Global X Superdividend UCITS ETF - En fond med riskfyllda högutdelare

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

I februari 2022 startade fondbolaget Global X den här fonden med hemvist på Irland och noterad i Tyskland med ticker UDIV. Inriktningen är mot de bolag i världen med allra högst direktavkastning. 100 bolag väljs ut och det är inga kvalitetsparametrar i övrigt som skall uppfyllas utan man tittar bara på direktavkastning och gör det här urvalet. Med ett så här smalt urval som endast 100 innehav och dessutom emerging markets inkluderade så blir det en riskfylld sak.

När jag tittade till fonden under förra året var det väldigt mycket kinesiska fastighetsbolag och om ni missat det så har det ju krisat rejält i den kinesiska fastighetssektorn. När jag tittar idag så ser innehaven lite annorlunda ut och det är inte lika mycket kinesiska fastighetsbolag ändock det är ett gäng där.

Fonden började betala utdelning förra sommaren och den sker månadsvis men var lite knackig i början varpå man inte fick någon uppfattning om vad man skulle förvänta sig. Flera månader i rad blev utdelningen lägre men nu har de pyntat samma belopp 4 månader i följd. Antaget att de fortsätter med samma belopp är utdelningen i årstakt (12x0,1095) $1,314 vilket innebär en direktavkastning om 12,2 procent på kursen 9,93 euro. Det är en kort historik att dra några slutsatser kring men det är en bästa gissning på det som finns nu.

Fyra gånger per år reviderar fonden innehaven och de siktar på att prestera likt ett index med namn Solactive Global SuperDividend v2 Index. Innehaven skall som sagt vara 100 till antalet men fondbolaget uppger idag att fonden har 119 innehav och det kan vara förvirrande men förklaras av att de räknar med cash de har i diverse valutor. Det sprutar in utdelningar i fonden och de kommer från "världens alla hörn" i olika valutor. Nedan är några bilder med info om innehaven i fonden.

Fondavgiften är rimliga 0,45 procent.

Fondförmögenheten är endast cirka 6 miljoner dollar. Det är pyttelitet men förklaras av att det är en nischad inriktning som inte lockar så mycket kapital och det är en relativt nystartad fond.

Jag är inte värst förtjust i den här fonden men den ser inte lika illa ut idag som när jag synade den förra året. När man gör ett litet urval som 100 bolag och väljer de med allra högst direktavkastning så får man med en hel del dåliga investeringar. Så kallade yield traps där direktavkastningen ser hög ut för kursen har backat och utdelningen kommer sänkas eller dras in i framtiden. Allt är inte skräp i fonden och totalt sett kanske det goda kan neutralisera det dåliga. En bra faktor är att innehaven revideras 4 gånger per år vilket är förhållandevis ofta och innebär att de hyggligt tidigt kan avyttra innehav som sänker utdelningen eller av annan anledning inte längre uppfyller fondens kriterier. Jag förstår att fonden kan vara lockande med sin skyhöga direktavkastning men jag vill mana till försiktighet. Det är stor risk att totalavkastningen inte blir bra här. För många år sedan investerade jag i en version av den här fonden noterad i USA och det blev nog ingen katastrof för mig men den var inte fantastisk heller. I dagsläget har jag inga planer på att investera i den här fonden men om jag skulle få för mig det så skulle jag ta det mycket försiktigt och ha max 1 procent av min portfölj i den. Fonden har som sagt sitt säte på Irland och det dras därför ingen utländsk källskatt på utdelningen ifrån den. Den funkar alltså bra att äga på ett ISK. Som vanligt med börshandlade fonder noterade i utländsk valuta tillkommer courtage för handel och valutaväxlingsavgift men det är engångskostnader och betyder knappt något vid en långsiktig placeringshorisont. Skulle man av någon anledning sälja efter bara 1 år så kommer avgifterna procentuellt sett vara stora (kring 1 procent). Det är extra tänkvärt i en sådan här riskfylld investering där det kanske är mer sannolikt att man säljer om bara ett år jämfört med tex en investering i en helt vanlig indexfond.

Länk till fondbolagets sida för fonden https://globalxetfs.eu/funds/sdiv/#overview Observera att fondbolaget uppger ticker SDIV men det gäller noteringen på andra europeiska börser. På den tyska börsen där vi kan handla fonden så är tickern UDIV.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

14 kommentarer:

 1. Det här ser ut som en ren skräpfond. Blir väl som med de flesta high yielders, direktavkastningen lyckas nätt och jämnt täcka upp för värdeurholkningen och totalavkastningen landar runt nollan, den enda som vinner något på kalaset är fondbolaget som får sin avgift på 0.45% oavsett utveckling.

  SvaraRadera
 2. Tack för tipset. Den där blir en bra krydda i portföljen. Jag tycker dock det är tråkigt att Avanza väljer att inte belåna speciellt många ETF-er, man kan ju annars tycka att ett sådant innehav är betydligt mer kreditvärdigt än en enskild aktie. Har du någon susning om varför det är så? Alla Avanzas fonder ingår ju i Superräntan och har bra belåningsvärden.

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, har provat högutdelare tidigare utan framgång så att hålla ned en eventuell investering är nog ett bra råd.
  Mvh Roger

  SvaraRadera
 4. Tack som vanligt för otroligt bra info! Denna etf har varit extra svår att hitta info om!

  Har du någon tanke om ”qyle ” jag hatar Avanzas spread på den… 😁

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Global X Nasdaq 100 Covered Call är så pass nystartad att den inte pyntat utdelning ännu och man har svårt att bilda en uppfattning om den. Strategin "Covered Call" är en intressant sådan och kanske kan den fonden vara ok men rimligt är att avvakta några år och se vad den går för.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej, har en post i denna. Utdelningar strömmar in. Ligger på ca 2% av portföljen I den. Som du säger, ha en viss försiktighet med denna. Om kvalitén utvecklas till det bättre kan jag tänka mig att öka i denna.

  SvaraRadera
 6. Hej, tack för kul tips! Kanske får den bli en pytteliten krydda i portföljen. I övrigt tänkte jag fråga om du har någon åsikt om ETF:en med ticker UBUM?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Alice,
   Just UBUM har jag inte koll på men det låter som att den kanske följer samma index som SPDR Global dividend Aristocrats och det är en hygglig inriktning där med utdelningsaktier ifrån utvecklade länder globalt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. -39% totalavkastning senaste 5 åren. Att satsa på yield traps verkar inte vara en vinnande strategi. Det bevisar den här fonden

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena myntaren,
   Som jag skrev i inlägget startades fonden för mindre än 1 år sedan. Totalavkastningen du nämner är från något annat. Kanske har du tittat på den amerikanska varianten men det är inte samma sak som den här. Dels har index bytts och dels är isf den avkastningen i dollar.

   Oavsett tror jag inte den här fonden är en höjdare att äga.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej, Superintressant med en månadsurdelandd etf, på 11.000kr kan jag alltså få 1000+ kr i utdelning per år och när jag synar innehaven känns det relativt värt i alla fall. Tack petrusko, ska köpa en väldigt liten post som jag kanske ökar lite med tiden, planen är ju att bara månadspara i fonder och spara i utdelande etfer i framtiden. Du får gärna hojta till om du upptäcker fler månadsutdelande etfer, synd bara att sverige inte skapar liknande instrumet som skulle vara lättare att förstå.

  SvaraRadera
 9. Tack för tipset! Du är EFTB Sverige! Utan dig så skulle man vara lost på EFT! /Mackan

  SvaraRadera
 10. Vad tror du om att sälja:
  Spiltan aktiefond investmentbolag
  AMF aktiefond global

  Och istället köpa:
  Xact Sverige
  Och utöka i utdelande ETFer? Har några som även du har och har skrivit om.
  Kort och gott gå över från vanliga fonder till utdelande ETFer :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant fråga. Aktiespararna Direktavkastning B kan vara ett alternativ till Xact Sverige också?

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...