Förändring i iShares MSCI USA Quality Dividend

Det här är en fond jag tidigare ägt och gillat men nu förändras den och jag vill uppmärksamma det.

ESG-hetsen slår till även i denna fond på gott och på ont. Det goda är att man kan slå sig för bröstet och lyfta fram att man har si och så många ESG-fonder.

Det mindre bra är att det är ett mycket smalare index och innehåller bara drygt hälften så många bolag som fondens nuvarande cirka 150 st.

Oavsett potential och avkastning väljer man bort en rad bolag utefter hur de tycker att ESG är. Gröna tummen upp.

Det nya indexet heter MSCI USA High Dividend Yield ESG Reduced Carbon Target Select Index och innehåller 88 bolag.

Fondavgiften kommer inte sänkas efter den här försämringen till det smalare indexet. 

Jag som övervägt att köpa åter den här fonden men de funderingarna åker i soptunnan nu. Då köper jag hellre tex SPDR S&P US Dividend Aristocrats som jag tidigare jämfört med just den här fonden. Checka in min jämförelse av de två i länken: https://petrusko.blogspot.com/2022/02/spyd-vs-qdvd-tva-utdelningsetfer.html

Förändringen beslutas 29 april och jag tolkar det som att fonden ganska omgående efter det kommer att byta namn och innehav. Det beräknas kosta 0,05 procentenheter att göra den här omallokeringen men om jag inte fattat fel kommer det kompenseras genom att de tar ut lägre avgift i övrigt och totala kostnaden blir alltså inte högre.

iShares har flera fonder med namn "bla bla Quality Dividend" och liknande förändring/försämring görs i dem. Tex iShares MSCI World Quality Dividend får sin ESG-smocka och går från cirka 330 bolag till cirka 175 st.

16 kommentarer:

 1. Hej Ja du gör helt rätt som inte köper ESG skräpet enligt mig är
  ett bolags främsta syfte är att tjäna pengar och ingenting annat hela den här carbon footprint idiotin är ju så genomlarvig så man baxnar. Om man ska investera utifrån koldioxid, etiskt och moraliskt och allt det där ja då kan man nog ta bort 50% av alla världens bolag. Tex Coca-Cola, McDonalds, Swedish match, Oljebolag mm listan kan göras lång.
  Själv så investerar Jag i bolag som tjänar pengar och bryr mig inte överhuvudtaget om folk blir tjocka av att dricka för mycket läsk eller köper för mycket godis på willys etc alla människor har ett eget ansvar över sina levnadsvanor.
  Tack för en bra blogg Petrusko

  SvaraRadera
 2. Förändras din syn på Blackrock (aktien) också då? Kanske fler som tycker som du och väljer alternativ till iShares.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det här spåret beslutade Blackrock om redan för några år sedan.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Gillar inte Blackrocks vänster flummeri. Rör inte deras ETFer heller. Tittar också på SPDR S&P US Dividend Aristocrats men jag hoppas på en börskrasch först, har ett par hundra tusen ligger och jäser för att köpa den ETFen hårt om vi får en riktig krasch. Borde komma snart tänker jag med tanke på den rasande inflationen världen över.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett råd i all välmening: börsen går ju oftast upp så att tajma nedgången samtidigt som du verkar tro på än högre inflation, vilket i sin tur urholkar dina "par hundra tusen" är nog en strategi som du får omvärdera. Risken är ju att dina pengar, om du har rätt, fortsätter att minska i värde, samtidigt som du ska tajma nedgången.

   Nedgångsoron finns alltid, "o nästa gång då jävlar" har vi hört så många gånger förr. Oftast missar vi bara ytterligare en uppgång.

   /A

   Radera
  2. Tack för infon petrusko! Så alla "ishares dividend" skalar ner på antal bolag?

   Hur påverkar detta direktavkastningen? Chans att den blir högre, samtidigt som risken ökar då antal bolag är mindre?
   Säljer du även av "iShares Core FTSE 100 ETF"?

   Jag har sex dividend ETFs från iShares som jag fyllt på under lång tid, känns såklart motigt att behöva sälja o byta mot något annat.

   /Andreas


   Radera
  3. Tjena Andreas,
   iShares Core FTSE 100 är en stor fond som följer ett vanligt index. Som S&P500 fast för Storbritannien. Den typen av fond lär bli bland de sista som de ändrar. Det berör många och det finns mycket studier och historik kring de stora rena indexen.

   Vad direktavkastningen blir återstår att se efter att de genomfört ändringen.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Då kanske jag väntar lite, idag verkar detta inte påverkat kurserna. Men folk borde väl bli lite nervösa när dom bara ändrar innehaven så drastiskt? Varför inte bara skapa en fond till tänker jag..

   O ingen info heller till oss kunder, jag fick reda på det här via dig. Är inte det också märkligt, när det liksom är en "ombalansering" på dryga 50% av ingående företag. Det är ju inte lite.

   Blir att vänta med påfyllning iaf tills detta klarnat något.
   Tack igen petrusko för infon!

   /Andreas

   Radera
 4. Samma sak i en annan iShares-fond jag äger. Helt plötsligt är det något annat än vad jag investerade i. Högutdelande bolag inom tex material byts ut mot NovoNordisk och ASML. Mycket irriterande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är surt det där, att en fond man har pengar i plötsligt kan bli något annat.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ja, det här är ju dumt. Det lär väl i så fall påverka även iShares MSCI Europe Quality Dividend?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas,
   Ja Europe Quality Dividend går också över till ett ESG-index men det blir inte samma försämring där som i de andra. Det index fonden följer idag innehåller bara kring 55 bolag och det nya ESG-indexet ungefär lika många (några fler faktiskt då det har 62 bolag).

   Så det är bara att hoppas att bolagen som väljs in är minst lika bra som de som väljs bort.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Toppen, tack. Man får ju överväga att investera i en ETF som bara investerar utdelande icke-ESG bolag då de ju lär komma ner i pris framöver. Känns ju som det kan bli en marknad för en sådan ETF att döma av kommentarerna här i vart fall. :)

   Radera
 6. Hej Petrusko!
  Vart hittar du informationen om vilka etf som kommer ändras? Givetvis letat febrilt.
  Mvh Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin, på fondbolagets hemsida. Går man in på fonden på deras sajt så har de en orange alarmklocka överst med text och länk till infon.

   ishares.se går man in på eller direktlänk nedan

   https://www.blackrock.com/se/individual/produkter/264660/ishares-msci-usa-dividend-iq-ucits-etf

   Mvh petrusko

   Radera

Akelius Residential skiftar ut stort belopp

  Fastighetsbolaget Akelius Residential Property avser skifta ut 1314 miljoner euro till stamaktier av serie A. Dessa aktier ägs utav Roger ...