Fastpartner rapport Q2 2022

 


Fastighetsbolaget Fastpartner släppte idag sin rapport för det andra kvartalet. Det här bolaget hör till de jag ser allra mest fram emot att läsa rapporten och framförallt VD-ordet i det här fallet. Sven-Olof Johansson är utomordentligt bra på sin grej och han är en sådan där VD som skriver ett rackarns bra VD-ord. Medan många bolags VD-ord är blaha finns det några få som är mycket intressanta. Länk till rapporten om du vill läsa VD-ordet, det tar 2-3 min.

Hyresintäkterna ökade med 7,1 procent i kvartalet och 6,4 procent totalt under första halvåret.

Förvaltningsresultatet ökade med 16 procent i kvartalet och och 12,2 procent under första halvåret.

Orealiserade värdeförändringar av fastigheter var i det andra kvartalet 865 miljoner kronor.

Belåningsgraden är 42 procent och räntetäckningsgrad 4,6 gånger.

Substansvärdet är 113,7 kronor per stamaktie serie A (EPRA NRV).

I rapporten beskriver Sven-Olof hur de har varit försiktiga med förvärv en längre tid pga höga värderingar/låg avkastning. Fastpartner hör inte till fastighetsbolagen som drabbas främst/hårdast av högre finansieringskostnader. Jag äger deras D-aktie och tycker den har en bättre riskbild än vissa andra som tex Corem med sin högre belåningsgrad och lägre räntetäckningsgrad.

9 kommentarer:

 1. Corem ligger på ca 52%, får se vad q2 har att erbjuda samt hur vd tänker kring läget.

  Corem preff/D känns ändå rätt ok dock med lägre ränteteckningsgrad.

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på följande för fastighetsbolagen i stort:

  "Sammantaget står vi inför en utmanande höst med ökande finansieringskostnader och sämre likviditet. Till detta kommer även sämre konjunktur på grund av stigande räntor vilket begränsar konsumtionsutrymmet för individen samt bromsar investeringsutrymmet för företagen", fortsätter Sven-Olof Johansson.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fastighetsbolagen har utmaningar framför sig i form av stigande finansieringskostnader bla. Det är anledningen till att de backat så mycket mer än breda börsindex.

   Sunda och bra fastighetsbolag som tex Castellum har varit verksamma i tider av både hög som låg ränta och presterat väl. Att räntan nu är på väg ifrån skitlåga nivåer till mer "normala" är inget konstigt alls.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko, Kan du tänka dig att låta VGWD och XACT norden högutd väga mer procentuellt i portföljen eller är det redan så månne? Jag har båda själv och min plan är att de ska få större andel än övriga bolag tack vare den stora spridningen. Mvh Henrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Henrik,
   Man kan med fördel ha alla slantar i de två fonderna om man önskar. Det ger utmärkt riskspridning samtidigt som potential är god. Jag har redan kring 25 procent av portföljen i Xact Högutdelande och har inget emot att köpa mer. Vanguards fond VGWD har jag bara strax under 2 procent vikt i och den vill jag gärna ha betydligt mer i.

   Att investera i sådana här breda fonder är ett utmärkt sätt att ta del av börsens goda avkastning i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Har du även planer på att köpa Invesco S&P 500 high div low vol? Eller blir det överflödigt? Mvh Henrik

   Radera
 4. Det finns många fastighetsbolag vars D-aktier och pref som har handlats till samma låga nivåer som under corona-kraschen. Fastpartner och Platzers rapporter var starka och visade att för mycket elände är inprisat i dagens kurser.

  SvaraRadera
 5. du gillar ju investmentbolag, vad är dina tankar om VEF?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar stora sunda investmentbolag som äger stadiga kvalitetsbolag. Små skruttiga bolag som byter namn med jämna mellanrum är ointressant i min värld. VEF är rena lottsedeln och det där med lotter är ingen smart grej.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...