Höjd utdelning i Xact Norden Högutdelande

 


Den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande meddelade idag att de höjer utdelningen under 2023. Utdelningen baseras på de utdelningar fonden tar emot ifrån innehaven. Genom åren har fonden kommunicerat lite olika om utdelningen varav ett tag sade de att utdelningen skall vara kring 4,5 procent. Så står det inte längre utan det är kort och gott som jag nämnde ovan att utdelningarna ifrån innehaven är det som utgör utdelningen de delar ut till oss investerare.

Årets utdelning blir 6,68 kronor. En höjning om cirka 2,5 procent mot förra årets 6,52 kronor. Utdelningen betalas vid 4 olika tillfällen om 1,67 kronor vardera. Dessa tillfällen är likt föregående år; mars, maj, september och november.

Igår var fondkursen 132,66 kronor vilket ger en direktavkastning om cirka 5 procent.

Jag äger den här fonden och det är mitt största innehav. Jag tycker att den är ett smidigt sätt att investera i en samling högutdelande aktier och bara passivt ta emot utdelningar ifrån dem. För mig som även investerar direkt i enskilda aktier är den här fonden ett smart sätt att minska risken i min portfölj. En investering i en sådan här indexfond saknar bolagsrisk samt risken att jag själv gör fel i analysen av bolaget.

Läs mitt inlägg om Xact Norden Högutdelande i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/04/xact-norden-hogutdelande-etf.html

45 kommentarer:

 1. Hur länge har du ägt den, och hur länge har den varit ditt största innehav?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har investerat i Xact Norden Högutdelande sedan den startades våren 2017. Den har varit ett stort innehav i några år medan jag viktade upp den till mitt största innehav någon gång de senaste 15 månaderna.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko, var storleken på höjning som du hade förväntat eller hade du hoppats på mer.
  Mvh Roger

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Roger,
   Jag är tillfreds med den här höjningen. Generellt sett har utdelningar stigit men det har varit en hel del rejäla extrautdelningar de senaste åren som påverkar en del varpå det är svårt att höfta fram förväntningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Ja det låter rimligt, kanske vore bättre med hela höjningen när man vet alla utdelningar i höst👍

  SvaraRadera
 4. Ja en liten höjning får man glädjas åt, dock inget som klår inflationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt fel att jämföra en utdelningshöjning med inflationen vid ett specifikt tillfälle, jämför istället på en 10 årsperiod

   Radera
 5. Tittar man på fondens utveckling inklusive återinvesterad utdelning så har Avanza zero presterat bättre. 🤷🏻‍♂️

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det beror på vilken period man tittar på. Under en kort och begränsad period har svenska storbolag presterat bättre än mycket annat. Så brukar det inte vara utan det är den här isolerade perioden. Xact Norden Högutdelande gick bättre än Avanza Zero innan pandemiåren och har gått bättre det senaste året. Riktigt lång historisk data visar att den typ av innehav som ingår i Xact Norden Högutdelande slår storbolagsindex i långa loppet.

   Att titta på en kort period och dra stora växlar på det är ett misstag.

   Jag tror på utdelningsstrategin i långa loppet och hoppas att det kan generera överavkastning även i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ursäkta för helt off topic, men som investeringsalternativ fick jag ögonen på AstraZeneca Allemansfond, visst ca 1 % i avgift, men som den tuffat på i ur och skur.. Några tankar?

   Radera
  3. Tjena,
   Det är en specielll fond den där Astrazeneca Allemansfond och näe jag är tveksam till att den är värd avgiften. Cirka hälften av fonden ligger i Astrazeneca och övriga innehav är på ett ungefär vad man får om man köper Investor och Industirvärden. Hur fonden utvecklats har inte ås mycket med skicklighet att göra utan främst på hur Astrazeneca har utvecklats.

   Verkar onödigt att betala fondavgift för att få Astrazenecas utveckling. Skippa fonden och köp bolaget direkt om du är sugen på det. Ja så är min tanke, den är nog ganska onödig den där fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack, kanske en fin kombo med de tre bolagen :)

   Radera
 6. Valde att sälja av lite innehav som gått relativt bra den senaste tiden bla swedbank,sca,Essity & eon
  Tanken är kasta in vinsten i Xact pö om pö det kommande året för att komma ner i risk.

  SvaraRadera
 7. Tack Petrusko för en bra sida med tips!
  En fråga; Jag sneglar lite på att köpa JPMorgan Equity Premium Income ETF, men hittar inte hur det blir med skatten? Den verkar inte vara lokaliserad i Irland, som vissa andra amerikanska fonder(?) Dras det då 30% skatt från utdelningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Med tanke på din fråga utgår jag ifrån att du inte är en professionell investerare och därmed är svaret på din fråga att du inte kan köpa den fonden över huvud taget.

   Det är en fond med hemvist i USA och sådana får inte vanliga småsparare investera i pga EU-regler. Fonden finns att finna hos mäklarna men den går ej att köpa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko! Trodde att den skulle gå att köpa, men du har rätt, det går ej. Mvh

   Radera
 8. Hej! Äger själv ETF:en och undrar vart du hittar denna informationen?
  Mvh P

  SvaraRadera
 9. Tack för intressant info.
  Om man räknar med utdelningarna, vad har fonden presterat totalt 2021, 2022?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   2021 var totalavkastning 26,97 procent
   2022 var totalavkastning -8,36 procent

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,

   Var hittar du uppgifter om totalavkastning för fonden?

   Tack på förhand.

   Radera
  3. Tjena,
   Om du kollar i fondens faktablad så finns avkastningen år för år. De har inte hunnit lägga in avkastningen för 2022 ännu men den har jag hämtat hos fondbolagens förening.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Få har ju hunnit rapportera i år. Vet du vad som händer när utdelningarna blir högre än vad de uppskattar nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är väl föregående års utdelningar som dyker upp nu?

   Radera
  2. Tjena,
   Utdelningen baseras på de utdelningar som fonden har tagit emot.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej, vet du om fondens utdelningar börjar dyka upp på "förväntade utdelningar" som alla andra utdelningar eller fungerar det inte med ETF?
  Hälsningar
  Steffen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Steffen,
   Jag använder inte själv den funktiionen varpå jag inte kan säga med säkerhet men det borde den göra så fort de får in datan i systemet. De visar ju utdelningar för ETF:er nu för tiden och det borde ju synas i det där kommande utdelningar då det är en simpel datapunkt bara.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej!
  Med tanke på alla extra utdelningar under 2022 (tele2 osv...) räknade jag med 7,1 .... så lite besviken.
  Visst de återinvesterar en del men, det borde ha varit lite högre tycker jag.

  Nu fattas det bara att avanza lägger till utdelningar från xact under sin funktion Analys --> kommande utdelningar.

  Förstår inte varför de har aktie utdelningar men kan ej räkna fram etf utdelningar eller kommande räntor från obligationer.... stör lite att behöva ha egna Excel och inte ha allt på avanza

  SvaraRadera
  Svar
  1. Avanza har det tillagt, bara att det ska matas in i systemet. Vänta någon dag så kommer det synas

   Radera
 13. Nybörjaren undrar om man ska spara Zach Norden högutdelande på isk eller kf eller har det ingen betydelse?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Xact Norden Högutdelande är en fond med legal hemvist i Sverige varpå den funkar bra både på ett ISK och i KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej Petrusko! Du som säkert har lite mer koll, hur stor chans är det att xact gör en etf för amerikanska utdelare närmsta åren? Eller tror du de håller sig framförallt med Sverige och norden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tror den chansen är liten. Xact har sagt i 5 års tid nu att de kanske skall komma med nya fonder. Det är hela tiden fluffiga svar följt av precis ingenting konkret. Det kommer ingen ny fond trots att de sagt att de siktat på det. Xact ETF:er verkar mycket lågt prio hos Handelsbanken fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Hej Petrusko! Tack för en fin blogg!
  Står just nu med Carnegie strategifond som som en stor bas i min portfölj men tycker avgiften på 1,63% är för hög. Funderar på en rimlig ersättare och då gick tankarna mot den kloke petrusko. Vad hade du valt med liknande inriktning? Varit inne på att dela upp innehavet i aktiespararnas direktavkastning A samt xact Norden högutdelare. Vad tror du? Tacksam för förslag :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Joel,
   Den höga avgiften till trots är den där Carnegie Strategifond en bra fond sett till vad den är. De har levererat en god historisk avkastning medan de tagit en lägre risk. Beaktat att det är en blandfond kan jag tycka att de levererat bra.

   Men jämför man mot börsen så är avkastningen lite lägre förstås.

   Är man beredd på lite högre volatilitet och risk så får man förmodligen bättre avkastning i långa loppet från fonderna du nu funderar på.

   Mvh petrusko

   Radera
 16. Hej Petrusko.
  Tack för en mycket trevlig blogg.
  Lite funderingar.
  Skulle det inte räcka långt med Xact-norden högutdelande och Aktiespararna direkt avkastning b ?
  Borde väl vara en tillräcklig riskspridning? Plus att jag gillar att få utdelning. Fundera på att lägga mitt kapital i dessa två. Är det dumt att köpa allt på en gång då börsen gått upp en del i år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Man klarar sig bra på bara de två fonderna jajjemen.

   BEträffande det där att köpa allt på en gång så talar historisk data för att det är så man skall investera i indexfonder. Smacka in allt på en gång och låta tiden göra sitt. Rent psykologiskt har vi dock svårt att vara rationella kring det där om börsen går ned direkt efter investeringen. Det är stor risk att vi då säljer när det backat och köper igen efter det stigit. Av den anledningen brukar jag resonera att det är vetttigt att sprida köpen över tid. En stöörre summa kan man fördela på tex 6-12 månader.

   Mvh petrusko

   Radera
 17. Stort tack för svar 🙂👍

  SvaraRadera
 18. Hej,
  Vad ser du för för/nackdelar med att bara använda sig av Xact norden högutdelaren istället för att ha många olika utdelningsaktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Att investera i enskilda aktier och vara uthålligt lyckosam i det kräver stor kunskap och en god portion tur. Väldigt många misslyckas. Många har inte självinsikt tillräckklig att inse att de inte är duktiga.

   Att investera i en indexfond är ett smart sätt att ta del av börsens långsiktiga prestanda.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej,
   Tack för snabbt svar.
   Var nog lite otydlig.
   Jag investerar redan i indexfonder och investmentbolag.
   Jag närmar mig stayrich/uttagnings processen och vill nu komplettera mina investeringar i utdelningsbolag.
   Då undrar jag varför inte ha denna del i Xact högutdelning istället för att köpa många andra utdelnings aktier.
   Ser du någon i för/nackdel i detta ?

   Hälsningar J

   Radera
  3. Tjena J,
   Ah jag förstår. Jag har i cirka 25 år investerat i utdelningsaktier. Det har gått bra och jag har haft kul, det är mitt främsta intresse det här med aktier. De senaste åren har jag skiftat över mer och mer till indexfonder med inriktning mot utdelningsaktier i huvudsak. Den där fonden Xact Norden Högutdelande är mitt största innehav och utgör över en fjärdedel av portföljen. Jag tycker det är ett utmärkt sätt att investera i utdelningsaktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 19. Hej! Vill starta en utdelningsportfölj med en inriktning mot index. Kriterierna för denna portfölj är enkel, ska ha utdelning och ska vara breda och då helst index. Utifrån det jag hittills hittat är det, Xact Sverige, Xact Högutdelande, och Aktiespararna Direktavkastning som finns. Har du möjligtvis några andra förslag? Tack på förhand / Alexander

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, smart val där att bygga en utdelningsportfölj via indexfonder. De du nämner kommer man långt med och man behöver inte fler egentligen. Vill man ha exponering ifrån andra delar av världen kan man komplettera med en globalfond. Sådana innehåller ofta mycket USA och en hel del annat. Jag har valt en ifrån Vanguard med inriktning mot utdelningsaktier ifrån vida världen. Länkar till mitt inlägg om den nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...