H&M startar återköp av aktier

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Hennes & Mauritz meddelade idag att de beslutat nyttja det återköpsmandat de har sedan årsstämman 2022 och köpa den egna aktien för 3 miljarder kronor. Som ett sätt att överföra värde till aktieägarna.

Återköpen inleds idag den 29 juni och skall vara avklarat den 30 november. Avsikten är att makulera aktierna vid nästa årsstämma.

Jag tycker det är ett bra sätt att föra över värde till aktieägare. En kombination av utdelning och aktieåterköp. I bra bolag brukar det kunna bli riktigt bra med sådana här återköp. Det blir färre aktier kvar som delar på framtida vinster och utdelningar. Nu när allting är kraftigt nedpressat får H&M och andra återköpare mycket för pengarna.

Vissa är negativa till återköp men det är nog främst för att de baserar det på någon enstaka negativ erfarenhet. Kanske ägde de Fingerprint när de gjorde genomuselt återköp. 

I år Pyntar H&M en utdelning om 6,5 kronor och de gör återköp för flera miljarder. Det är en fin utskiftning till ägarna. Bolaget har haft det tufft i flera år och drabbades hårt av pandemin också. Jag tycker de har gjort sin grej bra igenom det här. De har anpassat verksamheten och står starka för framtiden. Den snabbaste tillväxten har de sannolikt bakom sig men H&M kan nog vara en hygglig utdelningsaktie framöver. 

Länk till HM hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

3 kommentarer:

 1. Finns det någon fördel som aktieägare med att bolaget återköper istället för att dela ut? Delas pengarna ut kan man ju själv bestämma om man vill återinvestera eller göra någonting annat med pengarna.

  SvaraRadera
 2. Hej P
  Är också positiv till återköp om det görs när ledningen bedömer att aktien är klart undervärderad och man samtidigt även delar ut. Återköp utan samtidig utdelning gillar jag inte.

  Mvh Erik

  SvaraRadera
 3. @anonym 10:37: Utdelning utlöser skatt för dem som äger i traditionell depå, vilket inte återköp gör. När det gäller utländska aktier med hög källskatt kan skillnaden vara markant.

  Min erfarenhet är att återköp brukar ske till alldeles för hög kurs (de tenderar att göras när företaget tjänar mycket pengar och alla stjärnor står rätt). I regel föredrar jag utdelning.

  SvaraRadera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...