Realty Income rapport Q2 2022

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

The Monthly Dividend Company har släppt sin rapport för det andra kvartalet och den kom in bättre än marknadens förväntningar. Det är en god prestanda bolaget uppvisar, som vanligt får man väl säga. Det är en stadig verksamhet det här. De äger fastigheter med triple net lease avtal vilket betyder att hyresgästen står för alla kostnader förknippade med fastigheten. Ägaren kan problemfritt luta sig åter och ta emot ett pålitligt kassaflöde av hyresintäkter. Inga osäkerheter där utan slantarna trillar in och det är inga oförutsedda utgifter och sådant där som de flesta andra verksamheter har. Nej, här tickar det in en stadigt stigande ström av pengar. Stadigt stigande för avtalen har årliga höjningar.

AFFO per aktie blev $0,97 vilket är drygt 10 procent högre än året innan. Det där AFFO är ett nyckeltal som visar de riktiga pengar en REIT genererar. Det används istället för redovisad vinst per aktie som innehåller en rad faktorer som påverkar på pappret men inte de riktiga pengarna som genereras. Så här är det för svenska fastighetsbolag också att vinst per aktie är ett dåligt nyckeltal och man istället skall titta på förvaltningsresultat för att se de riktiga pengarna bolaget genererar. Så tänk att AFFO är som vinst per aktie. AFFO står för Adjusted Funds From Operations.

För helåret guidar de om en AFFO per aktie på $3,84 - $3,97. Antaget att den landar i mitten av spannet ger det en värderingsmultipel om 18,4 på nuvarande kurs $72. Det är inte ett vrålande fynd men det är ett okej pris för att rackarns bra bolag.

Realty Income har en stark finansiell ställning vilket resulterat i ett urstarkt kreditbetyg. De har god tillgång till finansiering till rimliga villkor. Likt många andra REITs finansierar de sig också till stor del med eget kapital. Man emitterar nya aktier i samband med förvärv och man gör det bra. AFFO per aktie har växt stadigt ända sedan börsnoteringen 1994.

Hyresgästerna är cherrypickade utefter finansiell styrka och verksamhet. Man har valt ut hyresgäster med stark finansiell ställning och verksamhet som inte hotas av e-handel. Typiska hyresgäster är mataffärer, distributionscenter, apotek, dollarstores.

Utdelningen som betalas månadsvis är i årstakt $2,97 vilket ger en direktavkastning om 4,1 procent. Utdelningen är "helig" för bolaget och de driver verksamheten med fokus på att generera en stadigt stigande utdelning till oss ägare. Det är ju det yttersta syftet för alla bolag, att generera pengar till ägarna. Här mynnar det ut i ett fokus på utdelningar och det är inte så konstigt egentligen då bolagstypen REIT är skapad på det viset. En REIT måste betala 90 procent av vinsten i utdelning. Realty Income har höjt utdelningen varje år sedan börsnoteringen 1994 och ingår i det anrika indexet S&P 500 Dividend Aristocrats.

Länk till Realty Income hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Aktiekurser fladdrar upp och ned medan utdelningar är desto stadigare

 Börsen går upp och den går ned. Ibland går den riktigt uselt under en period vilket vi upplever just nu. Aktiekurser går ned mer för var da...