Jag köpte fler Castellum

 


Jag fick inte avslut igår när Castellum handlades under 106 kronor och sedan gick det precis görsnabbt upp till 125-130 kronor och där ville jag inte köpa. Inte för att det är ett dåligt pris utan för att aktien var glödhet där och då pga nyheten om Akelius köp. Jag behöver egentligen inte fler Castellum och kan unna mig att ta det lugnt en glödhet dag. Så gjorde jag och köpte istället några fler aktier idag på 118 kronor.

Endast några kronor mer än vad Akelius pyntade i affären som gör dem till Castellums största ägare.

Castellumaktien kan gå knackigt ytterligare en tid framöver och mitt köp är inte en spekulation om en botten och en snabb kortsiktig vinst. Jag har gjort en långsiktig investering i ett bolag till en värdering som framstår klart rimlig.

Det är så pass starka nyckeltal i Castellum att även efter eventuell nedvärdering av fastigheterna är de starka. Ännu har det inte varit några nedskrivningar men det borde komma i viss omfattning det närmsta året. 

Även bra bolag kan bli dåliga men är det någon som klarar sig i den här "fastighetskrisen" så är Castellum ett av dem. Det är min tanke. De har sunda tillgångar, starka finanser och låg belåningsgrad. 

Castellum väger en bit över 6 procent i min portfölj och det är en viktning jag är nöjd med. När aktien får fart igen kommer jag inte låta innehavet sticka iväg och till en betydligt större viktning utan då skalar jag av över tid.


12 kommentarer:

 1. Instämmer. Corem värderas för tillfälligt till 76% mot tidigare rapporterat NAV. De har högre belåningsgrad än Castellum, samt emitterade preferens- och D-aktier vilket ökar risken. Hur ser du på marknadens reaktion på Coremkursen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Ramin, Mja Corem är definitivt längre ut på riskskalan. De har förvisso en hel del tillgångar som snabbt kan säljas i form av aktier i andra fastighetsbolag men belåningsgraden är hög och räntetäckningsgraden är inte fantastisk vill jag minnas. Jag är inte förtjust i Corem men har investerat i dess preferensaktie som är en annan typ av investering.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad gör du om det faller till 100? köper du mer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Jag har redan min stek i Castellum som jag är nöjd med och jag har i dagsläget inte plan att köpa mer om den backar ytterligare.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petruosko,

  Tack för en bra blogg!

  Hur ser du på risknivå vs för Heimstaden pref numera? Har själv en rätt stor stek där som backat en hel del sedan räntorna började stiga. Risk för konkurs eller långsiktig bra potential? Funderar själv på att snitta ner mig lite och öka direkt avkastningen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Heimstaden har sina utmaningar men de har god tid och möjlighet att hantera dem. Jag tror inte det går åt skogen för dem men nu köper jag inte mer i den. För att hålla mitt risktagande i kontroll. Det kvittar ju hur god potentialen är om utfallet blir negativt. Därför måste man noga väga sitt risktagande och inte bara tänka på uppsidan och hur gött det är. Man måste se till hur mycket det "svider" om det går åt skogen också.

   Aktier är både risk och potential. Det har Arnhult fått erfara i dagarna med sin belåning. Ja det ger mer potential med hög belåning men går det snett så blir priset att behöva sälja på uruselt låg nivå för att täcka lånen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. tack för svar! låter klokt. har själv gått på om några minor genom åren när man lockats av hög DA och/eller tillväxtpotential. har ni skiftat fokus på senare år och köpt mer index, framför allt ETF:er med utdelning.

   Radera
 4. Det luktar katastrof för Arnhult, makedonska sosse-maffian, och Selin. Samtliga överbelånade i högräntemiljö. Svårt förstå varför någon alls vill köpa fastighetsaktier där när du har billig bank 🏦 telekom 📱 och livs 🥫 med hög DA dessutom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är just när folk har det sentimentet det är som bäst att köpa. Det är sällan så illa som olyckskorparna säger att det är. Är nyfiken på vilken aktie som finns att köpa billigt inom livs med hög DA dessutom? Inte menar du väll Axfood?

   Radera
  2. Att Ilja och Arnhult är högt belånade känner jag till, men är även Selin det? Vore intressant läsning om du kunde länka källa/information.

   Radera
 5. Ja, men detta skulle kunna vara ett annat sätt att låta en liten del av kapitalet flyta igenom till exempel med robo-rådgivaren SparaSnabbare.

  SvaraRadera
 6. Uttrycket görsnabbt får mig att tänka på Vadstena där mina kusiner håller till och har liknande formuleringar 😊

  SvaraRadera

FTSE100 på plus för året

  Det brittiska indexet FTSE100 med de 100 största bolagen på Londonbörsen är på plus hittills i år. Samtidigt har Stockholmsbörsens storbol...