Corems rapport är här

 


Fastighetsbolaget Corem Property Group har idag släppt sin bokslutsrapport. Det stora frågetecknet inför rapporten har varit hur det skall bli med utdelning. Framförallt på stamaktierna och D-aktien. Alla bryr sig inte om Utdelning men de som investerat i en D-aktie för dem är det hela grejen. Därför är just utdelningen av stort intresse denna rapport.

Corem föreslår en oförändrad utdelning på stamaktien om 0,4 kronor. På D-aktien och preferensaktien förslås en utdelning om 20 kronor att utbetalas kvartalsvis som vanligt.

Corem D har handlats ned på börsen delvis på oro för inställd utdelning. När vi nu har utdelningsförslaget på bordet är den osäkerheten borta och D-aktien torde stiga rejält på börsen idag. Corem D stängde igår på 167 kronor vilket ger en direktavkastning om 12 procent.

Corem preff stängde igår på 218 kronor och det kan bli en lättnadsuppgång i den också men inte alls lika stor som i D-aktien som är mer nedpressad.

Fastigheterna skrevs ned i värde med cirka 3 miljarder kronor och fastighetsbeståndet är nu värt cirka 78 miljarder kronor. En nedskrivning om cirka 3,7 procent.

Belåningsgraden är 57 procent och räntetäckningsgraden är 2,5 gånger.

Under 2022 bidrog indexerade hyreshöjningar med +90 miljoner kronor och under 2023 väntas det uppgå till 300 miljoner kronor mer i hyra.

Jag äger Corem preferensaktie och är så klart tillfreds med att Corem tickar på och utdelningen på mina preffar tickar in.6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Yes, det känns bra att Corem tuffar på.
  Vad är dina tankar om Heimstaden Pref? Funderar på att köpa en liten post (ca 1%) inför rapporten.
  Tack för en bra blogg!
  /Olof

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olof,
   Jag äger Heimstaden preferens och jag har räkknat och funderat. De borde kunna pynta utdelning på preferensaktien men visst är det en osäkerhetsfaktor fram till rapporten är ute. Heimstaden AB som är bollaget med den noterade preffen har några miljarder i kassan. Tillräcklkigt för att täcka utdelningen och ränteutgifter om drygt 800 miljoner kronor som är prognosen för kommande 12 mån i Q3-rapporten. Utöver det så får de förmodligen ett kassaflöde via sitt ägande i Heimstaden bostad. De äger tre olika aktieslag i Heimstaden bostad varav åtminstone den ena pyntar utdelning no matter what som jjag tolkat det. Det är en preferensaktie och en av de andra två aktiesllagen är också en preff som förmodligen kommer pynta utdelning till Heimstaden den också.

   Jag tror att Heimstaden preferens kommer pynta utdellning men visst är det osäkert fram till rapporten med utdelningsförslag är ute. Aktien är rejält nedpressad och det är till stor del på oro för inställd utdelning. På fredag är rapporten ute och osäkerheten borta. Då vet vi om det är utdelning eller inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tack för infon. Men gäller den fastälda utdelningen hela året ?

  SvaraRadera
 3. Finns det inte risk att man bibehåller utdelning för stamaktieägarna fast man snarare borde pausera utdelningen helt och hållet för att stärka balansräkningen? Man skulle kunna använda det kassaflödet för att återköpa preffar eller obligationer exempelvis. Jag menar, FastParter och Diös sänker utdelningen och Castellum pauserar den helt och dessa bolag menar jag ändå är finansiellt starkare än Corem. Det är alltså lite märkligt tycker jag att Corem bibehåller utdelningen, då menar jag för stamaktieägarna. Knut från Diös argumenterar för att sänkning av utdelning är en säkerhetsåtgärd och då har Diös en mycket starkare räntetäckningsgrad än vad Corem har.

  Den slutsats jag kan dra är att utdelningen bibehålls för att Rutger ska ha möjlighet att betala sina räntor på de lån han har. Man gör alltså det för att skydda Rutger. Samma situation som Ilja har i SBB. Man får gärna motbevisa mig då jag inte har belägg för detta.

  Det kan tyckas hårt, men det jag landar i är att Rutger och Ilja är för giriga/för stora risktagare för att man ska ha fullt förtroende för dem.

  För dig som preffägare är detta givetvis bra, men för stamaktieägare i Corem är jag inte lika säker. Kan försäljningen av fastigheter som de gjort rättfärdiga fortsatt utdelning måhända? Den kanske inte syns i balansräkningen ännu?

  SvaraRadera
 4. Tjena!

  Det börjar närma sig rapportdag för Cibus, vad tror du om den? Kommer de klara av att höja utdelningen? Eller behålla den?

  Ska bli spännande att se på torsdag. :)

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att en ränteteckningsgrad om 2.5 ser oroväckande låg ut i ett klimat där räntan inte ser ut att ha toppat! Visst, Corem arbetar med ränteswappar, räntetak osv, men jag är inte övertygad.

  Jag ligger kvar med mitt befintliga innehav i Corem B men har mentalt ställt in mig på att det troligen blir en NE i bolaget under 2023 eller 2024 (förutsatt att inte räntorna tydligt toppat). Isf kommer jag att teckna fullt, plus anmäla mig för ett bra gäng utan stöd av teckningsrätter. Jag kommer dock inte att öka i närtid. I nuläget uppgår innehavet till ca en månadslön netto och det känns för sent att sälja och för tidigt att öka...

  SvaraRadera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...