Jag minskade i Fastpartner D

 


Nyligen minskade jag i NP3-preferens och nämnde i samband med det att jag tidigare viktat Fastpartner D lika stort varpå jag övervägde att minska lite även där.

Så gjorde jag igår och sålde ett gäng Fastpartner D till en snittkurs om 67 kronor styck. Nu väger även det här innehavet cirka 1 procent. En vikt jag gillar generellt för innehav i ett försiktigt riskperspektiv.

Istället köpte jag fler Industrivärden och  Vanguard All World High Dividend Yield.

Medan jag gillar att vikta innehav 1 procent har jag nu sedan tidigare kvar Sagax D och Heimstaden preferens där jag satsat på större vikt. Medan det varit lyckosamt i Sagax D har det varit precis uruselt i Heimstaden preferens. På sikt får jag se hur jag gör här om jag skruvar ned risktagandet så pass att jag viktar ned även dessa.

Sagax ser ut att stå starka och jag är inte värst orolig för Heimstaden. Inte orolig för bolaget och dess framtid. Heimstaden Bostad har mycket starka och långsiktiga ägare som visat ett par gånger i år att de står där och skjuter till miljardbelopp om så behövs. Heimstaden preferens och Heimstaden Bostad är inte samma saken dock, det är en snårig bolagsstruktur med holdingbolag och låda i lådan liksom. Preffen jag äger är en del i ett holdingbolag som i sin tur är delägare i fastighetsbolaget Heimstaden Bostad. På kort sikt är det ingen toppensits att vara i den här preffen men jag tror den reder sig på flera års sikt. Om utdelningen ställs in på Heimstaden preferens buffras beloppet upp och skall betalas senare. De borde ha goda möjligheter att lösa och repa sig i ett sådant scenario. Verksamheten och ägarbilden är i grunden sund. Jag avvaktar fortsatt med mina Heimstaden och följer utvecklingen. I början av 2023 kommer bokslutsrapport och förslag till utdelning på preferensaktien.



7 kommentarer:

  1. Tusen tack för en bra blogg. Följer den regelbundet. Idag gjorde jag en liten utökning av mina heimstaden pref, tror som att du att de klarar upp situation. Blev även ett litet köp i industrivärden. Ha en fin dag. Mvh Robert

    SvaraRadera
  2. Vad tror ni om SBB, bör man minska lite på både B och D aktien?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena TomDan, Det viktiga är att ha ett risktagande som man själv är nöjd/okej med. Det får bära eller brista är tyvärr inte ovanligt resonemang. Jag resonerar gärna att ha en size som jag är bekväm med att förlora hela rubbet om det går åt skogen rejält. Därför har jag många innehav med en vikt om 1-3 procent och bara något enstaka som väger bortåt 7 procent.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret, bra resonemang!

      Radera
  3. Lite off-topic men har du några tankar kring Sampo som parallellnoteras snart. Stabil högutdelare som drar nytta av räntehöjningen, men hur blir det med källskatten? Det är ju fortfarande ett finskt bolag även om noterat i SE.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena, Ja Sampo kommer handlas i svenska kronor på Stockholmsbörsen men det är ett finskt bolag varpå det kommer dras utländsk källskatt. I Finland är den extra hög så det kommer dras mer än 15%, minns inte nu men tror det är 30% som dras på utdelningen på finska aktier i svensk KF/ISK.

      Är man kund hos Nordnet eller Nordea som har finsk filial tror jag man kan komma undan den dunderhöga källskatten men det kan vara så att det bara gäller den finska noteringen. I slutändan får man det i retur men det dröjer ju länge innan skatten kommer åter så det kan vara en poäng med att det dras så lite som möjligt initialt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det har varit en lagändring i Finland för något år sedan och sedan dess är källskatten 35%

      Ha en bra dag

      //Krusse

      Radera

OMX Stockholm Banks

  De svenska storbankerna har gått bra det senaste året i spåren av ett normaliserat ränteläge. Hittills i år har de presterat en god totala...