Nu drar vi åt svångremmen

 


Till vintern kommer elpriset bli åt fanders högt och vi kommer få panga spargrisen för att kunna betala elräkningen. Inflationen har varit hög ett bra tag nu och konsumenten märker av att det är mindre kvar i plånboken nu. Notan i matbutiken är betydligt högre, elräkningen likaså. Det där med elen är den stora snackisen nu och något som sätter skräck i oss alla.

Idag sprids en artikel på sociala medier där en elbolagsdirektör varnar för elräkningar om bortåt 40.000 kronor per månad i vinter.

Hela den här energikrisen är för jäklig rent ut sagt men låt oss flandera en bit bortom den. 

Svensken är redan pressad av stigande priser på det mesta och nu skräms man ytterligare av vad som komma skall. En redan pressad konsument ser nu framför sig de feta elräkningarna i vinter.

Vad händer med konsumtionsviljan nu? Kommer vi köpa fritidshus, robotgräsklippare och ny handväska i samma omfattning?

Som grupp drar vi nog åt svångremmen nu. Det påverkar så klart för många bolag och samhället i stort.


17 kommentarer:

 1. Tillsaken hör till att arbetarklassen aldrig haft det procentuellt sämre och den skaran står väl ändå för en relativt stor skara. Har onda aningar om hösten även om jag inte ser alltför stora börsnedgångar pga att det redan är så nedtryckt och börsen blickar 6-12 månader framåt, håller detta dock i sig kan det säkert bli mer kännbart. Hoppas bara på bättre tider för allt och alla då detta är så pass kännbart globalt att det inte är okej för någon längre i vår glob.

  SvaraRadera
 2. Det lustiga är att om man cyklar förbi " färdigmatsställen " så står det bilar i massor i kö för att köpa hamburgare, china-mat och annat . det står food-trucks på vägen hem varje dag och säljer mat på kvällen. Många " food-dora " cyklister som transporterat mat. Kan liksom inte riktigt förstå att folk skulle ha sämre ställt nu.

  SvaraRadera
 3. Hej

  En tanke som jag har är : vad händer om vintern blir normal/varm. Att det blåser som vanligt (det var onormalt lite förra året) och att det regnar ordentligt. Då kommer prognoserna på skam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja men det där är ju något man hoppas på nu med elräkningen i åtanke. Att vintern blir mild så det inte behöver värmas så mycket i stugorna och att vindkraft osv kan döna in bra med el.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tänk på att cementa-krisen inte är löst och just nu lutar det åt att de lägger ner produktionen sista december. Vilket byggbranschen varnat för kan orsaka att 160 000 jobb försvinner 2023.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förhoppningsvis behöver inte de farhågorna cementeras i överskådlig framtid.

   Radera
 5. Ja, elen är en mycket oroande faktor nu. Mina urgamla föräldrar har i många år bott bekymmersfritt i sitt hus trots låg pension, detta tack vara strävsamhet, avbetalat lån och ... billig el. Nu övergår deras avtal snart till rörligt, och vi är mycket bekymrade. Alternativet att binda i nuläget känns inte heller vettigt, då det är tokdyrt. Man kan bara hoppas att rörligt på lite längre sikt kan jämna ut sig, och/eller innebära något slags kompensation. Oerhört ledsamt att se 90-åriga människor få tyngande bekymmer på detta sätt. Men vi passade åtminstone på att installera en luftvärmepump i somras, då de i övrigt har direktverkande el. Må elsituationen bli en annan inom en överskådlig framtid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Oliver,
   Ja fy vad ledsamt minst sagt. Det är många människor som hamnar i en riktigt usel situation i den här elkrisen. Vissa får lämna sina hem.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tänka sig att vi inte ens kan ha tillgång till en stabil el i ett av världens mest beskattade länder. Vad får man för skatten kan man fråga sig... S blir nog största parti i detta val också trots alla naiva "vi såg det inte komma" skulle jag tro :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det här rinner av politikerna som vatten på en gås.

   Mvh P

   Radera
 7. Tack för grym blogg! Givet börsens stora nedgång, hur hade du investerat en större summa (ca 500k) nu? Hade du köpt in hela summan eller delat upp? Och vilka av dina innehav hade du fyllt på?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Historisk data visar att det bästa är att smacka in alltihop direkt. Sådan data är gjord på börsnivå, alltså index.

   Vi människor fungerar dock inte som data och maskiner utan vi har ett psyke som förstör för oss på börsen. Vi fixar inte stressen som uppstår om börsen backar direkt efter att vi köpt. Vi säljer och låser in en förlust.

   Av den anledningen brukar jag resonera om att köpa in sig i omgångar. Att dela upp pengarna och köpa flera gånger under en längre tid. Ju större slant desto längre tid för att hålla psyket i schack. 500k kanske är rimligt att skala in över 6-12 månaders tid.

   Att investera i index är smart. Var smart.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tycker det är ytterst bekymmersamt. Dock är det här på en nivå som tvingar fram någon form av åtgärd eller reglering. Tror jag. Jag efterlyser dock en handlingsplan av våra politiker. Det finns en del väldigt enkla saker man kan göra. T.ex. en uppmaning att alla verkligen hushåller med el. Sänker inomhustemperaturen med 1-2 grader, duschar snabbt etc. Det får en enorm effekt om alla hushåll med eluppvärming, bergvärme etc skulle göra det. Men det kräver nån form av allmän uppslutning likt att man höll avstånd under Corona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra förslag; allmän uppmaning att spara el,

   Radera
  2. Låter som något som de som ställt till med elkrisen skulle gilla. Det är bättre om folk får möta konsekvenserna av sina val så gör de förhoppningsvis klokare val framöver.

   Radera
  3. Det är vanligt att elavtal är fasta så att spara in en del på elen kan inte gör så mycket monetärt.

   Radera
  4. Tjena Jonas,
   Bra kommentar där och ja precis sådant där behöver vi alla tänka på nu. Som grupp sänker vi då vår efterfrågan på el och den enskilde individen lindrar sin elräkning. Som det ser ut nu är det så pass illa att det måste till åtgärd/stöd.

   Mvh petrusko

   Radera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...