Franklin European Dividend prestanda 2022

 


2022 är till ända men hur fasen gick det då? För placeringar som lämnar utdelning är det inte bara att se till kursgrafen och är utdelningen fet dessutom blir kursgrafen än mer missvisande. Avanza har en funktion för att inkludera utdelningar i en totalavkastningsgraf men den har jag inte testat själv då jag inte använder deras app eller den "nya" webbsajten där funktionen finns. Om du inte är bångstyrig likt mig så kan du testa den där funktionen hos Avanza. Jämför med siffran här, den bör vara ungefär samma annars är något tok.

Totalavkastning för fonden Franklin European Dividend med ticker FLXD blev under 2022 -0,93 procent. Kursen backade under året drygt 5 procent men utdelningen är nästan lika stor varpå totalavkastningen blev bara en aning negativ.

Med vårat svenska perspektiv är ju detta långt bättre än Stockholmsbörsen som backade mellan ca 14 och 20 procent beroende på vilket index man tittar på. Jämför man FLXD med andra liknande fonder (europeiska utdelningsaktier) så är den en av de bäst presterande under 2022. Ett enskilt år säger så klart ingenting om framtiden och man skall verkligen inte tolka detta som att den kommer gå bättre än annat under 2023 och framåt.

Hur som helst. Jag äger den här fonden och jag gillar den för vad den är. Ett litet urval av europeiska utdelningsaktier. Den är ett bra komplement till min portfölj och det är en mysigt hög direktavkastning på över 5 procent i den. Nästa kvartalsutdelning är i mars och det är även årets i särklass minsta utdelning medan den i juni är en riktig dönare. Det där påverkas av hur fonden tar emot utdelningar över året och där i juni har den tagit emot mycket utdelning. Europeiska bolag funkar så att de betalar mycket utdelning under våren. Som jämförelse var förra årets utdelning i mars 0,1297 euro medan den i juni var på 0,76 euro.

Läs mer om fonden i mitt inlägg om den i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/franklin-libertyq-european-dividend-etf.html?spref=tw

Ps. Under 2022 bytte fonden namn då den tidigare hette Franklin LibertyQ European Dividend. Nu heter den rätt och slätt Franklin European Dividend. Inget LibertyQ kvar i namnet alltså. Det där har ingen betydelse utan är bara ett namnbyte. De gjorde så för att tydliggöra och stärka sitt varumärke.

Jo en sak till. Kanske var du uppmärksam och noterade i bilden överst att de uppger exakt samma siffror för YTD som för 2022. Year To Date står det där för vilket på svenska betyder "hittills i år". Där har det blivit fel i bilden som jag tagit ifrån fondbolaget. De har råkat visa siffrorna från 2022 även i YTD-kolumnen som egentligen skall vara några procent plus. Obetydligt litet fel men ändå.



8 kommentarer:

  1. Tack för tipset! Kommer att ge den 5% av portföljen! Är det mycket eller lite? /Mackan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mackan, 5 procent låter som en rimlig väg. Det är tillräckligt för att göra skillnad om det går bra och det är tillräckligt lite för att inte göra oåterkallelig skada på portföljen om det går fullständigt åt skogen.

      Jag harr en 7-procentsregel som jag egentligen tagit fram för investering i enskilda aktier. Jag viktar inte enskilda bolag tyngre än 7 procent, skulle jag förlora hela investeringen i ett bolag är det ändå inte mer pengar än att övriga portföljen kan ta igen det på ett år.

      Nu är det iof fonder vi snackar men det är en väldigt specifik fond. Det är Europa och det är vissa utvalda aktier. Det verkar klart rimligt att inte vikta en sådan nischad investering värst tungt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej den ser intressant ut, samt ett bra komplement till xact norden högutdelande. Den är europeisk. Om man vill ha en tredje ETF kanske det är en god idé att få in USA också. Kanske känner du till någon?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja USA är en fantastisk börs och har en lång rad fina bolag. Visst är det rimligt att investera där. Fidellity har en fin ETF med noga utvalda bolag med starka finanser och god utdelning. Googla petrusko + Fidelity så finner du mitt inlägg om den. Jag gillar att få USA-exponering via en globalfond. USA är världens största börs och utgör över hälften av världens samlade börsvärde. Av den anledningen utgör ofta USA-aktier en mycket stor del av globalfonder. Jag investerar i Vanguard All World High Dividend Yield. Länk till mitt inlägg om denn nedan:

      https://petrusko.blogspot.com/2020/05/vanguard-all-world-high-dividend-yield.html

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Anna Karin Bengtson21 januari, 2023 22:50

    Petrusko,
    Tack för en himla bra blogg! Har nyligen blivit fattigpensionär men har ett STORT intresse av börsen. Sista åren har jag med din hjälp lagt 65 % i börshandlade fonder, Aktiespararnas direktavkastning B och Handelsbanken USA Ind Crit A sek, indexfonder oct utdelande ETF er. XACT Sverige, XACT Nordisk högutdelande o 2 av de utländska fonder du rekommenderar FLXD och VGWD. Har ca 35% i utdelningsaktier - ett fåtal. Sammanlagda kapitalet är idag ca 82.000 kr. Sätter in ca 700 kr i månaden och tar inte ut något. Känns som en rimlig strategi. Hur ser du på
    mitt upplägg? Hur skulle du tänka när du blir 65 när d gäller att investera på börsen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej A-K,
      Så länge man inte måste använda kapitalet så tycker jag det är förträffligt att investera för inkomst. Alltså att använda avkastningen som ens investeringar spottar ur sig. Du nämner en radda fonder som torde ge dig en hell del utdelning. Det verkar rimligt. Var docck noga med att inte investera pengar på börsen som du behöver de närmsta 5 åren. Börsen svänger kraftigt iblland och det vore surt om pengarna när du behöver dem bara är värda hällften så mycket.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej
    Tänkte köpa denna etf och du har ju riktigt koll på detta så är denna nåt att ha? ishares asia pacific dividend ucits etf usd dist.
    Tack på förhand
    Roger

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Roger,
      Den har en mycket intressant inriktning den där fonden och jag har tittat på den upprepade gånger. Tyvärr har den presterat otroligt dåligt historiskt. Det är flera år med helt förfärliga nedgångar och på 10 år har den avkastat totalt plus minus noll ungefär totalt sett. Jag är förundrad över den här utvecklingen, då det är hyggligt stadiga länder (30% Australien, 30% Japan bla).

      De senaste 3 åren har fonden gått skitdåligt och presterat en negativ totalavkastning. Den perioden inrymmer dock Covid och inflation/energikrisen. Kanske är det en bra läge att investera efter en sådan här svag period. Man köper lågt så att säga. Jag är dock osäker på kvaliteten i innehaven i den här fonden och det ligger nära till hands att tro att det är innehaven det är fel på när den presterat så rackarns dåligt på 10 år.

      Med det sagt; Det är en intressant inriktning här med högutdelare ifrån Australien och Japan framförallt. Det kanske blir en okej investering på lång sikt men man får vara beredd på riktigt dåliga år titt som tätt. Pallar man inte stora svängningar i värdet så är den där fonden inget att satsa på. Är man inte beredd att riskera få negativ eller urusel avkastning på 10 års sikt är det bra att avstå.

      Mvh petrusko

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...