Industrivärden bättre än index

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Investmentbolaget Industrivärden har idag släppt rapport för det första halvåret 2022 och de har presterat bättre än index. Medan bolaget på lång sikt genererat sämre avkastning än index har det gått bättre de senaste 6 månaderna. Nu i ett svagt börsklimat har Industrivärden fått skina lite. Det är dock fortfarande inget att hoppa högt över då vi ändå snackar om minus 19 procent. Medan Industrivärdens substansvärde "bara" backat 19 procent minskade SIXRX hela 28 procent.

På 3, 5, 7, 10 års sikt har Industrivärdens substansvärde utvecklats sämre än breda börsindex. Inte toppklass direkt men jag brukar ändå säga att Industrivärden kan vara en rimlig komponent ihop med andra investmentbolag. De presterar ändå nästan som index vilket inte är värst dåligt och de har en samling bra bolag i portföljen som ihop med andra investmentbolag kompletterar varandra. Just nu tycker jag Industrivärdens portföljbolag generellt sett ser ut att vara rimligt värderade. Ovanpå det får man en substansrabatt strax under 15 procent i Industrivärden.

Industrivärdens portfölj är inte den mest offensiva med bolag som Essity, Handelsbanken, SCA samt starka industribolag med låg värdering. Helt i linje med huvudägaren Fredrik Lundbergs försiktiga profil.

Jag förväntar mig inte fantastisk avkastning av Industrivärden framledes. Min förväntan är att de fortsatt presterar ungefär som index. Det finns potential att de kan komma prestera bättre medan de sannolikt inte klappar ihop och genererar avsevärt sämre avkastning än börsindex på sikt.

Utdelningen har de höjt med en femtioöring per år i ett par år nu och i våras var den 6,75 kronor. Nästa vår är det tänkbart att den blir 7,25 kronor vilket på nuvarande kurs kring 235 kronor ger en direktavkastning om 3 procent.

Industrivärden ingår i Lundbergsfären vilket är en mycket långsiktig aktör på Stockholmsbörsen. Jag tror att Industrivärden är en investering man kan ha på flera decenniers sikt, över generationer rentav. Kanske slår Lundbergsfären ihop sina investmentbolag Lundbergs och Industrivärden någon gång men det kvittar hur det går till, då är man med på den sammanslagningen och resan vidare.

Länk till Industrivärden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

10 kommentarer:

 1. Det är inte ofta du skriver om någonting där du förväntar dig en fantastisk avkastning framöver... ;)

  Jag känner igen mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, nej det är inte min grej det där med "raketer". Rimlig avkastning är vad jag siktar på.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej, Petrusko!

  Ursäkta en off topic-fråga, men visst hade du - eller var det någon annan bloggare? - någon gång varit i kontakt med Xact angående varför Norden Högutdelande inte delar ut med jämna intervall?
  Känner du igen detta, och kommer du i så fall ihåg vad de svarade, alternativt om du har en hänvisning till ett eventuellt inlägg?

  ...och eftersom tråden ändå är kapad: Är det fler än jag som skulle önska en utdelande ETF-variant av Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility?
  Den skulle passa utmärkt som en utdelande, stabil fond! I år, detta skakiga år, ligger den den 3,58% plus till dags dato. Jag hade definitivt investerat i en sådan fond!

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Newman,
   Xact Högutdelande har brutet räkenskapsår och ursprunglig utdelningsplan maj och hmmm, september tror jag det var. De har utgått från dem och bara smackat på två tillfällen där emellan. Tror de behövt ändra fondens stadgar för att ändra på det där men jag är osäker. Det kostar pengar att ändra i de där dokumenten och det är ingen big deal med lite wonky utdelningstillfällen så det verkar ju rimligt att bara låta det vara.

   Ja det vore ett välkommet tillskott med den där Globala high Div ETF:en. Tyvärr verkar de ha litet intresse i att släppa nya ETF:er. De är fat and happy på sina vanliga fonder.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det är ju bara 250 innehav. Köp dom själv.... :)

   https://balansify.com/funds/handelsbanken-global-high-dividend-low-volatility-criteria

   Radera
 3. Tjena Petrusko. Hur ser du på köpa Lundbergs vd Industrivärden?

  Palle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Palle,
   Jag gillar Lundbergs också och har ägt dem till och från genom åren. De har en fin portfölj med stadiga bolag. Åt det defensiva hållet likt Industrivärden. De är bägge rimliga komponenter i en långsiktig portfölj och man kan med fördel ha dem båda två.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko,

  Detta är lite off-topic…Vill börja med att tacka för ditt arbete bakom bloggen, du får mig att utmana mina egna tankar kring börsen. Vad jag hade velat se är att du återupplivar fondpodden. Hade varit trevligt att ha dig och dina åsikter om börsen i lurarna. Något du tänkt på senaste tiden?

  Trevlig helg

  SvaraRadera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...