Snart utdelning i Xact Norden Högutdelande

 


Nu är det snart dags igen för utdelning i den börshandlade indexfonden Xact Norden Högutdelande. Redan? tänker du kanske. Fonden pyntar utdelning 4 gånger per år men det är inte prick 3 månader mellan tillfällena. Förre utdelningen var i mars och nu i maj kommer alltså nästa. Sedan är det en längre period man kan säga att det är "sommaruppehåll" och nästa utdelning igen är i september. Sista utdelningen för året är i november.

Hur som helst. Nästa vecka är det utdelning.

Med X-dag 9 maj är utdelningen 1,67 kronor. Den betalas ut 15 maj. Måndag 8 maj är sista dagen för handel inklusive rätt till utdelningen.

Läs mitt inlägg om fonden för mer info: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html9 kommentarer:

 1. Hej,

  Såg en kommentar från ett annat inlägg om vad fonden fått in i utdelning och att det skiljde sig från vad dom delar ut.

  Kan man känna sig trygg med att utdelningen kommer ligga runt dessa nivåer och till och med öka på sikt?

  Hur ser du på det?

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fonden har 6 års historik med utdelningar. Titta på den och bilda dig en uppfattning. Länk till mitt inlägg med utdelningshistorik: https://petrusko.blogspot.com/2023/04/utdelningshistorik-xact-norden.html

   Att det skiljer på vad fonden tagit emot och vad den betalat ut handlar sannolikt i första hand om att fonden stadigt haft inflöden av kapital ifrån investerare. Det betyder att när de väl skall betala ut utdelningen så är det betydligt fler andelsägare i fonden. De har då betalat ut så att varje andel ändå får den direktavkastning som det motsvarade när fonden tog emot utdelning ifrån innehaven. Det skall ju inte drabba befintliga fondandelsägare att fonden är populär och nya ägare strömmar in. Det är en rimlig och sannolik anledning att det betalats ut mer än som kommit in i utdelning. Att fonden stadigt växt sitt förvaltade kapital och antal andelar via insättningar ifrån investerare.

   Jag känner mig trygg i att utdelningen kommer öka över tid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack,

   Jag tror att jag hänger med.

   Radera
 2. Hej P,
  Tack för en väldigt bra och lärorika inlägg du delar.
  Har en fråga när du ändå är inne och skriver om xact.
  Jag har ett bolag vid sidan av min vanliga anställning som jag har några hundratusen liggandes i bolaget.
  Jag har nu skaffat en KF och kikar runt i vad jag kan placera i. Jag har mer eller mindre bestämt mig för vanliga indexfonder, alt en robot som sköter placeringarna åt mig. Vad är det bästa alt av index fonder eller om man ska gå mot xact som har utdelningar som samtidigt följer index Har du några andra som jag borde kika på innan jag placerar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Att investera i indexfonder är ett mycket smart val. Vill man ha utdelning dessutom så är Xact det alternativ som finns i svenska kronor. Jag har investerat en stor del av mina pengar i Xact Sverige och Xact Norden Högutdelande.

   Xact Sverige är en vanlig traditionell indexfond som följer svenska börsen medan den där Norden Högutdelande har en inriktning mot aktier med utdelning.

   En vanlig indexfond som Xact Sverige är ett rimligt och straight forward val. Det är index liksom och man vet vad man får. Den går ungefär som Stockholmsbörsen och man får cirka 4 procent utdelning per år. Man kan utan vidare ha alla slantarna i en enda svensk indexfond. Det ger god riskspridning och god potential.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, ett fint alternativ till indexfonder med riskspridning är Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Bättre avkastning än indexfonder men ungefär samma risk.

   Radera
 3. Hej, x
  Xact norden högutdelare hör till mitt största innehav och det känner jag mig nöjd med, Jag läste att 50 olika innehav var bra för att sprida risken vid nedgång och vad jag kan se så har Xact norden högutdelare detta antal innehav och om det är så känns det tryggt.

  SvaraRadera
 4. Hej,

  Har du någon aning om varför inte tillexempel Nordnet och Avanza skapar egna utdelande etfer ?
  Måste ju finnas konkurrens menar jag när 32000 pers äger denna på Avanza?

  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har hört mig för med Avanza för flera år sedan och då hade de inget intresse. De nämnde inte varför då men om man ser till idag så har de främst fokus på nya dyra fonder.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina WPC

  Inget varar för evigt och denna gången var det fastighetsbolaget WPC som fick lämna portföljen. Bolaget har idag kommit med ny info som fö...