Vanguard S&P 500 UCITS ETF

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

ESG i all ära men den som vill investera i S&P500 får anstränga sig för att hitta en fond med äkta exponering. Många fonder heter i stil med "Indexnära" och exkluderar lite godtyckligt bolag som de inte tycker om. Vilka bolag som ogillas och exkluderas varierar mellan fondbolagen som har olika åsikt och tankar kring vad de inte gillar.

Rätt eller fel får vara osagt. Vill man investera i S&P 500 utan något tjafs och krussiduller så har Vanguard en utmärkt börshandlad fond för ändamålet.

Fondavgift: 0,07 procent.
Fondförmögenhet: $28 miljarder.
Ticker: VUSA
Utdelning betalas kvartalsvis och den pyntar vidare utdelningen den tar emot från innehaven.
Den är noterad i Tyskland och handlas i Euro men eftersom den innehåller cirka 500 amerikanska bolag är det dollarexponering man får. Fondens utveckling är alltså den samma som S&P 500 minus fondavgiften på 0,07 procent. Euron kan du skita i den påverkar inte. Vad som påverkar oss svenskar är växlingskursen mellan dollar och svenska kronor. Vi mäter ju våra tillgångar och värdeutveckling i svenska kronor.

Som vanligt med utländska börsnoterade fonder betalar man courtage och valutaväxlingsavgift vid handel med dem men det är engångsavgifter och betyder ingenting för den som investerar på mycket lång sikt.

Vanguard är ett av världens största fondbolag och är det fondbolag som i decennier pressat ned fondavgifter och tvingat sina konkurrenter följa efter. Vi har Vanguard att tacka för dagens utbud av billiga indexfonder hos våra banker och mäklare.Ovan är en bild över de 10 största innehaven. Inga konstigheter egentligen, den här fonden är precis det den utger sig för att vara; S&P 500. Den innehåller det S&P 500 innehåller, som sig bör. Inget nästan, inget ungefär eller indexnära. Det är S&P500 och det till en superlåg avgift om 0,07 procent.

Utdelningen betalas i mars, juni, september, december. I skrivande stund är direktavkastningen 1,38 procent. Fonden har sitt legala säte på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningen. Apropå utdelning så finns fonden även i en icke utdelande version, jag länkar till bägge nedan. Vilken man väljer är individuellt men vill man ha ett närapå underhållsfritt långsiktigt spar kan det ju vara gött att slippa utdelningen. Man går alltså inte miste om något utan den återinvesteras automatiskt inom den versionen av fonden som inte pyntar utdelning. Info om reklamlänkar.


25 kommentarer:

 1. Hej, Tack för en bra blogg. Skulle du säga att denna fonden är bättre en iusa från Blackrock ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   IUSA från iShares är bra. I dagsläget är det ingen nämnvärd skillnad melllan dem. Blackrock är dock en stor pådrivare av ESG och om en av de här två fonderna skulle lägga sig an med ett ESG-filter skulle jag säga att det blir IUSA. Jag tror dock inte att de skulle ge sig på en så pass viktig produkt som S&P 500-fonden,, den tror jag dde låter vara.

   Har man IUSA idag är det rimligt att ssurfa vidare i den. Har man inte börjat investera i någon av dem skulle jag välja den från Vanguard i första hand.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Mycket bra spaning där gällande iShares, Blackrock och Larry Fink har verkligen gått överstyr med sin ESG hets. Det är inte deras jobb att bedriva politik, de ska se till sina investerares bästa inte driva på Gretas utopi.

   Radera
 2. Hej Petrusko!
  Vilken av Brookfields aktier är bättre att satsa på nu när spinoffen kommer?
  Tack för svar!

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, tack för bra tips som alltid. Kör du fonden på ISK eller KF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den här funkar utmärkt i ett ISK eftersom det inte dras någon skatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Gäller det generellt för de Etf som du skriver om ? Mvh Mackan

   Radera
  3. Ja det kan man säga. En stor del av alla europeiska börshandlade fonder är noterade på Irland och jag gillar inte de som är noterade annorstädes varpå jag inte skriver om dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tack petrusko! En fråga, den gick om jag minns rätt tidigare att handla i Sverige, har dem andra regler i Tyskland som gör att dem erbjuder den och inte här i Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är börshandlade fonder noterade i USA som vi inte kan handla sedan flera år tillbaka. Det här som jag skriver om är en fond för den europeiska marknaden noterad här i Europa och med sin skattemässiga hemvist här i Europa.

   Regler för att handla sådana här värdepapper styrs av EU. Samma regler i Sverige som Tyskland.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Själv så nöjer Jag mig med Vanguard all world high dividend (VGWD) den tycker Jag fungerar bra nog.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Ja den där VGWD gör sitt jobb bra tycker jag. För den som vill ha bred global exponering och samtidigt få hög utdelning så är den kalasfin.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko,

  Vad har du för åsikt om SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF (Dist) ?

  Tack för en mkt läsvärd blogg!

  /R.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena R,
   Jag gillar den där fonden ifrån SPDR. Skrev tidigare i år kort vad jag tycker om den och i det inlägget som jag länkar nedan finns även en länk till ett inlägg jjag skrivit om fonden.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/05/spyd-min-favorit-sedan-ishares.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för återkopplingen. Ska kika på inlägget.
   / R.

   Radera
 7. Hej, om du jämför med denna: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/1063951/invesco-s-p-500-high-div-low-vol-ucits-etf-dis

  Pros and cons?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Den där fonden ifrån Invesco är något heelt annat. Det är en fond som bara har 50 st innehav. En fond med utdelningsfokus. Som sådan är den käck men det är inte något närlikt S&P500.

   Man måste skilja på rena index och index med diverse olika inriktningar. Det finns tex index som bara innehåller skogsbolag. Är man ute efter just skogsbolag så är väl det najs. Den där fonden ifrån Invesco kunde lika gärna vara en skogsfond.

   Breda rena index som S&P500 kan man med fördel göra stora investeringar i. Man kan utan vidare ha hela portföljen i en enda fond. Att ha hela portföljen i en enda skogsfond är däremot inte rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar. Var hittar du vad dessa innehåller? Svårt med överblicken gällande ETFer tycker jag.

   Radera
  3. Jag använder fondbolagens egna websajt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Intressant. Jag tittar också på Handelsbanken USA Ind Crit A1 SEK... Kan den vara ett alternativ tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Handelsbankens USA-fond är vettig. Den är ett väldigt smidigt sätt att investera på då man enkelt kan plutta in små belopp åt gången utan courtage osv. Det viktiga är att ha ett smidigt spar som passar en själv. Om tex ett automatiskt månadsspar på några hundringar i Handelsbankens fond får en att hålla ut år efter år så är det kalasbra.

   Att hitta strategin och investeringen som får en själv att hålla ut i längden är viktigare än att välja den ultimata fonden. Till och med en halvdan fond som man behåller är många gånger bättre än att hoppa in och ur byta, ändra...

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Intressant ETF. Äger du nån liknande för europeiska bolag?

  SvaraRadera
 10. Hejsan! Jag står i valet och kvalet av att antingen köpa in mig på VUSA ETF eller en standard indexnära fond. Länsförsäkringar Global Indexnära.

  Vilken skulle du säga speglar SP500 bäst?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, VUSA ifrån Vanguard speglar S&P 500 på pricken. Länsförsäkringar har ingenting som erbjuder det samma.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar. Jag har lite svårt att förstå totalkostnaden på VUSA kontra LF Global Indexnära. Jag har fått fram att VUSA har en avgift på 0.09% och LF Global Indexnära ligger på 0.25% på Avanza. Om man även läger till courtage på köp av VUSA.

   Min fråga är då, vilken av VUSA / LF Global Indexnära är billigast över en lång tid?

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...