Insynshandel i Heimstaden AB preferens

 


Igår köpte VD Helge Krogsböl 80.000 stycken Heimstaden preferens till en kurs om 12,84 kronor.

Heimstaden preffen är rejält nedpressad på börsen och har på drygt 1 år gått från kurser kring 35 kronor till nuvarande kring 11 kronor. Bolaget har lågavkastande hyreslägenheter och mycket belåning. En kombination som gör det svettigt för dem nu när ränteläget stigit snabbt.

Att VD nu köper är inte en garanti att faran är över. Vad vi däremot kan tro på är att han inte köpt aktierna för att förlora pengar. Helge Krogsböl ser sannolikt potential till en god affär här. Han hade inte köpt annars. Man skall ändå vara försiktig att dra för stora växlar på ett sådant här insynsköp.

Det är fortsatt utmaningar i Heimstaden Bostad (det bolaget i koncernen där tillgångarna och skulderna ligger). Bolaget har ägare som bör kunna stötta dem fortsatt och en rimlig lösning är den de redan gjort ett par gånger. Att storägarna kickar in med pengar i nyemission. Att den vägen ta in nytt kapital och minska skuldsättningen. 

Får Heimstaden ned skuldsättningen minskar också räntekostnaderna och på den vägen är nyemission en bra lösning. 

Jag har minskat mitt innehav i omgångar för att begränsa min exponering och möjlig förlust. Sedan mitt senaste sälj har Heimstaden preferens backat ytterligare 50 procent till nuvarande kurs kring 11 kronor. 9 kommentarer:

 1. Har själv påbörjat inköp i preffar och byggare nu på dessa nivåer. Försiktiga positioner än så länge. Det kan komma ett par fina tillfällen framöver med nyemissioner och en trött investerargrupp som ratar sektorn.

  SvaraRadera
 2. Har själv påbörjat inköp i preffar och byggare nu på dessa nivåer. Försiktiga positioner än så länge. Det kan komma ett par fina tillfällen framöver med nyemissioner och en trött investerargrupp som ratar sektorn.

  SvaraRadera
 3. Äger en liten skvätt i Heimstaden Pref. Direktavkastningen på 16% luktar konstigt, men man har varit med om "tillfälliga" dippar förr med abnorm DA som sedan har återhämtat sig.

  SvaraRadera
 4. Hej

  SBB slopade utdelningen. Hur ser ni på möjligheten att Heimstaden gör likadanes?

  Tack för en riktigt bra Blogg!

  Med vänlig hälsning,

  Jens-Henrik Madsen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jens-Henrik,
   Det är konstgjord andning på SBB nu som inte kan slopa den utdelning de har beslutat. Det de vill försöka göra är att skjuta upp betalningen till våren 2024.

   Beträffande Heimstaden preff så är utdelningen beslutad för kommande året. Den kommer betalas ut. Heimstaden AB har gott om cash för ändamålet. Det som är osäkert på sikt är kassaflödet ifrån Heimstaden Bostad in till Heimstaden AB. Det är ett snårigt upplägg med flera olika aktieslag där utdelningen på stamaktien kan hänga löst nästa år. De två preferensaktierna som Heimstaden äger i Heimstaden Bostad kan nog ticka in utdelning ändå och Heimstaden torde klara sig på dem men det är många faktorer som spelar in. Det är inte riskfritt.

   Nej jag ser inte att Heimstaden skall krångla till det som SBB nu gör. Utdelningen är beslutad och Heimstaden har cashen att stå för det åtagandet. Hur det blir nästa år återstår att se. Kan hända att de slopar utdelningen i preffen då.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tror du verkligen att det a´la Oscar Properties kan bli fråga om inställd utdelning för preffen? Det känns lite väl drastiskt ändå?

   Radera
 5. I detta läget är det otroligt positivt för preffen och visar att den är undervärderad. Så tolkar jag VDns köp!

  SvaraRadera
 6. Det finns väl två risker i Heimstaden AB: Egen belåning + inställda utdelningar från H Bostad. Jag tycker dock dessa risker borde vara begränsade.

  1. Det ser ut som att H. AB har korta fordringar motsvarande ung sina skulder. Dessutom borde norrmannen kunna ge tillskott från andra koncernbolag. Vidare borde en mindre försäljning av stamaktier i H. Bostad kunna lösa belåningen + säkra egna kapitalet i H AB.

  2. Värre är kanske minskad utdelning (preff + stam) från H. Bostad. Men bara utdelningen från en av preffarna i H. Bostad borde kunna täcka utdelningen på preffen i H. AB. Mao, även inställda utdelning på stamaktierna borde gå att lösa. Vidare är Alecta mfl stora ägare i H.Bostad och borde vara beredda att skjuta till kapital. Kanske blir den ordentlig utspädning för H. AB men det borde inte äventyra preffutdelningen i AB så länge preffutdelningen kvarstår i H. Bostad.

  Vad tror du om det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   I generella termer ett rimligt resonemang.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...