Rutger Arnhult blir VD på Corem Property Group

 


Idag kom ett pressmeddelande ifrån Corem som inte gjorde mig förvånad. Jag hade det på känn att Arnhult skulle komma göra så här. Med tillträde den 16 juni blir Arnhult VD i Corem medan nuvarande VD Eva Landén får ta ett steg tillbaka och bli Vice VD.

Normalt sett är det inte ett rimligt tillvägagångssätt och vi får se hur det blir med Eva framöver. Jag har inte koll på hur tajta de är Arnhult och hon, kanske de är väldigt tajta och det är inga pix att få ta ett kliv tillbaka.

Så här skriver Rutger Arnhult i ett pressmeddelande: 

"Jag har ett långsiktigt åtagande till Corem och ser fram emot att tillträda i VD-rollen och förstärka bolagets position som en ledande aktör inom kommersiella fastigheter. Mitt fulla fokus kommer vara att säkerställa att Corem är väl positionerat för att fortsätta hantera utmanande marknadsförhållanden och tillvarata möjligheter i takt med att marknadsförutsättningarna förbättras"

Vidare skriver bolaget i pressmeddelande så här om utnämningen och fokus framåt:

"Corems kärnaffär har utvecklats stabilt under det senaste året genom fortsatt aktivitet i förvaltnings- och uthyrningsverksamheten. Samtidigt har avyttringar och skuldamortering prioriterats i syfte att stärka balansräkningen med fokus på att säkra långsiktigt uthållig finansiering. Rutger Arnhults utnämning till VD återspeglar ett fortsatt fokus på att stärka balansräkningen genom fortsatta avyttringar som möjliggör minskad skuldsättning."

Rutger Arnhult är bolagets i särklass största ägare och kontrollerar strax under 40 procent av rösterna i bolaget. Vill han bli VD i Corem så blir han VD i Corem.

Corem har gjort en rad avyttringar av fastigheter och aktier i andra fastighetsbolag den senaste tiden. Det har stärkt upp dem men de är långt ifrån starka. Belåningsgrad och räntetäckningsgrad är åt det sämre hållet. Att Arnhult ska fokusera fortsatt på att stärka balansräkningen är både rimligt och nödvändigt. Jag äger Corem preferensaktier och bevakar bolaget med anledning av det. 16 kommentarer:

 1. Att acceptera en dregadering kräver att man är en prestigelös person. Om man är en prestigelös person brukar man inte bli VD för ett större bolag från första början. Så min gissning är att Eva har börjat se sig om efter ett nytt jobb.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja det är ingen tokig gissning. Vi får se hur långvarig hon blir som Vice vd.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vilka bra USA-etfer finns det? Jag köpte QVMP förra lönen, låg da men hög utd-tillväxt o bra totalavkastning också

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är ett väldigt speciellt upplägg i den där QVMP med flera faktorer i en och samma fond. Jag har inte följt den och har inte koll på den. En populär fond är Invescos S&P 500 high Dividend Low Volatility. Den har lite högre direktavkastning.

   Jag gillar Fidelitys FUSD som följer kvalitetsbolag i USA och har en relativt låg avgift. Länk till mitt inlägg om den nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2022/08/fidelity-us-quality-income-ucits-etf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Rutger var framgångsrik när det handlade om att låna, köpa, låna, köpa, låna, köpa. Jag är inte alls säker på att den nuvarande marknaden passar honom. Får se hur han förändrats när allt stabiliseras, men just nu tror jag inte att han bidrar med något.

  Men som du säger, han är överlägset störst ägare i Corem så han gör som han vill.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Vi får se hur det här spelar ut. Under hela Rutgers karriär har räntorna varit sjunkande trend. Räntan har dock varit både högre och lägre än nuvarande under Arnhults tid. Han har gått igenom flera kriser av olika slag. Det är nog lättare och roligare när fastighetsvärden bara stiger och stiger men reder ut det här gör han nog.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. LoL." Rutger Arnholts utnämning återspeglar ett fortsatt fokus på att stärka balansräkningen......." Är detta samme Arnholt som sist sågs på Castellum??
  MvH Lars

  SvaraRadera
 5. Säger bara, vilken tur att jag inte äger Corem då...

  SvaraRadera
 6. Rutger är ju ett skämt. Ger honom ett år, sen har han väl skämt ut sig igen

  SvaraRadera
 7. Hur går dina tankar kring herr Arnhult? För mig är han lite som Ilja, tar extremt höga risker och inte alls försiktig/konservativ. Motsatsen till Lundberg. Han är dock bättre än Ilja som är mer extrem, men ändå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tyckte inte det var toppen när Arnhult tog över i Castellum då han är mer offensiv än tidigare VDarna Saxborn och Hellström. Han var dock en storägare av kött och blod och en sådan hade jag efterlängtat i bolaget.

   Sedan gick det som det gick.

   Arnhult har lång erfarenhet och historik i fastighetsbolag på börsen. Han är nog rätt gubbe i sitt Corem där han ohotat har makten.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Corem köpte Klövern som var ett av de högst belånade fastiughetsbolagen på Svenska marknaden. Klövern köpte i sin tur Tobin Properties som hade otroligt dåliga finanser. Klövern ville komma åt Tobin Proberties produkportfölj som var rätt så stor. Desss bolagsköp måste påverka Corems finanser på ett negativt sätt.

  Ha en bar dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 9. Arnhult har fått ta ganska hårda smällar pga sin överbelåning under senaste året. Tror nog det är bättre för honom att fokusera på ett bolag än många (kändes lite udda att vara storägare i ett bolag och VD för en konkurrent...)

  Med tanke på hur fastighetssektorn i stort har gått senaste året börjar jag fundera på vad de faktiska slaktvärderna är på de olika börsbolagen. Känns som de borde kunna vara högre än vad kurserna indikerar (har inte räknat på det utan bara en känsla).

  SvaraRadera
 10. Idag rasar D- aktien Vad utlöste detta ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte sett något specifikt som förklarar kursrörelsen i Corem D igår. Handeln i den där är ganska tunn varpå en förklaring skulle kunna vara att någon eller några med stora innehav vräkt ut sina aktier. Det skulle pressa ned aktien mycket eftersom det inte finns så många köpare i den till högre priser.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej, tack. Man är ju lite orolig nu när det gäller D-aktier generellt.

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...