Jag köpte fler Industrivärden

 


Investmentbolaget Industrivärden är det innehav jag har ägt allra längst och idag slog jag till på fler aktier strax under 220 kronor styck. Det är drygt 20 år sedan jag började investera i Industrivärden och jag är övertygad om att det fortfarande är ett bra bolag och att jag äger dem om ytterligare 20 år.

Industrivärden är inte det investmentbolag som presterat bäst de senaste 10 åren men de har presterat hyggligt okej och sett till risken så gillar jag potentialen. Storägare Fredrik Lundberg är en försiktig investerare och han har instruerat de olika bolagen i sfären att de skall hålla sig finansiell starka, alltid redo liksom. Man vet inte när svåra tider slår till och den som inte är beredd får se sig ätas av andra.

Utöver att Industrivärden äger rimliga bolag i vettiga branscher så har alltså de där bolagen valt att vara försiktiga med risk som tex belåning. Det är inte en slump att Handelsbanken har starkast kredit rating av alla banker i vida världen. Eller att Hufvudstaden som ingår i Lundbergsföretagen har i särklass lägst belåningsgrad av fastighetsbolagen på börsen. Så är det för att Storägare Lundberg föredrar det så.

Relativt låg risk men ändå god potential ser jag i Industrivärden. Kanske presterar de ungefär som index de kommande 10 åren, kanske blir det lite bättre. Ett fullständigt haveri bör vi dock kunna utesluta.

Bilden ovan visar Industrivärdens portfölj per Q3-rapporten (30 september). Det är inte så många olika bolag och så lär det förbli. För ett antal år sedan pratade Industrivärden om att de var öppna för ev nya innehav i portföljen men de där planerna har de skrotat sedan länge. Sakta men säkert flyttar de fram positionerna i de befintliga innehaven. År efter år köper de mer i det de redan äger.

Ihop med ett knippe andra investmentbolag tror jag att Industrivärden är en utmärkt komponent i en långsiktig portfölj.


7 kommentarer:

 1. Gött! Slog till på en liten startposition i Lundberg idag efter att begrundat länge och väl. Läste en artikel i DI idag som blev tungan på vågen. Kommer troligen öka i Industrivärden i veckan också. Världen kan gå under men Industrivärden och Lundberg kommer bestå 🤓
  Hälsar Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Tack för din kommentar. Där tror jag du gjort en mycket bra investering i Lundbergs. Jag gillar bolaget och finner nuvarande värdering attraktiv. Överväger att ta in den också i portföljen. Jag gick in i Lundbergs i samband med någon annan kris och gjorde en bra investering. Tippar på att det var vid finanskrisen som den var rejält nedtryckt. Aja anyhow, det är ingen kortsiktig deal jag är ute efter. KÖper jag Lundbergs är det för att ha den i portfföljen och låta den jäsa över mycket lång tid.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra inköp. Viktigt att man köper när bolaget handlas med rabatt. Ligger väl runt 15% nu. Industrivärden påminner om en snapslåda som man köper till midsommar som heter svenska nubbar. Här finns klassiker som Herrgårds, Östgötasädes och OP Andersson. I Industrivärden finns SCA, Sandvik och SHB. Är man långsiktig så kommer väl bolaget att gneta på som man gör nu och aktieägarna få sin utdelning.
  Mvh Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. HAha, japp Lars det är sannerligen en låda godbitar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Snapslåda! Fantastisk liknelse :)

   Radera
 3. Ett intressant bolag, dock föredrar jag Investor. Betydligt bättre prestation än de flesta andra investmentbolagen, möjligtvis med undantag för Latour. Gillar dock de 3% i DA som Industrivärden spottar ur sig, och man minskar på bolagsrisken rejält.

  SvaraRadera
 4. En undran bara. Hur kan Industrivärden ha kvar Essity i portföljen?

  SvaraRadera

Här kan man köpa - Börsindex

  Här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa.... Så här har jag regelbundet ...