Villkoren för Castellums nyemission är här

 


En längre tid nu har det varit känt att Castellum skall göra en företrädesemission av nya aktier. Beloppet om 10 miljarder kronor har också varit känt men exakt när och till vilken kurs har varit okänt fram till nu. Beloppet som skall in är det samma oavsett vilken kurs emissionen sätts till och för de som deltar har det ingen större betydelse till vilken kurs det sker. För andra kan det ha stor betydelse och precis som jag förväntat mig sätts emissionen till en relativt låg kurs.
 Det här gör stor skillnad för aktörer som äger Castellum sedan tidigare men inte avser delta i emissionen. Makten i deras aktier blir rejält utspädd. För Rutger Arnhult tex innebär det att han i ett svep får väldigt mycket mindre makt för de aktier han har om han inte deltar i emissionen.

Teckningskursen är satt till 62 kronor och det är som sagt en företrädesemission. Det betyder att befintliga aktieägare har företräde att teckna. Man får teckna 1 ny aktie per 2 befintliga aktier. Rent praktiskt går det till så att befintliga aktieägare får teckningsrätter som man sedan använder för att delta i emissionen. Dessa rätter betingar ett värde och om man inte vill delta i emissionen kan man sälja dem. Värdet på dem kommer vara ungefär mellanskillnaden på aktuell aktiekurs och 62 kronor delat på två (eftersom det är 1 ny aktie per 2 gamla).

Akelius Residential Property har åtagit sig att teckna sin andel samt att garantera 28,5 procent av emissionen utan teckningsrätter.

Castellums aktier handlas inklusive rätt att erhålla teckningsrätter till och med den 9 maj. Från och med 10 maj handlas aktien exklusive rätt att erhålla teckningsrätter. 

Under perioden 15 till 29 maj är teckningsperioden och det är då man behöver meddela att man skall delta. Det gör man enkelt hos sin nätmäklare med ett par klick.

Handel med teckningsrätter väntas ske under perioden 15 till 24 maj. Det är den perioden man kan sälja sina teckningsrätter för den som vill göra det. Den som vill köpa Castellum kan med fördel bevaka handeln med teckningsrätter. Det sker ofta knasig prissättning eftersom det är ett instrument som de allra flesta saknar erfarenhet, kunskap och engagemang kring.

Själv äger jag inga aktier för stunden. Jag valde att sälja mina tidigare i år då jag inte har för avsikt att delta i emissionen och det var en stor osäkerhetsfaktor som hängde över aktien. 12 kommentarer:

 1. Tack för en tydlig förklaring!

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Får man 1 st teckningsrätt per aktie och 2 st teckningsrätter ger rätt att teckna 1 st aktie i Castellum till emissionskurs?

  Mvh

  Michael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Michael,
   Ja det är korrekt. Man får 1 st TR per Castellumaktie man äger och man behöver använda 2st TR för att kunna teckna 1st ny Castellum.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Rätt så fair företrädesemission eftersom man får rätt att försvara sin andel. Det visar sig att den sluge Akelius varit mer småspararvänlig än Sverker Källgårder och Ilja Batljan. Castellum blir ju finansiellt starkare av detta, särskilt när de också dragit in utdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ramin,
   Ja det här blir jättebra för Castellum som bolag. De kommer stå starka och kan fokusera på att göra sin grej bra. Ingen stress där inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Utspädning med 33,3%. Kurs vid efter företrädesemissionen runt 100 kr tror jag.
  Undrar om det går att anmäla sig att teckna nya aktier utan TR

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja givet nuvarande aktiekurs kring 125 kronor kommer nog Castellum handlas kring 100-lappen när Teckningsrätterna avskiljts.

   Man kan absolut teckna sig utan TR vilket jag tycker du skall göra om du är sugen på att investera. Det är inte sannolikt att få tilldelning men man får ju absolut inget om man inte tecknar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Du kan absolut anmäla dig att teckna aktier i Castellum utan företräde. Anmälan kostar inget så du kommer inte att förlora några pengar. Med det sagt så är min erfarenhet av att teckna aktier utan företräde följande: Har man inga aktier i bolaget på kontot när man anmäler sig så blir man inte heller tilldelad några aktier. Har man däremot aktier på kontot så blir man tilldelad aktier. Tyvärr blir tilldelningen skral om det är en fördelaktig nyemission, vilket den är i Castellums fall. Det blir som att köpa 100-lapar för 62 kr. Jag har blivit tilldelat 1-5 aktier i sådana fall.

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
 5. Tjena Petrusko, tack för en fin blogg!

  En fråga ang. nyemissionen; valde att teckna alla mina rätter och har nu Castellum BTA i portföljen - behöver jag göra något med dessa eller kommer de per automatik löses in till riktiga stamaktier? Blev lite osäker och hittar inte riktigt ett svar på det. Har verligen för mig att dessa skall lösas in.

  Tack för svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BTA blir automatiskt till vanliga aktier.

   Trevlig helg

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej!
  Nån som vet när man får andelarna?

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...