Industrivärden höjer utdelningen

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Investmentbolaget Industrivärden släppte precis sin bokslutsrapport för 2022 och med den kom förslag till utdelning.

7,25 kronor utdelning är utdelningsförslaget vilket ger en utdelningstillväxt om 7,4 procent mot förra årets 6,75 kronor.

Under 2022 presterade Industrivärden betydligt bättre än breda börsen då substansvärdet backade 10 procent. Att jämföra med SIXRX som backade hela 23 procent.

Alleima är som bekant ett nytt portföljinnehav i Industrivärden som en följd av avknoppningen från Sandvik. Nedan är en bild över Industrivärdens portfölj per årsskiftet. Alleima är som synes ett väldigt litet innehav men ge det tid så kan det växa sig större. Industrivärden brukar investera mer i sina befintliga innehav och medan de redan köpt fler aktier sedan avknoppningen finns det utrymme att köpa mer innan de närmar sig budgränsen vid 30 procent (nu äger de ca 20 procent).Jag äger Industrivärden och tycker det är riktigt kul att de får skina extra med sin prestanda. Oaktat att det var en nedgång var det mycket bättre än breda börsindex. På flera års sikt har Industrivärden presterat lite sämre än breda börsindex men 2022 hämtar ikapp en del här. Det är inte min favorit bland investmentbolagen men jag gillar Industrivärden som en komponent vid sidan av andra fina investmentbolag som tex Investor och Lundbergs.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.8 kommentarer:

 1. Inga konstigheter eller?
  Utdelningen var ju väntad.
  IV tuggar på som en indexfond med utdelning.
  Ett av mina basinnehav.
  //Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jojje,
   Inga konstigheter. Utdelningen som väntat och substansvärdet har man ju koll på dagsbasis via ibindex.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. För närvarande är nog industrivärlden ett bättre köp än investor eftersom de har högre substansrabatt, det brukar ju vara tvärt om.

  SvaraRadera
 3. När köpte Industrivärden egentligen ett nytt bolag till sin portfölj? Sedan jag började följa dem har de sålt ICA och Kone men kan inte minnas att de har köpt nytt? Köper endast mer i befintliga innehav.

  SvaraRadera
 4. Äger också Alleima som man kunde köpa billigt strax efter notering. Sandvik är ett stort bolag som ingår i OMX30 och jag ränknade med att indexfonder samt fondförvaltare som får Alleima kommer att sälja för att köpa sådant som ingår i fondens strategi, vilket kommer att pressa ner kursen. Under de första handelsdagarna kunde man köpa Alleima för under 35 spänn och stängningskursen i fredags var 52,70 kr. Jag är helt nöjd med kursutvecklingen. Det är högre risk i Alleima eftersom det är ett nischat bolag, där man är marknadslede inom sin nisch av specialståltillverkning.

  Trevlig Helg

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Mycket smart agerat av dig. Just så som du resonerade och agerade var en av vägarna Joel Greenblatt använde sig av när han genererade mäktig avkastning i sin fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Viktigt komma ihåg att det sitter 300 slipsar 👔 på Stureplan och köper aktier i Volvo och Holmen åt IV. När de dragit av för slipsarna (Opex) så blir en del kvar till dig som aktieägare. Varför inte vara lite smart 🧠 och köpa aktierna direkt själv istället? Sluta göd grisen Lundberg, han har så det räcker till några skivor bacon 🥓 på blodpuddingen. 🐷

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...