SPYD vs QDVD - Två utdelningsETFer

 


Jag har jämfört två börshandlade fonders prestanda de senaste 5 åren. Det är SPDR S&P US Dividend Aristocrats (SPYD) och iShares MSCI USA Quality Dividend (QDVD). Bägge två innehåller utdelningsaktier noterade i USA men de har olika urvalsmetodik.

QDVD väljer utdelningsaktier med högre direktavkastning än börssnittet och lägger fokus på fundamentala kvalitetskriterier som skall främja uthållighet i utdelning och vinst.

SPYD innehåller bolag i indexet S&P Composite 1500 som har höjt sin utdelning årligen i minst 20 år.

Helt olika urval alltså men utdelningsfokus och en sorts kvalitetsurval i dem bägge kan man påstå. Ja att höja utdelningen varje år i 20 år gör man inte hur som helst och det är en kvalitetsstämpel i sig att ha klarat det.

Det går att jämföra på olika sätt och jag tycker det är intressant att titta på flera kalenderår var för sig. Inte bara bunta ihop flera år till en totalavkastning. Nedan är de två fondernas totalavkastning de senaste 5 åren. År för år efter fondavgift och med utdelningen inkluderad.


År    QDVD    SPYD

-17    18,61%    15,54%

-18    -3,09%    -3,19%

-19    21,5%    22,84%

-20    0,89%    1,29%

-21    20,98%    24,74%

Det är hyggligt lika ändå men totalt sett har SPYD presterat lite bättre. Det säger nödvändigtvis ingenting om framtiden men det skadar inte att jämföra och läsa så mycket som möjligt. 

Sett till riskspridning har de ungefär lika många innehav. SPYD har cirka 120 stycken medan QDVD har cirka 150 stycken. Sektorfördelningen ser lite annorlunda men det är god spridning över olika sektorer i båda fonderna. Nedan är sektorfördelning i respektive fond.

SPYD:QDVD:Det är bra fonder båda två och vilken av dem man väljer är kanske vilket som. Direktavkastningen är i skrivande stund snarlik på strax över 2 procent i dem bägge. Fondavgiften är 0,35 procent i dem bägge. Tittar man närmre på fondernas innehav så skiljer det en hel del och inget hindrar en från att äga dem bägge. Läs mer om fonderna i mina inlägg om dem. Länk nedan. 

SPYD SPDR S&P US Dividend Aristocrats.

QDVD iShares MSCI USA Quality Dividend.

8 kommentarer:

 1. Jag äger båda och det jag tycker är fördelen med Spyd är att de delar ut fyra ggr per år och QDVD två ggr. Utdelning är kul :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CS,
   Klockrent att äga bägge. Tillsammans pepprar de in ett gött gäng utdelningar under året.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant jämförelse! Vad tycker du om Fidelity US Quality Income UCITS ETF USD Inc (kortnamn FUSD) jämfört med dessa två?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Jag gillar Fidelitys fond. Den gör ett helt annat urval och innehåller en del techbolag vilket också är anledningen till att den avkastat lite mer de senaste åren. Det kan slå åt andra hållet när den typen av bolag inte är lika poppis på börsen. Över tid är det rimligt att ha en mix av olika sorters bolag. Fidelitys fond + någon av de två jag skriver om ger en bredare mix och riskspridning tillsammans.

   Om jag bara får välja 1 fond så hamnar inte Fidelitys fond bland mina top pick.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. 2% är det inte lite lågt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Daniel,
   Det är ungefär dubbelt så mycket som breda amerikanska börsindexet S&P500. Nej det är absolut inte för lågt sett till innehaven och övriga marknaden. Kanske är det för lågt för din strategi men det är ju olika för var och en. Jag skulle tex inte kunna ha hela min portfölj i placeringar som ger 2% utdelning. Mitt kapital är för litet för att kunna leva på utdelningar med så låg direktavkastning.

   Ha det gott.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har du någon aning om överlappet mellan dessa fonder?

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Om du skulle välja mellan SPDR S&P US Dividend Aristocrats (SPYD), iShares MSCI USA Quality Dividend (QDVD), eller
  Vanguard All World High Dividend Yield.
  Vilken skulle vara din top pick av dessa utdelnings fonder?

  SvaraRadera

W.P. Carey höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget WPC meddelade ikväll svensk tid att de höjer sin utdelning nu i samband med den kommande kvartalsutdelni...