Sagax köper fastigheter för 600 MSEK

 


Sagax slår till på fler fastigheter igen och jag tänker återanvända samma lilla kommentar som senast; Medan andra fastighetsbolag gråter blod och säljer tillgångar står Sagax i en annan sits. Innan den nuvarande "räntekrisen" i fastighetssektorn stod Sagax finansiellt starka med goda nyckeltal och en inriktning mot högavkastande fastigheter. Det där sistnämnda är en primär anledning att de inte har det alls lika tufft som vissa andra.

Anyhow.. Idag skickade alltså Sagax ett pressmeddelande att de förvärvar 9 fastigheter till ett värde om cirka 600 miljoner kronor. Det är huvudsakligen lokaler för lager och industriändamål, typiska högavkastande fastigheter alltså. Uthyrningsgraden är 100 procent och genomsnittlig återstående kontraktstid är 8,7 år. Utav de där 600 miljonerna är 528 miljoner fastigheter i Finland, 36 miljoner i Frankrike och 36 miljoner kronor i Nederländerna. Lejonparten av förvärvsbeloppet är redan tillträtt.

Jag äger Sagax D som är mitt största innehav bland preferens och D-aktier. När "räntekrisen" slog till stöpte jag om innehaven och valde att ha kvar en stor del Sagax D med anledning av de starka nyckeltalen och det goda kassaflödet. Jag följer utvecklingen noga, ingenting är konstant och så klart kan även Sagax förutsättningar förändras. 6 kommentarer:

 1. Vad får de i hyresintäkter för dessa 600 mille?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   I Finland har Sagax en genomsnittlig direktavkastning på sina fastigheter om cirka 7 procent. Betänk att belåningsgraden i Sagax är kring 45 procent varpå det blir mycket deg över när de pyntat räntan.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Vet inte om du har skrivit om den tidigare men kanske kan vara något för ett inlägg.

  Hittade en riktig bra global etf med fin prestanda.

  WisdomTree Global Quality Dividend Growth UCITS ETF USD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag har inte skrivit om den fonden. Den har en bra inriktning mot kvalitetsbolag och tittar man på de större innehaven är det fina bolag. Direktavkastningen är låg men det är den på den typen av bolag. Den har höjts lite varje år och var mycket pålitlig i pandemikraschen med endast en liten sänkning.

   Den är nog inte så tokig den där fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nej det var den bäst presterande globalfonden med nja ok utdelning men stabil värdeökning jag kunde hitta när jag skannade och blev faktiskt förtjust i den tänkte äga denna parallellt med Vanguard all world high.

   Mvh P

   Radera
 3. Hej,

  Har även kollat upp hos Avanza ang iShares MSCI Europe Quality Dividend ESG UCITS ETF EUR (Dist) fanns inte i sortimentet men det gjorde den den ligger felaktigt som cerifikat vilket jag påpekat att dom ska fixa.

  Vet inte hur den kommer prestera med nuvarande esg kriterier vilket jag börjar bli less på att allt ska bli esg.

  Men den har presterat hyggligt innan och jag äger gärna den tillsammans med franklin.

  SvaraRadera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...