Idag sålde jag Castellum

 


Fastighetssektorn som grupp är nedpressad på börsen och i långa loppet är det nog egentligen snarare ett bra köpläge nu när jag istället valt att sälja. Castellum är mycket lågt värderat nu och sett till värdering är det inget vidare säljläge i mina ögon.
 Det är dock fler faktorer som spelar in här. En är den förestående emissionen som jag inte har för avsikt att delta i. Jag tror inte den kommer vara fördelaktig för ägare likt mig som inte vill pytsa in mer pengar i Castellum. Det går att göra upplägget med antal nya aktier och teckningskurs på olika sätt. En låg teckningskurs och många nya aktier vore ofördelaktig för de som ej deltar i emissionen men behåller sina gamla aktier. För de som deltar är beloppet som skall slantas upp det samma oavsett hur många nya aktier det mynnar ut i.

Att Castellum pausat utdelningen är en faktor som gör att det inte längre möter mina investeringskriterier. Jag tror de kommer åter med utdelning i någon form under 2024 som tidigast men kanske dröjer det till året efter.

Jag vill inte sitta kvar över den här emissionen då jag tror det blir en dålig deal för mig som inte avser teckna. Castellum har pausat utdelningen och uppfyller inte ett viktigt kriterium för mig. Jag trodde inte jag skulle komma sälja Castellum innan jag blev en gammal gubbe men så blev det. Investeringar förändras och behöver utvärderas löpande. Mina pengar bryr sig inte om de växer i Castellum eller något annat bolag.

Pengarna från försäljningen siktar jag på att sprida ut över befintliga innehav i min portfölj.15 kommentarer:

 1. När detta händer så är det ännu ett bevis på att en regel med max 2-3% av pengarna i ett enskilt bolag, samt gärna stor andel i utdelande ETF:er.

  Har själv legat lite tungt (4-6%) i några enskilda bolag, och då blir det tråkigt om det händer dem något.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Ja sådan riskspridning är väldigt förlåtande. Ett innehav som väger 1-2 procent svider inte så mycket om det går illa. Jag gillar att vikta bolag där någonstans men har några stycken som väger tyngre. Castellum och Telia är två som vägt mer och dessutom gått riktigt dåligt i min portfölj.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sålde av häromdagen på 136kr. Tror att vändningen kan ta ett tag och även om jag inte lever på mina utdelningar så ska jag följa min strategi att bara äga aktier som ger utdelning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Nybörjaren,
   Tack för din kommentar. Det låter klart rimligt. Det är ett sunt kriterium det där med utdelning. Genom åren är jag övertygad om att det minskat antalet "minor" jag gått på. Det är en bra kvalitetsparameter som sållar bort väldigt mycket.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag kom fram till exakt sanna sak. Sålde tidigare allt i Castellum. Fint bolag, men aktien kommer att pressas rejält vid emissionen.
  En aktie som inte ger utdelning, passar inte heller min portfölj.
  Köper hellre fler Investor, Industrivärlden, AstraZeneca, Johnson &Johnson, Tele 2.
  Ta en koll på konsulterna, Tietoevery, Knowit, eworks och Softronic. Bra utdelningar, och hyfsad konjunkturokänslighet, kurspotential. En efter en har ju köpts ut från börsen, av just dessa skäl.

  SvaraRadera
 4. Jag har sovit alltför länge; såg först nu att Castellum dragit in sina utdelningar, vilket föranlett en dipp i kursen. Jag är igång med sparandet igen efter några års frånvaro. Jag köpte min lägenhet, sedan har jag varit passiv och spenderat. Men vi får se hur jag börjar om med sparandet denna gång. Fortsätter att läsa din blogg. Med vänlig hälsning, VÄL

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Gött där med lägenhetsköp och kul att du är igång med sparet igen. En bra rutin är att köra med ett autospar. Att automatiskt dra pengar varje månad och investera automatiskt. Det bara rullar på och blir tillll något stort i långa loppet.

   En billig indexfond är ett smart val. Vill man ha utdelningar så finns den där Aktiespararna Direktavkastning b som jjag skrivit om. En vanlig fond som pyntar utdelning. Den tycker jag är rackarns bra.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Men en fond som pyntar utdelning kan det väl svida lika mycket för om dom har för stor exponering i ett enskilt bolag? Eller tänker jag fel här?

   Radera
  3. Tjena Danne,
   Mja det beror på hur du tänker. Om du tänker dig att du är fonden så påverkar det fonden i linje med den vikt innehavet har. Beroende på vad det är för fond sållas innehavet bort. Anyhow om du tänker dig i perspektiv av investerare i fonden så behöver du även ta höjd för dina övriga innehav. Om fonden tex är 20 procent av din portfölj och ett utav innehaven i fonden som väger 5 prrocent där sänker sin utdelning så påverkar det dig som investerare föga.

   Utdelningsfonder kickar ut innehav som inte uppfyller utdelningskriteriet.

   Fonder har sällan värst tung exponering i enskilda bolag. Störst exponering i enskilda bolag har vanliga svenska indexfonder där Atlas Copco och Investor väger mellan 5-10 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Off topic. Avanza skulle ju ge tillbaka utländsk källskatt för 2020, 2021och 2022 i början av 2023 enligt vad du noterade i höstas. Du som har bra kontakt, när kommer dom?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ulf,
   Den kommer betalas ut under februari/mars har de sagt.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Det här trodde man väl aldrig skulle hända typ.
  Gjorde slut idag iaf, men totalt efter mottagna utdelningar gick jag back 815kr...så nog jävla tur med tajmingen för min del. Kunde varit mycket värre...

  I såna här lägen undrar jag om jag bara ska sälja alla aktier o dra in allt i ETFs direkt, istället för att bara vänta på nästa smäll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det blir inte alltid som man tänkt sig. Ibland tänker man fel och ibland blir det annorlunda än man tänkt sig. Sådant där undviker man ju i indexfonder. Då tar man bort sig själv som faktor samt bolagsrisken. Det är ett smart val att investera på börsen via indexfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko! Jag är 30 bast och sparar i castellum till min egna pension. Eftersom det ser så rött ut på min Avanza aktie depå, och att min sparhorisont är typ 30 år så undrar jag om det kanske är köpläge för mig. Jag själv har inte kriteriet att jag vill ha utdelning. Vad tänker du om mina tankar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den bästa avkastningen får man när man investerar i bra bolag som är tillfälligt nedtryckta på börsen. Castellum är rejält nedpressad nu och det är ett bra bolag. Jag tror det kan bli en bra investering på lång sikt härifrån.

   Mvh petrusko

   Radera

Ingen avkastning i räntefond

  Grafen ovan visar avkastningen i en populär räntefond de senaste 5 åren. Minus 3,8 procent har man fått totalt på 5 år. Att jämföra med bö...