Sagax rapport kvartal 3 2022

 


Jag äger inga vanliga aktier i Sagax och tar således inte del av bolagets framgångar. De har rapporterat för det tredje kvartalet och det är en stark rapport. Jag äger D-aktier i bolaget varpå jag följer det för att se att de mår bra och kan pynta utdelning på sina D-aktier. Utdelningen är 2 kronor på D-aktien och blir aldrig högre oavsett hur bra bolaget presterar. En sådan D-aktie är mer lik och beter sig liknande en ränteplacering. När ränteläget stiger kräver investerare högre avkastning och därför sjunker aktiekursen i D-aktier och preferensaktier. Precis som vi bevittnat nu på bred front. Det där hör till, kursen går upp och ned i ett begränsat spann ihop med räntan som går ned och upp.

Anyhow, inte för att jag var det innan men ändå: jag är inte orolig för utdelningen på Sagax D-aktie.

I det tredje kvartalet ökade förvaltningsresultat per aktie med 26 procent till 2,66 kronor. Bolaget står fast vid sin prognos för förvaltningsresultat per helåret 2022 om 3,3 miljarder kronor (drygt 10 kr per aktie).

Räntetäckningsgraden är som tidigare god om 7,6 gånger.

Belåningsgrad 45 procent.

En grej som sticker ut är att en väldigt stor del av finansieringen är via obligationer. Det som fått investerare livrädda för fastighetsbolag nu. Oron kring obligationer och den iskalla marknaden för dem. Möjligheten att refinansiera sig på vettiga villkor. Man kan säga att Sagax belåning helt och hållet ligger i obligationer då banklån mm är en yttepytteliten del. Det är inga stora förfall i närtid och lejonparten av obligationerna förfaller efter 2026. Sagax är verksamma och finansierar sig på europeiska marknaden. De har mycket fina nyckeltal och god outlook. De kommer kunna finansiera sig på rimliga villkor. Många andra fastighetsbolag önskar att de hade Sagax starka sits.

Nej det är inte Sagax som marknaden är orolig för i första hand. 2 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Har du span på någon bra ETF inriktad mot fastigheter och som är utdelande?

  Hälsningar
  Professorn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Professorn,
   iShares har några olika varianter. Länken nedan bör ta dig till en lista med sådana fonder hos dem.

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/produktlista#!type=ishares&tab=overview&view=perfDiscrete&style=All&pageSize=25&pageNumber=1&sortColumn=totalNetAssets&sortDirection=desc&search=property

   Mvh petrusko

   Radera

H&M lyfter Stockholmsbörsen idag

  Idag går Stockholmsbörsen upp rejält med en uppgång om cirka 2,5 procent för OMXS All Share i skrivande stund. Nästan allt går upp men rap...