Snart utdelning i Xact Norden Högutdelande

 

Nu är det snart dags igen för den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande att pynta utdelning. Den pyntar utdelning fyra gånger per år i lika stora delar. 

Utdelningen är i årstakt 6,52 kronor och betalas ut i fyra delar om 1,63 kronor åt gången.

Den 13 september är X-datum.

Den 19 september är paydate vilket är det datum man väntas få in pengarna på sitt konto.

I skrivande stund är kursen i fonden 129 kronor vilket ger en direktavkastning om 5,05 procent. 

Redan i november är nästa utdelningstillfälle och efter det får vi vänta ända till mars på nästa. Det är alltså inte exakt 3 månader mellan varje utdelning som det är i så många andra aktier och fonder som pyntar utdelning 4 gånger per år. Här är det lite kortare mellan ett par tillfällen och lite längre mellan ett par.


14 kommentarer:

  1. Tack för en bra blogg. Har börjat använda justetf.com som du rekommenderade för att se info om utländska etf:er. För att se utdelningarna i procent måste man välja valuta. Är det euro man ska välja som svensk för att få den rätta procenten på hur stor utdelningen är? Stort tack !

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      För att inte riskera att det blir något fel så bör man välja den valuta som fonden baserar sin utdelning i. För många fonder är det dollar men det varierar. För fonder med innehav enbart i Europa kan det ofta vara euro.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko och alla börs/fireentusiaster! Jag har under en längre tid följt diskussionerna angående den bästa strategin ur skattesynpunkt på lång sikt om man ska leva på sin portfölj och min slutsats är följande: direktäg aktier (inte fonder) som INTE lämnar utdelning, på ett vanligt depåkonto, INTE scablonbeskattat typ isk/kf. Gör du det på riktigt lång sikt, som exempelvis den som gjort fire, dvs resten av livet, så betalar du ingen fondschablonskatt, ingen utdelningsskatt och du kan själv styra hur mycket du behöver ha i ”utdelning” från din portfölj genom att sälja lämpligt antal aktier varje år. Då betalar du enbart reavinstskatt på den lilla del du säljer och behöver varken grunna på statslåneräntans utveckling eller vilka utdelningsaktier du ska köpa och hur mycket de ger i TOTALavkastning. Detta bygger då på resonemanget att du är ju i fire och ska ändå inte sälja HELA portföljen någon gång utan endast den lilla del du behöver för levnadsomkostnader varje år. Räkna på det så får du se: den löpande skatt du betalar blir väldigt låg och du lånar ju hela den uppkomna portföljens skatteskuld gratis av staten som dessutom förräntar sig varje år och eftersom du bara ska ta ut det du behöver får dina efterlevande, som reglerna är nu i alla fall, ärva din portföljs anskaffningsvärde. Jag har själv fladdrat mycket fram och tillbaka om man ska satsa på högutdelare och då kanske få lite sämre totalavkastning, eller satsa på fonder och löpande sälja andelar, men då bli schablonbeskattad, och ur skattesynpunkt är det nog ändå så att en minimal löpande beskattning är den långsiktigt bästa. Då gäller det att hitta bra aktier att äga som lämnar hög pålitlig värdestegring där de återinvesterar inkomna utdelningar i bolaget och INTE lämnar utdelning till ägarna. I Sverige lämnar ju ”tyvärr” de flesta större bolagen utdelningar, men ett bra exempel har ju annars varit Balder. En perfekt aktie annars är ju Berkshire H. Då behöver du heller inte vänta in källskatten 😀.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för en mycket intressant och bra kommentar. Ja i skattesynpunkt är det fördelaktigt att äga icke utdelande börsinvestering i vanlig aktiedepå på mycket lång sikt (flera decennier men ju högre räntan blir desto kortare tid behövs för att räkna hem det).

      Tyvärr är det inte många som skulle lyckas fullfölja en sådan plan. Folk klarar inte av att låta bli att byta, ändra och byta tillbaka igen over and over.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P tack för bra inlägg som alltid. Vilken källa använder du för att ta reda på x och pay date? mvh H

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag väljer alltid i första hand fondbolagets sajt för information. Xact.se lade upp info om X-datum och paydate i början av det här året för den här fonden. Våra mäklare har sparsamt med info om börshandlade fonder dessvärre.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tja ! Hur stor andel av din portfölj är denna fond? /Peder

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Peder,
      Jag har stadigt viktat upp den här Xact Norden Högutdelande och nu väger den cirka 25 procent av min portfölj. Det är en stadig grund i portföljen. Fri från bolagsrisk och fri från risken att jag själv har fel om ett specifikt bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej P

    Dags för ett fördelningsdiagram !!

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
  6. Jag har en liten undran. Säg att börsen fortsätter vara sur och fonden står i säg 130kr per andel vid årsskiftet. Om Xact säger att de ska dela ut 4,5% av vad en fondandel står så blir utdelningen lägre nästa år. Trots att kanske många av innehållen ex bankerna kanske höjer utdelningen. Jag får inte ihop det riktigt. Du kanske har ett bra svar Petrusku.

    Mvh

    Kalle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Grunden till utdelningen är den utdelning som fonden tar emot ifrån innehaven. Skrivelsen om utdelningen säger också på ett ungefär att den kan bli både högre och lägre än 4,5 procent. Man ska inte ta utdelningen för given men nog kan det tänkas bli att direktavkastningen blir högre än 4,5 procent nästa år om andelskursen fortfarande står vid nuvarande nivå.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. På temat, vet du när Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield UCITS ETF - Dist har utdelning och hur stor den. Lir i september?

    SvaraRadera
  8. Haha etf är för amatörer

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just precis därför jag äger den, enkelt.

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...