Ljuspunkter i börsmörkret

 


2022 har varit ett riktigt dåligt år på börsen hittills och det med god anledning. Det har varit och är ett helt annat klimat för bolag, konsumenter, politik mm nu. Vi har haft en lång period av goda tider och dålig börs har känts som rent påhitt.

Energikris, krigande ryssar, inflation mm. Mycket är det som satt press och i skrivande stund är Stockholmsbörsen ned cirka 25 procent hittills i år. 

Under flera månader har vi dessutom matas med en riktigt tuff outlook för vintern. Det har varit skräckscenario med elräkningar på tiotusentals kronor, fortsatt kraftig inflation, lågkonjunktur ja you name it. Nu i närtid som de senaste veckorna har det låtit lite annorlunda. Allt har inte varit nattsvart och en del scenarion ser nu ut att inte bli så illa som befarat.

Energikrisen har inte blivit i närheten så illa som man först trott. Tillgången på gas i Europa har gått ifrån en tro om brist till överkapacitet och låga priser. Elpriserna har kommit ned. Vädret har hittills varit milt och det pratas om att november kan komma bli förlåtande vädermässigt.

Apropå vinter så finner vi i den ett säsongsmönster på börsen. När man tittar på börsens historiska prestanda finns det ett tydligt mönster där vintermånaderna är en starkare period sett till avkastning. Börsen är en vintersport sägs det ibland och det bottnar i statistik över historisk prestanda. Det är förvisso ingen garanti för att det blir så även denna gången men det är sannolikt sett till historiken.

I Kina pratas det om att backa från sin zero Covid-policy som inneburit hårda lockdowns osv. Det är en kraftfull faktor som kan sätta hjulen i rullning.

Idag pratar FED i USA och det är väntat att de höjer rejält men fokus är snarare på tonläget. En mildare ton kan komma tolkas positivt av börsen. 

Allting är inte precis nattsvart längre. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...