och sedan gå in igen för att föra över pengarna till annat konto blir ganska jobbigt om det ska göras varje månad resten av livet, ja, helt klart!

      Exakt samma går ju att säga om automatiserat månadssparande, tror de flesta är överens om att det är en toppenfunktion.

      Radera
    2. Du missar känslan av att det "plötsligt" ramlar in en slant på kontot ;-)

      Radera
    3. Själv föredrar jag att köpa/sälja när jag tycker det passar mig men kan tänka mig att många tycker det är smidigt att kunna ställa in procentuell utdelning och när man vill ha den

      Radera
    4. Samt timingen, säljer jag i rätt läge? Alla kanske inte tänker så men jag tycker det är lättast att någon annan bestämmer det.

      Radera
  6. Mycket bra idé!
    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  7. Det hade vart nåt! Men denna administration lär kräva högre avgifter

    SvaraRadera
  8. Det finns ju ett inofficiellt API för Avanza att tillgå, så det borde ju inte vara så svårt för en klurig programmerare att skapa en enkel tjänst som sköter dessa försäljningar automatiskt.

    https://github.com/fhqvst/avanza

    SvaraRadera
  9. Tänker att den bank/fondhandlare som känner att det finns en marknad för det kan erbjuda sina kunder det. Men just Avanza tror jag ska satsa på stabilitet och inte mer ”spagettikod”. Förra veckan lämnar mycket att önska kring tillgänglighet hos just Avanza.

    SvaraRadera
  10. Toppen bra ide!

    SvaraRadera
  11. Om man ska leva på "utdelningen", så fungerar det ju inte att sälja en förutbestämd procent av nuvarande kurs/NAV, utan det behövs en specifik summa. Så jag förstår inte nyttan av funktionen.

    SvaraRadera
  12. Tjena, nu är jag kanske lite off-topic men frågan handlar iaf om både Avanza och utdelning =)
    Swedbanks globala high dividend i andelsklass B är ju utdelande i cash och inte återinvestering i nya fondandelar, men jag har hört/läst att man inte får utdelning via Avanza. Har försökt få detta bekräftat/förnekat via Avanza men de hänvisar till Swedbank för att få svar. Vet någon här (har ju blivit ett forum för utdelningsjägare.. :-)) vad som gäller?
    //humlan

    SvaraRadera

Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equi...