Corem säljer i Danmark för 106 mkr

 


Fastighetsbolaget Corem Property Group drar igång veckan med ett pressmeddelande om ännu en fastighetsförsäljning. Det har blivit skåpmat det här med försäljningar i sektorn sedan en tid. Detta i spåren av högre finansieringskostnader och att man därför behöver trimma ned belåning osv för att träffa rimliga nyckeltal. Medan räntorna var rekordlåga kunde man gasa på ordentligt med expansion och belåning. Nu när det kostar mer att ha de där lånen behöver man anpassa sig till det.

Så här skriver Corem idag i ett pressmeddelande:

"Corem har tecknat avtal om försäljning av fastigheten 1 kh Rudegård Ny Holte till ett underliggande fastighetsvärde motsvarande 106 miljoner SEK, vilket är i linje med bokfört värde.

Fastigheten ligger i Holte, strax norr om centrala Köpenhamn. Den uthyrningsbara arean, som utgörs av kontor, uppgår till cirka 5 300 kvm och fastigheten är i dagsläget helt vakant. 

Frånträde är planerat till den10 februari 2023."

Corem skiljer sig en del från vissa andra fastighetsbolag på det viset att de även äger aktier i andra fastighetsbolag för miljardbelopp. Aktier som förvisso har backat kraftigt i värde men är lätta att avyttra och frigöra cash om så behövs. Det är inte unikt för Corem det här korsägandet men de flesta fastighetsbolagen har inte massa aktier i andra fastighetsbolag. På gott och på ont. Generellt sett tycker jag att korsägande mest är onödigt och krångligt. Corem har bla en del aktier i Castellum vilka inte kommer ticka in något kassaflöde till dem i år vad det ser ut.3 kommentarer:

 1. Jag förstår att fastighetsbolagen måste anpassa sig till nya förutsättningar med bl.a. högre räntor. Det jag inte förstår är att alla säljer sina fastigheter till bokfört värde. Corem, Castellum, SBB + några till, alla har sålt sina fastigheter till bokfört värde. På en fri marknad, där utbud och efterfrågan styr, när utbudet ökar så borde priset gå ner såvida det inte finns något "svart håll" som kan snabbt köpa alla fastigheter som är till salu. Vem eller vad är detta "svarta håll" som köper alla dessa fastigheter? Utbudet har ju ökat markant den senste tiden, det kan väl inte råda någon tvekan om? Eller är bokfört värde något som man bestämmer i efterhand (när affären är genomfört) och sätter det till samma som försäljningspris för att det skall se bra ut?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Många fastighetsbolag värderar sitt bestånd på kvartalsbasis varpå det bokförda värdet hamnar i linje med marknadsvärde. Det finns starka köpare av fastigheter som pensionsförvaltare och utländska aktörer där valutan kan göra investeringen extra attraktiv.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. En OT kommentar, men det handlar i alla fall om fastigheter. Styrelsen för fastighetsbolaget Castellum har utsett Joacim Sjöberg som tillförordnad vd under pågående rekryteringsprocess. Man har tydligen bråttom att bli av med Rutger som VD.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera

Köpt in mig i Corem Property preferens igen

  I början av det här året sålde jag mina sista Corem Property preferens en bit över 200 kronor och ställde mig vid sidan. Läget var ansträn...