Nu finns SEB Sverige Indexnära B (cash utdelning) hos Avanza

 


Nu finns den utdelande indexfonden ifrån SEB hos Avanza. SEB Sverige Indexnära B heter den och den följer i princip hela Stockholmsbörsen. Det är några få bolag som sållats bort pga ett ESG-filter. Total kostnad för fonden är 0,28 procent vilket är relativt bra för en fond som följer ett så här brett index.

Utdelningen betalas årligen i maj och är på 3,5 procent. Årets utdelning har man precis missat om man inte redan äger fonden. Man behöver vara ägare imorgon så får man utdelningen cirka 1 vecka senare. Om man investerar i fonden hos Avanza nu så blir alltså den första utdelningen man erhåller om cirka 1 år.

Kul att Avanza hörsammade önskemålet om fonden och att de var snabba att lägga upp den. 

En helt vanlig indexfond som pyntar utdelning.27 kommentarer:

 1. Vad är skillnaden på denna och tex xact Sverige? Dumt att äga båda? Tack för inlägget!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Xact Sverige följer ett "halvbrett" index om cirka 80 bolag medan SEB Sverige Indexnära följer hela Stockholmsbörsen med flera hundra bolag.

   Historiskt är det så att följa hela börsen avkastat bäst över långa tidsperioder. Anledningen till det är för att mindre bolag genererat högre avkastning långsiktigt än storbolag.

   Det finns inga generella argument för att äga bägge. Det bredare indexet är ett bra val. I ett individuellt perspektiv kan det bli att äga bägge. Själv äger jag redan Xact Sverige men har inte för avsikt att byta bort den. Däremot kanske jag väljer att göra nya investeringar i SEB Sverige Indexnära b.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag äger SEB Sverige Indexnära A många år. Behöver jag byta till B för att få utdelning? Hur gör du ?

  SvaraRadera
 3. Jag äger SEB Sverige Indexnära A många år. Behöver jag byta till B för att få utdelning? Hur gör du ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Vill man få utdelning så behöver man äga andelsklass B. Vill man slippa utdelning så är det andelsklass A som gäller. Det är helt upp till var o en hur man gör. Den som sparar till något på lång sikt kan tycka att det är smidigt att slippa utdelning.
   Själv lever jag på utdelningar och väljer således andelsklass B.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag blir inte riktigt klok på varför man ska äga denna, eller Xact, istället för tex Avanza Zero?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nä det kan vara svårt att förstå om man tittar på kursgrafen nu. Just nu har storbolagen haft en period där de avkastat bättre. Det gör att Avanza Zero ser bättre ut. Det där är tillfälligt dock och historisk data visar att breda börsindex avkastar bättre än storbolagsindex. Anledningen till det är för att småbolag som grupp genererat bättre avkastning än stora bolag. Sett på lång sikt.

   Mönstret är mycket tydligt både i Sverige och USA att breda börsindex och småbolag avkastar mer än storbolagsindex.

   På riktigt lång sikt har avkastningen varit betydligt bättre i breda börsindex och så kommer det sannolikt bli även i framöver.

   Svårt att greppa dock om man inte är inläst på det där och tittar på kursgrafen just nu på tex 1, 3 eller 5 år. Då kan man tro att Avanza Zero är bra.

   Mvh

   Radera
 5. Förlåt, är ny på sparande och har kanske en dum fråga. Hur är denna som du skriver om jämfört med Länsförsäkringar Sverige Indexnära?

  SvaraRadera
 6. Förlåt, är ny på sparande och har kanske en dum fråga. Hur står sig SEB B (ej utdelning) som du skriver om i jämförelse med LF Sverige indexnära?

  SvaraRadera
 7. Förlåt igen, menade en jämförelse med SEB A (ej utdelning) och LF Sverige indexnära..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den där fonden ifrån Länsförsäkringar följer ett hittepå-index som är mycket smalare men ESG som tusan. Det innehåller inte alls lika många bolag och i princip inga småbolag. Den fonden har presterat sämre avkastning än SEB Sverige indexnära A på flera års sikt.

   Jag gillar inte Länsförsäkringar Sverige index.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Plus alla bolag Sverige är nog den bredaste fonden då ej ESG? Inga utdelningar dock.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag gillar PLUS Alla bolag och har den ihop med den här fonden ifrån SEB som top pick bland svenska indexfonder. PLUS fond har lite lägre avgift och den filtrerar inte bort några innehav pga ESG.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Bra jobbat, då väntar vi bara på att det ska ta några år för dem att inkludera utdelande fonder i deras analyser och kalendrar.

  SvaraRadera
 10. Ja, som föregående talare. Vad är din åsikt om PLUS Allabolag Sverige? Om man verkligen eftersträvar att följa index?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   PLUS Alla bolag Sverige är ett mycket bra val. Jag har den ihop med SEB-fonden som top pick bland svenska indexfonder. INvesterar man i någon av dem har man gjort ett bra val. Om jag måste peka ut den som är allra bäst så är ju PLUS fond snäppet vassare då den inte filtrerar bort något bolag pga ESG samt att den har en gnutta lägre totat kostnad.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Vet du vad utdelningstillväxten har varit för denna fond jämfört med t ex Aktiespararna Direktavkastning B?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PeddaP,
   Jag skall skriva ett inlägg med sammanfattande info om fonden idag varpå jag avser inkludera 10 års utdelningshistorik. Håll utkik men lite förhandsinfo är att det varit en ganska stadig utdelningstillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Jag hittar den inte på avanza. hittar en som heter indexfond sverige B men den har högre avgift , det är inte den ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena CS,
   Nej det är en annan fond du hittat. Jag har sett några till säga att de inte hittar fonden och Avanza kollar på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Bra jobbat! Skulle du kunna få Avanza att även öppna SEB Global Indexnära D USD - Lux utd?

  SvaraRadera
 14. Bra jobbat! Skulle du kunna få Avanza att även öppna SEB Global Indexnära D USD - Lux utd?

  SvaraRadera
 15. Bra tips på utdelande fond. Har en ny strategi där jag övergår till fonder från aktier och kommer istället årligen sälja fonder till ett värde av 3% som kompensation till att jag nu inte får utdelningar från aktier. Ser du någon fördel med att välja indexnära B och få utdelningen direkt från fonden jämfört med att välja indexnära A och själv årligen sälja 3-4% av fondens värde? Är det ena eller andra alternativet bättre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det har ingen betydelse hur man gör. Om du väljer den icke utdelande andelsklassen har du ju flexibilitet att välja när du skall få "din utdelning" och hur stor den skall bli. Genom att sälja när det passar dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Vart hittar man utdelningssiffran för fonder? Varken AVA eller eller NON verkar visa…

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej utdelningen syns inte hos din mäklare på förhand eller historisk data som man kan se på aktier. När du väl får utdelningen på ditt konto hos Avanza kommer den synas som en utdelning i transaktionslistan.

   Man får kolla på respektive fondbolags sajt och det är varierande krångligt att hitta datan. För SEBs fonder kan man googla "SEB fonder utdelning 2023" så dyker en länk upp till SEB med info om utdelningen. Vill man kolla bakåt i tiden kan man byta ut 2023 mot 2022 osv. vill man kolla historik för en specifik fond kan man kolla i respektive fonds års/halvårsrapporter. Där finns historisk data.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Hej! Apropå indexfonder. Tänkte slänga ihop en portfölj till min nyfödda dotter. Inget fancy, gärna indexfonder och liknande. Lågt/obefintligt underhåll. Vilka fonder, typ 5-6 st, hade du valt?

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...