Sagax förvärvar fastigheter för 529 miljoner kronor

 


Det är skillnad på bolag och bolag. Medan vi i många andra fastighetsbolag främst får läsa om försäljningar så har vi Sagax som är i en annan sits. Sagax med sitt bestånd av högavkastande fastigheter är inte pressade på samma vis som många andra aktörer. Detta beror delvis på god strategi men framförallt för att deras fastigheter har en mycket högre avkastning än tex bostäder och samhällsfastigheter.

På morgonen idag skickade Sagax ut pressmeddelande att de förvärvar 16 fastigheter för totalt 529 miljoner kronor. De är belägna i flera europeiska länder men lejonparten (cirka 400 miljoner av tot 529) är i Sverige och Finland. 

Årshyran uppgår till 42,5 miljoner kronor och hyresavtalen har en genomsnittlig återstående löptid om 6,6 år. 

Jag äger Sagax D aktie och tycker att det är ett väldigt bra bolag. Jag tar dock inte del av bolagets långsiktiga utveckling via D-aktien som bara ger en fast utdelning om 2 kronor. Jag har övervägt att investera även i Sagax vanliga stamaktier och kanske blir det av i framtiden.



8 kommentarer:

  1. Vad menar du med ”jag tar inte del av deras långsiktiga…”?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är så D-aktier fungerar. De har inte rätt till bolagets stigande vinster. En D-aktie är mer lik en ränteinvestering. Värdet i en D-aktie ligger helt och hållet i den utdelning de betalar och den är fast, kommer aldrig höjas.

      Det kvittar alltså om bolaget går strålande bra och tjänar multum. D-aktien blir inte mer värd för det. Man tar således inte del av bolagets framgångar via en D-aktie.

      Allmänna ränteläget och riskbilden i bolaget sätter priset på en D-aktie.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Riskbilden... tycker du det är riskfyllt/dumt att köpa D-aktien i nuläget?

      Radera
    3. Hello,
      Jag har tro på Sagax. De gör sin grej bra och deras rapporter har varit bra de senaste kvartalen. Så klart kan läget förändras men Sagax D-aktie är jag inte orolig för i dagsläget. Den är attraktiv i mina ögon. Man behöver dock noga bevaka utvecklingen av ränta/inflation.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Off Topic
    SBB håller på att kollapsa. Mer än 200000 småsparare är med på tåget. För hundrafemtionde gången har det visat sig att dessa personer mår mycket bättre ekonomiskt av att köpa Avanza Zero och glömma aktiemarknaden. Mitt sista köp var Hufvudstaden som i någon publikation beskrevs som groteskt överkapitaliserat. Som alltid är skyhögt belånad är du bytet inte jägaren.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag tänker ofta på den där artikeln när Ilija hånade Fredrik Lundberg och Hufvudstaden. Att de hade fina fastigheter men var långsamma och trötta. Att Ilija minsann var det nya och att Hufvudstaden inte var något att ha.

      Själv tyckte jag det var precis tvärtom.

      Det är tråkigt att många småsparare drabbas i SBB men förhoppningsvis kommer ett gäng av dem dra lärdom. På twitter är det många högljudda och otrevliga SBB-ägare men de är nog bara en liten del.

      Avanza Zero vore ett smart val framför att haka på aktier som Fingerprint och SBB.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej! Vad händer med Aktiespararna direktavkastning B nu när SBB har ställt in sin utdelning? Vem kommer in? Vart hittar man info angående detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du är för tidigt ute. Det går inte så fort.
      Utöver det så är det så att SBB inte kan ställa in sin utdelning utan det de avser göra nu är att skjuta upp utbetalningen till våren 2024. Den skall betalas ut senast innan nästa stämma enligt gällande regler. Om de lyckas göra det eller om det där korthuset brakar ihop fullständigt innan dess återstår att se.

      SBB har gått rakt ned sedan den kom in i Aktiespararna Direktavkastning och det är tråkigt att den kom in från första början. Nu är den där och förr eller senare kommer den åka ur. Om indexet/fonden agerar på den här uppskjutna utdelningen eller om det får dröja till nästa år när utdelningen lär slopas återstår att se.

      Mvh petrusko

      Radera

VIX index och stigande optionsintäkter

  VIX är något du kanske hört tuffa traders slänga sig med tidigare men inte känt någon mening eller intresse att sätta dig in i vad det är....