Bytt lite defensivt Axfood mot Tele2

 

Jag har under en längre tid minskat i Axfood som är väldigt högt värderat och idag sålde jag ytterligare en liten stek. Istället köpte jag fler Tele2 som har liknande karaktär utav en defensiv placering. Kursmässigt handlas Tele2 kring 114 kronor vilket jag tycker är en helt okej nivå att köpa på.

För cirka 1 månad sedan lämnade Tele2 rapport och det såg helt okej ut. Nu i höst betalas den andra delen av ordinarie utdelning och nästa år väntas den höjas. Det är en väldigt stadig verksamhet och det skulle förvåna om utdelningen sänks.

Ordinarie utdelning är i år 6,75 kronor vilket på kursen 114 kronor ger en direktavkastning om cirka 5,9 procent.

Det är inget tillväxtcase det här utan ett tvättäkta moget bolag av typen högavkastare.

I år betalade Tele2 även en fet extrautdelning och analytiker väntar sig en sådan även nästa år ändock inte lika stor. Analytikerestimaten är nu uppdaterade efter Q2-rapporten och förväntningarna är totalt 10 kronor utdelning varav 7 kronor ordinarie under 2023. Jag tar inte extrautdelning förgivet utan ser det som en ren bonus och gläds även om utdelningen totalt "bara" blir 7 kronor.

14 kommentarer:

 1. Hej, kör du i ISK eller vanlig depå?
  Funderar själv byta till vanlig depå då det blir dyrare nästa år(är ganska likvid nu)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Jag kör i ISK vilket är det smarta valet. Även om skatten blir betydligt högre nästa år på ISK är det ändå en bättre deal än att ha aktierna på vanlig depå.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ser det ut som att vi hamnar på ca 0.77% under 2023 för ISK?
   Eller bara vänta o se vad hösten ger kanske?

   Min uppfattning när jag googlar är att det blir höjning pga stigande räntor, men inget beslut än om hur mycket?

   Radera
  3. ISK-skatten beror på statslåneräntan i slutet av november och statslåneräntan beror på hur stort förtroende världen har för Sverige och hur räntenivån i allmänhet så den går inte att förutsäga i detalj.

   Du kan se hur den utvecklas vecka för vecka här: https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/statslanerantan/statslanerantan-per-vecka/

   (Just nu är den 1,67% och om den är samma i november så blir schablonintäkten 2,67% och skatten ca 0,8% av värdet på sparandet).

   Radera
  4. Nästa års skatt beräknas på statslåneräntan den 30 november, så vi får vänta ett kvartal till. Risken är dock stor att räntorna hinner stiga en del innan dess.

   Radera
 2. Hej Petrusko

  Nu vet jag att du inte längre har 3M men jag undrar om du kan ge lite förtydligande i deras uppköpserbjudande som kom ut i veckan.
  Det verkar som, om jag förstår infon rätt, att man byter befintliga 3M aktier mot nya i deras Garden spinCo.
  Men man verkar inte ha något direkt val om man vill behålla sina 3M aktier utan riskerar då istället tvångsinlösen?
  Hur ska jag tolka erbjudandet.

  Tack för en superblogg och hoppas du kan ta dig tiden att hjälpa en vilsen utdelningssparare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har inte sett något erbjudande men jag är övertygad om att du fattat fel. Jag är 99 på att du inte står inför en möjlig tvångsinlösen i 3M. Att man kan lugnt fortsätta vara ägare i 3M.

   Jag har inte helt slutat läsa om bolaget.

   Ibland får aktieägare erbjudande ifrån oseriösa aktörer om uppköpserbjudande. Kanske är det ett sådant du sett. De är bara blaj och inget att bry sig om.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. På avanza har man möjlighet att välja antal aktier i 3M som man vill byta mot aktier i bolaget som knoppas av. Jag som hade 5 aktier i 3M kunde alltså välja om jag vill byta 1 till 5 aktier. I nya bolaget så vill jag minnas att de ger 7% rabatt om man byter. Hur de räknar fram ”rätt” värde låter jag någon annan förklara.

   Med vänlig hälsningar,
   Simon

   Radera
 3. Det är ett frivilligt erbjudande om en avknopping av SpinCo:

  Konvertering
  General offer:
  3M stockholders have the option to exchange their shares of 3M common stock for shares in SpinCo, subject to proration as described in the prospectus. Following this exchange offer, shares of SpinCo are then to be automatically converted into the right to receive Neogen common stock, which is estimated to occur after completion of this exchange offer.

  The terms of this exchange offer is yet to determined. Based on the prospectus, tendering 3M stockholders are expected to receive approximately $107.53 of Neogen common stock for every $100.00 of shares of 3M common stock tendered. However, if the upper limit (as described in the prospectus) is in effect at the close of this offer - such a tendering shareholder will receive less than the estimate.

  SvaraRadera
 4. Kanske skall göra samma byte eller så skall jag byta mot annat bolag. Typ något skogsbolag eller Volvo. Skall även spana på Cibus

  SvaraRadera
 5. Utan för tråden, tycker Heimstaden pref ser billig ut nu. Eller är jag ute o cyklar ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Marknaden är livrädd för stigande finansieringskostnader för Heimstaden som i egenskap av hyreslägenhetbolag har mycket lägre marginaler än andra delar av fastighetssektorn. De tål alltså inte lika stor höjning som vissa andra bolag. Det är ingen ko på isen just nu men på några års sikt behöver läget förändras. Räntan gå ned alternativt behöver Heimstaden se över sina åtaganden. Att sälja fastigheter, stärka upp eget kapital ytterligare.

   Det är inte obefogat att marknaden prisat ned dem extra mycket. Om marknaden överreagerar eller ej får framtiden utvisa. Jag har köpt lite mer aktier i närtid.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för infon.

   Radera
 6. Hej Petrusko!

  Funderar du på att öka ännu mer i Tele2 nu (som är ner nästan 20%) sedan du skrev inlägget eller har din syn på caset förändrats?

  SvaraRadera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...