Fastställd utdelning i Xact Sverige

 


Fondbolaget har fastställt utdelning i den börshandlade fonden Xact Sverige. Den här fonden har som mål att pynta cirka 4 procent i direktavkastning och det hänger ju som bekant ihop med kursen då hur stor utdelningen blir i kronor räknat. Eftersom börsen backat kraftigt senaste året innebär det således en kraftig sänkning av utdelningen.

Årets utdelning blir 20,54 kronor vilket är en sänkning om 25 procent ungefär mot fjolårets utdelning på 27,43 kronor. 

X-datum för utdelningen är 13 juni och utbetalningsdag är 19 juni (Xact uppgav ursprungligen 20 juni men rättade det till 19 juni via nytt pressmeddelande).

När utdelningen är kopplad till en procentsats mot kursen på det här viset blir den väldigt svängig från år till år. Det är så den här fonden är konstruerad och man får ta det för vad det är. Börsen går bra vissa år och den går dåligt ibland men över tid stiger den. Likadant är det med utdelningen i den här fonden. Jag började investera i den för bortåt 10 år sedan och då var utdelningen kring 15 kronor. Sedan dess har de höjt den flera gånger och sänkt den några när börsen backat.

Generellt sett föredrar jag stadigt stigande utdelningar och är förtjust i amerikanska utdelningshöjare som år efter år höjer sin utdelning. Pålitligt som en klocka. Så är det ju inte i Xact Sverige och det är något jag har i vetskap när jag investerat i den.

Läs mitt inlägg med mer info om Xact Sverige: https://petrusko.blogspot.com/2022/08/xact-sverige-borshandlad-sverigefond.html16 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Tack för en bra blogg och ett bra inlägg om Xact Sverige! Har deras Norden Högutdelande sedan tidigare, kanske får krydda på med denna också. Har följt din blogg i det tysta länge och gillar ditt upplägg, bra inspiration! Har nyligen tagit startat en egen lite blogg som är långt ifrån lika proffsig, gå gärna in kika!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket underbart namn!

   Radera
  2. Ja för rackarns, det var min tanke också när jag läste det. Wåran Buffert: Ascoolt!

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Håller med, man får ta det goda med det onda. Här får man lite extra skjuts i värdetillväxt över tid istället pga fler småbolag än t ex Norden Högutdelande.

  SvaraRadera
 3. Lite off topic men den ingår ju i rubricerad fond. Axfood ner ordentligt idag också, på tre veckor har den gått från 295 till 245. Börjar den locka till köp för P? Jag har börjat köpa så smått i vart fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Axfood har flera faktorer som verkar emot dem nu och framledes. Det är min tro att dessa kommer leda till att Axfood inte presterar tillräckligt bra för att motivera värderingen. Här på 243 kronor ser den fortfarande dyr ut. Elpriser, höjda hyror, höjda löner, högre inkköpspriser som de inte lyckas föra över på kund fullt ut, större andel försäljjning av kkampanjjvaror (som är dålig marginal), ökad konkurrens ifrån ICA som inte lär gilla att de tappar marknadsandelar snabbt.

   På 295 spänn var Axfood idiothögt vvärderad. Visst har den backat en del nu men den ser fortsatt dyr ut. Jag avvaktar lägre värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller med, å andra sidan var det inte okänt för tre veckor sen heller. Men lite proppen ur helt enkelt. Och har alltid tyckt att den är dyr men Axfood har ju ofta haft en premie. Men riskaptiten verkar ha ökat och då kan den nog fortsätta falla.

   Radera
 4. Ja det är ju detta som är nackdelen med utdelande etf:er . utdelningen kan svänga både upp o ner ordentligt.
  Jag gillar Amerikanska Dividend kings och har en hel del av dem i min portfölj de brukar ju klara av att höja oavsett konjunktur. Nackdelen blir ju då istället valuta och bolagsrisk plus att även direktavkastningen är relativt låg.
  Min portfölj består av ca 50% etf (Vanguard all world, xact-Sverige, Xact-Norden) resten är enskilda Bolag Amerikanska, Kanadensiska och Svenska.

  SvaraRadera
 5. Har försökt köpa den flera gånger, men Avanza makulera alltid min order vid börsstängning.. Fattar inte vad som pågår?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en ETF så den handlas som en aktie. Om du inte lyckas köpa under dagen så blir din order meningslös. Jag gissar att du begärde ett lägre pris än någon säljare accepterade under dagen. Det finns garanterade säljare arrangerade av XACT/Handelsbanken så det ska alltid gå att köpa, om man bara betalar det de begär.

   Radera
 6. Det är inte bara börskursen. De valde att sänka utdelningsandelen också efter att (tydligen temporärt) ha höjt den till 4% förra året. Det ser ut som att de sänkt den till 3,5%, men jag får inte matten att stämma exakt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Utdelningsandelen är cirka 4 procent räknat på kkursen vid tillfället som fondbolaget beslutar om utdelning. Nu har börsen rusat som en tok på bara några dagar och direktavvastningen i Xact Sverige är cirka 3,6 procent efter den rusningen.

   Direktavkastningen har alltså sjunkit ned till 3,6 procent för att börsen rusat upp.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tänkte som du först, men om du kollar så innebär det att de räknat med ett andelspris på 513 kronor och priset har inte varit nära 513 sedan jul förra året.

   Radera
 7. Är det kaka på kaka att ha både denna och Aktiespararna direktavkastning? Vilken gillar du mest av de två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det tycker jag verkligen inte. Xact Sverige är en vanlig svensk indexfond och utvecklar sig i linje med börsen över tid. Aktiespararna Direktavkastning är en indexfond med inriktning mot utdelningsaktier. Den har prestterat bättre än börsindex över tid.

   Man behöver inte ha bägge om man inte vill så klart men det är verkligen inget hinder att ha bägge om man känner för det.

   Jag har en god del Xact Sverige i portföljen då jag tycker det är smart att investera en del i vanligt börsindex. Man vet vad man får, det är börsen liksom.

   Utöver det investerar jag i annat som tex Aktiespararna Direktavkastning som har potential att prestera bättre än börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej,

  Är denna något som varit intressant för dig genom åren eller är den väldigt likt något annat du redan har? Mvh/
  iShares EM Dividend UCITS ETF USD

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...