Jag har köpt mer Cibus

 


Jag missade att köpa när aktien var under 160 kronor relativt nyligen. Då fann jag det vara en mycket attraktiv värdering medan bortåt 180 kronor var kring max vad som lockade mig.

Idag har jag köpt fler aktier till 177 kronor stycket samtidigt som jag ändrat min syn på värderingen en aning. Jag har valt att väga intjäningsförmågan högre vs substansvärde mot tidigare och jag finner då en kurs kring 180 kronor klart rimlig.

Aktuell intjäningsförmåga är 1,34 euro och till nuvarande aktiekurs om 177 kronor och euron på 10,61 kronor ger det en värderingsmultipel om cirka 12,5 gånger. På rullande 12 månader har Cibus presterat ett förvaltningsresultat strax över 1,2 euro per aktie. Det där aktuell intjäningsförmåga är som bolaget ser ut idag och presterar 12 mån framåt. Inkluderat de senaste förvärven och dess prestanda under 12 mån framåt.

Det kan låta som det är stor del gissning/osäkerhet i "Aktuell intjäningsförmåga" men det är ganska enkelt för ett bolag som Cibus att få fram en hyggligt pålitlig siffra för det där. Bolagets kostnader är mycket förutsägbara via hyresavtal där hyresgästen står för stor del av kostnaden förknippat med fastigheten. Att förvaltningsresultat de senaste 12 mån ligger strax under aktuell intjäningsförmåga hintar också om rimlighet i nyckeltalet.

Utdelningen är 0,99 euro i årstakt och på en aktiekurs om 177 kronor ger det cirka 6 procent i direktavkastning. Mäklare som Avanza och Nordnet uppger en direktavkastning kring 4 procent för Cibus men de har fel. 

Om inte aktiekursen drar iväg värst mer i närtid kan jag komma dutta in fler aktier då och då.

6 kommentarer:

  1. Jag skulle köpt mer Cibus om det inte var för att den redan är överviktad i portföljen, ca 6%. Så här i efterhand borde jag kanske ha sålt när den var över 250 kr. En läxa jag tar med mig är att om något innehav springer iväg så pass mycket att jag inte kan motivera att köpa mer om det faller i värde så är det dags att trimma det innan fallet kommer.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Frihet,
      Det är ju alltid lätt att vara efterklok men hur man än vrider på det kan man ju lära sig av det som händer. Själv undviker jag att försöka tajma in bottnar och toppar men jag väljer att minska i innehav där jag anser att värderingen är bortom rimlighet. Jag minskade i Latour när premien var skyhög och jag har minskat i Axfood till skyhög värdering. Cibus däremot har jag faktiskt inte minskat i trots att värderingen var helt åt fanders knasig ett tag.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko, Tänkte en tanke om att byta mina johnson&johnson till VGWD, bättre DA och mer riskspridning. Vad säger du?
    /Henrik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Henrik,
      Jag tycker det låter som en mycket rimlig tanke. JNJ är ett väldigt bra bolag men även sådana kan hamna snett osv.

      Fonden du funderar på ger dig god riskspridning och exponering i många olika bra bolag, bla JNJ. Jag tycker det är ett smart val att undvika bolagsrisk och välja breda fonder.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej P

    Har du koll på om det i Europa finns eft:er som sysslar med covered call?

    Mvh
    Erik

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror inte det. En förutsättning är nog att fonden är aktivt förvaltad och i en stängd form (Closed End Fund). Sådana har vi inte i Europa mig veterligen.

      Pimco har några fonder noterade i Europa men det är inget likt de fonder de har i USA. Inget Covered call där.

      Mvh petrusko

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...