Det är tuffare tider i fastighetssektorn nu och aktiekursen är rejält nedpressad i de flesta bolagen. Ränteläget har fått dem på fall och det medför så klart även högre finansieringskostnader. Cibus har ikväll genomfört en riktad nyemission om 810 miljoner kronor till kursen 92 kronor stycket.
Det är så klart inte det mest fantastiska läget att finansiera sig för fastighetsbolagen nu med högre räntor på obligationer och banklån samtidigt som aktiekursen är låg.
Pengarna som Cibus tar in kommer gå till att lösa in obligationer som löper till lite drygt 8 procent ränta. Att finansiera sig via nytt eget kapital stärker bolaget i ett kreditvärderingsperspektiv. Det sänker belåningsgraden och kan blidka banker osv inför nästa vända de behöver ta in pengar.
Att de tar in pengar i en nyemission samtidigt som de avser att behålla sin utdelning kan låta knasigt och jag har sett en del reagera på det. Jag är inte så värst upprörd då bolaget regelbundet behöver finansiera sig och gör så via bla obligationer, banklån och nya aktier. De behöver en mix av de olika finansieringskällorna och kan inte lägga allt i en lösning.
Det är inte en fantastisk sits för Cibus nu likt resten av fastighetssektorn. Det är dyrare att finansiera sig framöver oavsett vilken pengakälla man går med.
Den här nyemissionen väntar på godkännande vid en extra bolagsstämma i april. De större ägarna har på förhand meddelat att de avser rösta för den.
Idag stängde Cibus på 102,55 kronor och imorgon kan man vänta sig en nedgång i aktiekursen efter den här dealen.
Tror du att de kommer att kunna behålla utdelningen på samma nivå, nu när det plötsligt blir fler aktiier?
SvaraRaderaDom löser obligationer med 8 % ränta med nyskapade aktier som de nu ska betala 11 % utdelning på. Hur förklarar man den? Hejdå utdelning.
SvaraRaderaSpelar väl ändå ingen roll vad de HADE för kostnad, utan vad för kostnad de hade fått?
RaderaDet spelar väl heller ingen roll att dom kör med en riktad nyemission och drar ner brallorna på alla småägare som inte får delta.
RaderaEnligt den numera dokumenterade lögnaren Sverker Källgård så hade kostnaden för en ny obligation varit 10-11 %. Alltså i princip samma kostnad som för de nya aktierna med den skillnaden att befintliga aktieägare hade sluppit att bli utspäda. Källgård går ju dock inte att lita på så inte omöjligt att kostanden för obligationerna hade varit lägre. En kompetent styrelse hade slopat utdelningen redan för ett halvår/år sedan och betalat obligationen med kassaflödet.
RaderaJag har inget emot nyemissioner i princip, men det verkar tyvärr för Cibus som att priset på aktierna blev för lågt vilket drabbar de som inte fick delta i nyemissionen.
SvaraRaderaDet löser sig. De måste höja hyrorna mot hyresgästerna och anpassa det till marknadssituationen. Mataffärerna har ju höjt priserna med 20%+….
SvaraRaderaBland annat är det ap - fonderna som köpte. Tror det här blir bra när räntan har peakat
SvaraRaderaHar inte de flesta fastighetsbolag ordentliga kassaflöden och triple net-kontrakt? Givetvis får de höja sina hyror när möjligheter finns, så gör ju alla andra branscher. SBB har höga skulder men ett fantastiskt kassaflöde från sina stabila hyresgäster (staten). Detta räcker till både utdelning och amortering av skulder. Däremot får man ju tillfälligt slå av på tillväxten och endast håva in på det man har, då finansieringen har blivit dyrare.
SvaraRaderaTjena Petrusko! Tack för din blogg och informativa inlägg som alltid!
SvaraRaderaNär Castellum avsåg att späda ut med nyemissioner valde du att sälja av då inte hade planer att vara med i emissionen. Hur agerar du här? Ser det olika ut till potential framgent? Hur många sådana här obligationer förfaller i närtid, kan det vara så att dem äskar pengar snart igen för att täcka en annan?
//Niklas
kanske bäst att vara borta från aktiemarknaden ett tag till.
SvaraRaderaVD:n fyller på med aktier, bra tecken även om det inte behöver betyda något fundamentalt. :)
SvaraRaderaCibus vd Sverker Källgården fyller på portföljen med fler aktier
Fastighetsbolaget Cibus vd Sverker Källgården har den 24 mars köpt 1 038 aktier i bolaget. Aktierna köptes till kursen 96,34 kronor per aktie, en affär på 100 000 kronor.
100 000 kronor kändes i minsta laget.
RaderaÄven
RaderaÄven investeringschefen köper aktier
RaderaPeter Lövgren har den 24 mars köpt 8 000 aktier i fastighetsbolaget Cibus där han är investeringschef för Sverige. Aktierna köptes till kursen 96,04 kronor per aktie, en affär på 768 300 kronor.
Nu köper också styrelseordförande aktier
RaderaCibus ordförande Patrick Gylling köper aktier för 3,9 miljoner kronor
Patrick Gylling har den 24 mars genom bolaget Oriolulus Investments köpt 40 000 aktier i
fastighetsbolaget Cibus där han är styrelseordförande. Aktierna köptes till kursen 97,80 kronor per aktie, en affär på 3,9 miljoner kronor.
Även jag köpte aktier 40 st. på 95kr Känns bra att inte vara ensam
SvaraRaderaJag sade målkurs 95 när aktien stod över 150 kr, då såg jag första negativa nyheter. Många här är blinda och ser inte de riktiga och avgörande parametrar som är kopplade till CIBUS, köper galet bara en aktie går ner 10 kr. CIBUS gör NE för att betala sin höga utdelning, sjukare strategi kan man inte hitta på börsen. Nästa målkurs blir 85 kr men först vid 70-75 börjar bli intressant se om utdelning ska sänkas. Vi hörs när vi är där. Kom ihåg vart läste du först och se till tjäna pengar på den ;-)
SvaraRaderaDu är en aning narcissistisk
RaderaSagax flaggade ned i Cibus igår och har minskat med 350 tusen aktier i år. En av Sveriges skarpaste och rationellaste kapitalallokerare anser alltså att kapitlet jobbar bättre någon annanstans än i Cibus. Sagax var med i de riktade nyemissionen på 246 och 217 kr, men nämndes inte i PM:et om den senaste riktade på 92 kr. Sagax var däremot nyligen med i den riktade nyemisionen i NP3 och man har inte på något sätt en stressad balansräkning. Någonting har uppenbart gjort att man omvärderat Cibus potential.
SvaraRaderaKanske man bör ta sig en funderare på varför en aktör som gör en betydligt djupare analys än "utdelningen är si eller så" nu säljer aktier i Cibus?