Mer på temat utdelande fond

 


Ni som följt mina inlägg den senaste tiden har snappat upp att jag just nu kollar möjligheter bland vanliga fonder med utdelning. Som jag nämnt tidigare finns det fler än man kan tro. Ofta är det så att fonder finns i flera andelsklasser varav de icke utdelande versionerna har bred distribution och finns hos tex Avanza och Nordnet. I de fall det finns utdelande andelsklasser är det lite si så där med tillgängligheten. Vissa fondbolag har låst dem så de bara går att investera i direkt hos dem. Andra är låsta så att endast institutionella investerare får investera i dem. Utbudet av utdelande fonder är således skralt hos Avanza och Nordnet.

Så måste det inte vara. Fonden Aktiespararna Direktavkastning b fanns inte hos Avanza och Nordnet men efter påtryckningar tog de in den.

Jag har lite olika krokar ute nu i jakten på fler alternativ. Senast idag skickade jag ett mail till Storebrand fonder för att höra mig för kring distribution av en utdelande fond ifrån dem.

Storebrand har en bra globalfond som jag investerat i förr när de hette SPP. Det är Storebrand Global All Countries. Den fonden finns i en utdelande andelsklass som i dagsläget inte finns hos våra nätmäklare. Utöver det lilla dilemmat att fonden inte finns hos mäklarna så har den dessutom en minsta insats om 100.000 kronor. Ja det är väl en longshot att hoppas att den skall komma till Avanza och Nordnet men jag har ändå hört mig för.

Storebrand Global All Countries B innehåller runt 2000 bolag och avgiften är 0,31 procent. Utdelning pyntar den årligen i maj/juni med målsättning att dela ut 4-6 procent. 

Jag har även en dialog med Handelsbanken som ser över möjlighet att öppna upp utdelande fond för Avanza/Nordnet.

Avanza gör någon sorts översyn nu angående utdelande fonder. De behöver sannolikt fastställa hur de skall förhålla sig till dem.

Vi får se vad det mynnar ut i. Jag spanar vidare i jakten på enkla, passiva investeringar som pyntar utdelning.22 kommentarer:

 1. Hej,

  När vi ändå är inne på det spåret vet ej om du såg min tidigare kommentar i ett annat inlägg om Seb Norden utd.

  Väl värd sin avgift för prestationen ännu en fond som
  Önskas in i Avanzas Sortiment.

  Du nämner dialog med Handelsbanken, har dem ens någon utdelande fond?

  Jag har inte hittat någon och det är min ordinarie bank..

  Kanske har ändrat på det.


  Mvh P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Japp jag har kollat snabbt på den där nordenfonden och den verkar rimlig. Det finns allt en del utdelande fonder och jag hoppas så klart det skall bli fler hos Avanza.

   Ja Handelsbanken har utdelande andelsklasser med begränsning till institutionella investerare. Därför du inte sett den förmodligen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Mycket intressant med spp global! Den har varit min stomme sen jag började fondspara snart 10 år sen, hade ingen aning att det finns en utdelande version av den. Råkar ha 100k+ i den så nu har jag nåt att fundera på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Kul sammanträffande. Smart spar du har där förresten. Den där fonden är en bra stomme i ett långsiktigt spar. Har givit mycket bättre avkastning än många alternativ. Att vara stockpicker är ett alternativ och det blir många gånger lägre avkastning på lång sikt. För att det är svårt, man gör misstag och saker händer osv.

   Jag brukar resonera att man först och främst skall ha en stadig grund i portföljen i form av indexfonder främst och i andra hand komplettera med enskilda aktier (stockpicking).

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag jobbar på SPP/Storebrand och kör själv Storebrand All Countries som min globalfond (och större delen av tjänstepensionen). Kan försöka trycka på lite inifrån också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Grymt spar du satsat på i den där fonden, bra gjort. Ja tryck på ifrån ditt håll, det kan behövas.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Mycket intressant! Tyvärr verkar det omöjligt att hitta en bank som säljer den utdelande klassen B. Man kan bli kund hos Storebrand och köpa. Problemet är dock att Storebrand inte tillhandahåller ISK eller k-försäkring, utan det blir vanlig depå. Allt gott! / Anders

  SvaraRadera
 5. Hej! Tänkte bara höra med dig som är duktig på fonder. Finns det någon billig indexfond som följer S&P500? LF USA indexnära är ju borttagen och SPP hade någon också förut som ej finns kvar. Även om det finns någon bra som följer OMX. Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   De flesta svenska fondbolagen har lagt på sina egna godtyckliga ESG-filter eller bytt till ett ESG-index. En helt vanlig S&P500-fond har försvunnit för att fondbolagen skall kunna stoltsera att de är ESG så in i knäcken.

   Börshandlade fonder finns det riktiga S&P500. Vanguard och iShares har fina. Länk till mitt inlägg om Vanguards fond: https://petrusko.blogspot.com/2022/12/vanguard-s-500-ucits-etf.html

   För svenska börsen finns det en rackarns bra som följer hela Stockholmsbörsen utan att pracka på dig något ESG. PLUS Alla Bolag Sverige heter den. Den är billig, följer hela börsen och gör det mycket bra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Stort tack för svar!🙏🏻

   Radera
  3. "LF USA indexnära är ju borttagen" --> Det har jag missat helt - jag brukar månadsspara i fonden. Jag kollade precis och det verkar som om den nu kallas för "LF USA index". Det kom aldrig något meddelande och jag hittar ingen info när jag googlar: När hände detta?

   Radera
  4. Savr har en Vanguard fond som följer S&P500, 0.2% i avgift

   Radera
 6. Hej,

  Fick tillbaka meddelande från Avanza att dom ska fixa iShares MSCI Europe Quality Dividend ESG UCITS ETF EUR (Dist)

  Står som certifikat men ska ligga under etf. Inte undra att bara 1 äger den.

  Ja ibland blir det fel och länge om ingen hittar produkten.

  SvaraRadera
 7. Kollade också med Storebrand själva. Precis som Anders här ovan nämner så blir det 30 procent skatt på utdelningen. Saxat ur Storebrands svar:
  ”Viktigt att tänka på, som privatperson, är även att får du som privatperson utdelning från en fond ska den beskattas som inkomst av kapital, vilket normalt sett innebär en skattesats på 30 procent”

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis, en vanlig aktie/fonddepå vil man ju inte äga värdepapper på. ISK vill man ha så klart.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej, vad anser du om fonderna;
  Spiltan Aktiefond Småland?
  Nordea Småbolagsfond Sverige?

  Tänker på månadssparande i säg 5-10år framöver.

  SvaraRadera
 9. Hej,
  Tack för en bra och inspirerande blogg och tack för att du försöker få in fler utdelande fonder på Avanza. Köpte Aktiespararna Direktavk. B när det kom till Avanza. Har också Xact Norden Högutdelande.

  Tycker du att det blir kaka på kaka att äga båda dom fonderna? Gillar bla kvartalsutdelningen man får från Xact.

  Finns det någon global aktiefond (ej etf) som betalar utdelning som man kan köpa på Avanza eller Handelsbanken?

  Hade fint!

  SvaraRadera
 10. Jag är VÄLDIGT intresserad av en Global Indexfond UTAN ESG filter som skickar vidare utdelningen som bolagen mottager till ägarna

  SvaraRadera
 11. Storbrand Global All Countries verkar ha uteslutit Amazon pga ESG, och säkert fler stora växande bolag. Borde man inte bojkotta alla dessa fonder som ger oss lägre avkastning i utbyte mot inbillade nyttofaktorer av oklart slag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo egentligen så ska man protestera och anse att båda alternativen ska finnas. Det är en jävla esg hets vilket förstör indexfonderna.

   Radera
 12. Tack Petrusko för att du agerar åt oss alla. Det borde inte vara så svårt att ta in fler utdelande fonder när intresse är påvisat om viljan finns. Jag funderar dock på om Avanza och Nordnet möjligen tycker att det ligger i deras intresse att begränsa urvalet utdelande fonder till förmån för courtagedrivande aktiehandel. Båda två har under våren haft massor av blogginlägg och listor på utdelningsaktier, både svenska och utländska, så de är nog väl medvetna om intresset för utdelning. Men kanske hellre ser att det handlas aktier istället. Själv skulle jag växla andelsklass på min Storebrand All countries samma dag klass B blev tillgänglig :)

  SvaraRadera
 13. Hej!
  Tack för att du delar med dig! Väldigt inspirerande!
  Jag hittar bara Storebrand all Countries A på deras egen hemsida. Om jag förstår dej rätt så är det B som har utdelning. Stämmer det? Var hittar jag den i så fall och kan jag då inte köpa den från ett ISK-konto?
  Mvh Helene

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...