NP3 kvartalsrapport 1 2023

 


Tiden flyger förbi och medan det kan kännas som att NP3 precis släppte sin bokslutsrapport så har det nu gått flera månader och det är dags för årets första kvartalsrapport.

Hyresintäkterna ökade med 22 procent i kvartalet till 445 miljoner kronor.

Värdet på fastigheterna justerades ned med 66 miljoner kronor.

Substansvärdet på de vanliga stamaktierna är 138,25 kronor.

Förvaltningsresultatet backade med cirka 5 procent till 2,68 kronor per aktie. Detta härleds till stor del till att det nu finns ett större antal aktier efter en nyemission. I absoluta tal backade förvaltningsresultatet ett par procent ifrån 173 miljoner kronor till 169 miljoner kronor.

Den där nyemissionen jag nämnde ovan lyfter bolaget fram i ett annat sammanhang. De höjer prognosen för förvaltningsresultat för helåret pga den. Likviden ifrån emissionen har använts till att minska skuldsättningen och därmed ränteutgifter. NP3 höjer prognosen ifrån 730 miljoner kronor till 750 miljoner kronor.

Jag äger preferensaktier i NP3 och i det perspektivet är det fördelaktigt att bolaget finansierar sig med nyutgivna stamaktier. Det är positivt i mitt perspektiv att förvaltningsresultatet väntas bli högre totalt sett medan det förvisso fördelas över fler stamaktier. I mitt perspektiv är det det totala resultatet som är viktigt. De som investerar i stamaktien har ett annat perspektiv. Oavsett är det speciella tider nu och nyemissioner ligger i korten generellt sett. Det är inte förstahandsvalet i ett strålande tider scenario men nu är det tuffare förutsättningar och bolagen behöver sänka sin belåning via obligationer osv. NP3 betonar i rapporten att det hör till ovanligheter den emission de nu gjort och att det fortsatt skall vara ovanligt.



6 kommentarer:

  1. Hej Petrusko. tack för allt du skriver ,är mycket intressant att
    höra dina åsikter.
    har också NP3 pref här...har varit bra..
    en helt annan fråga..
    har handlat aktier med Swedbank länge här..men tycker dom tar för höga avgifter..
    har kollat lite på andra..Awanza verkar vara bättre att ha isk i
    är avgifterna lägre hos Awanza än andra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Avanza ihop med Nordnet är två vettiga att ha ISK hos. Kostnad för handel osv är på en hyggligt låg nivå (lägre än Swedbank) och de har ett lättanvänt och smidigt system.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. En fundering kring aktiespararna direktavkastning, är det inte sinnessjukt att 4% av fonden ligger i Intrum?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Fonden har 21 innehav som viktas lika varje år i mars. Därmed väger alla bolag 4,75 procent ungefär från start. Således är det inte sjukt att Intrum väger 4 procent i fonden.

      Man kan ha åsikter om varje enskilt bolag och det kommer aldrig vara så att alla 21 bolagen går spikrakt uppåt. Över tid har det varit så att de 21 bolagen ändå presterat väldigt bra tillsammans i slutändan. Även om några innehav gått mindre bra.

      Just nu har fonden gått ganska svagt och det är inget konstigt i det heller. På lång sikt har fonden och det index den följer avkastat väldigt bra och det är sett över tid. Ibland går det lite sämre och ibland lite bättre men över tid har den presterat bra.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Som Du tidgare skrev i ett inlägg så är det bistra tider för fatightesbolag och värderingarna har gått ner. De flesta handlas till substansrabatt. Några enstaka handlas fortfarande till premie, bl.a. NP3 som hamdlas till en premie på ca 40%. Vad är det i NP3's fastighetsbestånd som gör att bolaget handlas till en premie? Se nedan
    https://fbindex.se/fbi/#/index

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till Krusse: Dagens industri påstod den 10 april att NP3 har låga räntekostnader och klarar räntor upp till 10%, vilket var 5e bäst av fastighetsbolagen på börsen.

      Radera

Banktrippeln har rapporterat Q1

  Nu har de tre svenska storbankerna lämnat rapport för det första kvartalet 2024. Efter en rad räntehöjningar och ett mer normalt ränteläge...