Det är mycket surt nu

 


Det saknas inte grejor att oroa sig för nu och dagligen bombarderas vi med dåligheter. Det är inflationssiffror som kommer in sämre än väntat. Det är varsel på arbetsplatser och det är energikris hitan ditan. Börsen har fullkomligt kört i diket och bolagsrapporter kan tänkas bli sämre de kommande kvartalen. 

Börsen är framåtlutad på det viset att den prisar in vad som förväntas de närmsta 6-12 månaderna på ett ungefär. Det betyder att en hel del av allt det här sura som vi nu hör redan är där i aktiekurserna. Prat om sämre förutsättningar de kommande åren är inprisat.

Allt är så klart inte redan inprisat. Det finns gott om saker som vi idag inte känner till om framtiden. Mycket kan förändras innan det förväntade spelar ut.

Min poäng är att börsen inte nödvändigtvis måste gå ner mer för varje dålig sak vi hör om. Kanske har du varit med om bolag som rapporterar betydligt sämre än föregående år och ändå får se sin aktiekurs stiga. Eller omvänt en riktig rökarrapport långt bättre än föregående år och ändå backar aktiekursen. Det handlar om förväntningar och vad som är inprisat i aktiekursen. Om marknaden förväntat sig 25 procent sämre vinst än föregående år och utfallet istället blir "bara" 15 procent sämre, ja då är det ett betydligt bättre utfall än man prisat in i aktiekursen.

Vad som är inprisat och inte är inte alltid solklart lätt att sätta fingret på men det är bra att tänka på det att börsen är framåtlutad. Den kommer stiga innan vi börjar höra i media om hur bra allting är. När allting väl är bra igen så kan börsen mycket väl redan ha gjort sin stora återhämtning. 

Börsens goda avkastning på lång sikt består av både bra och dåliga börsår. Man kan inte på förhand veta ett enskilt börsår hur det skall gå men på lång sikt snittar börsen kring 10 procent årlig avkastning. Man får ta de dåliga åren med de bra och se till den långsiktiga prestandan.

4 kommentarer:

  1. Känns himla skönt när ni " gamla rävar " är lugna och man får en känsla av att även detta vill passera. Om man bara läste rubrikerna så hade man lika gärna kunnat sälja av allt och lägga sig under mattan för resten av livet.

    SvaraRadera
  2. Det enda man egentligen behöver veta är att börsbolagen dubblar sin vinst vart 8-9:e år och att börsen följer efter. Man ska inte fastna i kortsiktigt tänk eller makro. Världen (våra politiker) ställer alltid till med problem. Inget nytt.

    SvaraRadera
  3. Enklast för egen del är att zooma ut på index över tid. Ju mer utzoomat desto bättre :)

    Klassikern är väl att köpa när det för som ondast. Det var jävligt lätt att ta till sig när vi var på ATH, lite svårare idag såklart.

    SvaraRadera
  4. Ett exempel på detta är dagens kursslakt i Ericsson. -16% i skrivanmde stund. Ericsson presenterade Q3 rapport idag och vinsten var 7,2 miljarder. Det är knappast så att Eicsson går dåligt eller att risk för KK föreligger. Men marknaden hade förväntat sig högre siffror och/eller ser minskade vinster i framtiden.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera

Aktiespararna Global Direktavkastning - Global exponering i sunda bolag till rimlig avgift

  För cirka 1 år sedan pitchade jag idén om en global version av Aktiespararna Direktavkastning för fondbolaget Cicero som driver den. De gj...