Svensk indexfond med 3,5 procent utdelning

 


Beroende på vilken mäklare man använder så är utbudet av indexfonder med utdelning skralt. Även om det finns ett gäng kan de dessutom vara svåra att hitta. Många gånger är det så att en fond finns i flera olika andelsklasser varav en klass är utdelande och en är icke utdelande. Avanza har historiskt skippat att ta in de utdelande andelsklasserna i sitt sortiment men det verkar som de äntligen mjuknat lite på den fronten. Nu hoppas jag att de skall lägga till den här fonden som jag är övertygad om blir ett populärt val hos många.

Länge har jag hållit SEB Sverige Indexnära som den bästa eller bland de bästa svenska indexfonderna. Jag har själv investerat i den och brukar nämna den som mitt topp pick (ihop med PLUS alla bolag Sverige).

Den här SEB Sverige Indexnära finns i en utdelande andelsklass som pyntar 3,5 procent direktavkastning årligen ( i maj). Jag har följt fonden i flera år och utdelningen är prick 3,5 procent år efter år.

Att jag gillar just den här fonden är för att den innehåller i princip hela Stockholmsbörsen. Både stora och små bolag. Jo SEB har något hållbarhetsfilter på fonden men det är inte mycket den exkluderat. Den innehåller nästan allt ändå. Historiskt har småbolag avkastat mer än stora bolag och därmed har även breda index presterat bättre än storbolagsindex. 

Läs mitt inlägg jag skrivit om Andelsklass A utav SEB Sverige Indexnära. Det är samma fonden men den versionen utan utdelning: https://petrusko.blogspot.com/2021/05/seb-sverige-indexnara.html

För några år sedan bad jag avanza ta in den utdelande versionen av fonden men det var de inte sugna på då. Nu gör jag ett nytt försök. 

Observera att olika mäklare hanterar utdelningen ifrån en vanlig fond olika. Tex SAVR och Länsförsäkringar återinvesterar pengarna i fonden vare sig du vill det eller inte. Avanza har jag dubbelkollat med och hos dem får man cash om man har en utdelande fond ifrån SEB.21 kommentarer:

 1. Vad tycker du om Xact Sverige? Pyntar utdelning i Juni och kostar enligt Avanza 0.16% i avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag äger Xact Sverige och har investerat i den sedan 2015. Den är hyggligt bred med sina bortåt 80 innehav. Bättre än ett rent storbolagsindex men inte lika bra som hela stockholmsbörsen.

   Bra nog har jag resonerat och investerat i den.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Jag fortsätter investera i den tillsvidare.

   Radera
 2. Hej P

  Uppskattar att du försöker få Avanza att ta in utdelande fonder. Känns lite som du har deras öra, med tanke på Aktiespararna B.

  Mvh
  Erik

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Mycket bra där.

  Ser även att Seb har en utdelande nordenfond som också delar ut 3.5% årligen.

  Ja avgiften är dyr men den lever upp till den om man jämnför den med Xact högutdelande.

  Skulle även vilja se denna fond i Avanzas sortiment.

  Mvh P

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas de tar in den. Jag flyttade precis 100 k från Nordea till Avanza på grund av att jag kan köpa Aktiespararna Direktavkastning B hos dem. Nordeas system kan tydligen inte hantera utdelande fonder. Flyttar ännu mer ifall de löser denna fonden oxå!

  SvaraRadera
 5. Ja man kan ju önska att Avanza lyssnar på oss.

  Det är väldigt svårt att få allt tydligen.

  Hos SEB kan man äga utdelande varianter men kommer inte åt tex aktiespararna direktavkastning B, hos Nordnet hittar man Öhman global B med utdelning (står i faktabladet i vart fall).

  Vem blir den första aktören att tillhanda hålla hela utbudet så man kan välja precis dom som är rätt för en själv?

  Mvh P

  SvaraRadera
 6. Tjena petrusko! Gillar din blogg skarpt! Jag har också SEB Indexnära (med utdelning). Tycker att det är en riktigt bra och bred svensk aktiefond. En sak som stör mig dock är att det är svårt att hitta uppgift om utdelningen, dels när avstämningsdagen är, dels hur mycket som kommer delas ut per andel. Var hittar man det? Allt gott! Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Ja det är inte helt solklart men jag har lagt på minnet hur jag skall googla. "seb utdelning fonder 2023"

   Googla så där så får du en träff på sidan där de uppger storlek och datum. Utdelningen pyntar de i maj och infon för i år har precis kommit. Byt årtalet i din googling om du vill kolla tex förra årets utdelning. Fonden har bytt namn några gånger de senaste 5 åren men dubbelkolla ISIN-numret så kan du verifiera att det är samma fond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko! Nu hittade jag sidan. Du är en klippa!

   Radera
 7. Nu har ju PLUS funnits en liten tid. Hittills har avgiftskillnaden och ev skillnad i index fonderna följer om 0,06% inneburit en skillnad i avkastning om tot. ca 5% sedan november 2020. Ändå betydande enligt mig.

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Skummade precis igenom storebrands utbud, och det finns många fonder med ca 4% utdelning. Tyvärr minsta insättning 100k i varje enskild fond. Men jag undrar om inte det är värt det ändå, den tickar allt på som det ska, en för Sverige ens global en Europa en småbolag en tillväxtmarknad.

  Men man måste då bli kund hos dem såklart.

  Några tankar om det?

  Mvh P

  SvaraRadera
 9. Snacka om i-landsproblem. Väldigt enkelt att istället bara sälja 3 procent av fondandelarna en gång om året om man behöver det för sitt uppehälle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och nej.

   Utdelning är perfekt då jag inte behöver fatta beslut om att andelar ska säljas om det är rätt tillfälle eller ej.
   Utdelningen tickar in och jag behåller mina andelar.

   Radera
 10. Hej! Hur ser du på det faktum att du kan få 4,05% ränta riskfritt med insättningsgaranti?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en bra deal att man nu kan få ränta på ett vanligt sparkonto. Jag gillar det och det kan man använda sig av. Det är dock ett uselt långsiktigt spar för den som vill bygga upp sitt kapital.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Märkligt att Avanza inte vill ta in utdelande fonder. Borde gynna dem att kunderna får större kassaflöde som kan generera mer transaktionsavgifter.

  SvaraRadera
 12. Finns på Avanza nu! Otroligt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja nu har de lagt till den hos Avanza =)

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej Petrusko,
  Är det ”SEB Indexnära B utd” som du avser? Den verkar finnas på Avanza. Dock är belåningsvärdet noll ochingår inte i ränterabatten.
  Med vänlig hälsning
  Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias,
   De har precis lagt upp den hos Avanza och då är det noll belåning och ingen ränterabatt men det där fixar de till efter ett antal veckor. Den kommer få ränterabatt osv.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...