Sagax rapport Q1 2023

 


Fastighetsbolaget Sagax lämnade idag rapport för det första kvartalet 2023. Det är en solid operativ prestanda bolaget uppvisar och man står fast vid helårsprognosen om ett förvaltningsresultat om 3,6 miljarder kronor.

Förvaltningsresultatet steg i kvartalet med 20 procent till 943 miljoner kronor.

Kassaflödet från den löpande verksamheten ökade med 25 procent till 838 miljoner kronor.

Värdet på fastigheter skrevs ned med 659 miljoner kronor.

Värdet på finansiella instrument minskade med 525 miljoner kronor.

De två sistnämnda puckarna där som handlar om lägre värden är inga pengar som påverkar kassakistan i bolaget här och nu men likväl hamnar de i resultaträkningen. Så är det i goda likväl som dåliga tider. Värdeförändringar redovisas som resultat och det blir missvisande både när det är goda tider som dåliga. Kassaflöde och förvaltningsresultat däremot är riktiga pengar i bolagets kassakista.

Att fastighetsvärden skall minska är förväntat nu i dessa tider och det varierar från bolag till bolag hur det slår. För Sagax som har starka nyckeltal på bla räntetäckningsgrad och belåningsgrad i kombination med högavkastande fastigheter är det ingen kris. Andra bolag som har betydligt lägre räntetäckningsgrad, högre belåningsgrad osv får än större utmaningar när värdet på tillgångarna skrivs ned.

Sagax har nu en belåningsgrad om 45 procent och en räntetäckningsgrad om 6 gånger.



1 kommentar:

  1. Tack för info om sagax, enkel o superbra info!
    Jag har D-aktien o har även ökat lite!
    Mvh satäng

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...