Heimstaden ny preferensaktie

 


Idag meddelade Heimstaden att de avser införa en ny preferensaktie med rörlig ränta/utdelning. Den kommer heta Heimstaden preferens b.

Initialt kommer den ha en utdelning om 10 kronor per år och en inlösenkurs om 117,5 procent av initial teckningskurs. Efter den andra årsdagen av den initiala emissionen är inlösenkursen 103,125 procent av den ursprungliga teckningskursen.

Om du tyckte den sista biten där kring inlösenkursen var snårig så är den ingenting mot skrivelsen om själva utdelningen.

Utdelningen är 10 spänn per aktie och sedan kommer den vartannat år att ändras baserat på en rad faktorer som var så järnspikarns krångligt formulerat att jag tappade livsgnistan en aning när jag läste.

Så vad gäller kring utdelningen då? Jag vet inte, jag pallade inte läsa och fundera mer kring det. Jag lutar mig tillbaka och låter det klarna på ett eller annat sätt. Just nu är Heimstaden preferens b ointressant för min del då jag inte förstår den. Det finns mycket fint att investera i där ute och jag klarar mig utmärkt utan att läsa mer om Heimstadens krångliga preferensaktie.

9 kommentarer:

  1. Tjena,
    Ja idag har vi dessutom rea på börsen, även preferensaktier. Heimstadens vanliga preff till 29,8 kr är en bra deal.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  2. Ökade i xact högutd. Den ska upp i 10% av portföljen. Nu ger den drygt 5%😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tommy,
      Tack för din kommentar. Jag tror att det är en rimlig del av en sund bas i portföljen. Ihop med lite andra fonder och/eller investmentbolag.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. På skala 1 till 10 hur orolig är du för hacker att som påverkar dina tillgångar.
      Mardrömsscenariot hade varit att ens konton en dag bara är borta och det inte finns några spår. Hur ska man bevisa vad man haft?

      Radera
  3. Jag ser den nya preferensaktien som något mycket intressant, speciellt nu när vi antagligen ser stigande räntor på sikt.

    Tyckte inte villkoren var så krångliga. En kortfattad förklaring:
    De börjar räkna ut en marginal, en spread mellan vad utdelningen i preferensaktien är och vad den svenska 2-åriga swapräntan är (tänk 2-årig statslåneränta ungefär). Denna marginal fastställs enbart en gång och vid emissionen. Så tex om du får 6% utdelning och swapräntan är 1%, då är marginalen 5%. Under de två första åren kommer utdelningen vara densamma.

    Vart annat år så tittar man på vad swapräntan står i och räknar fram en ny utdelning baserad på swapräntan och den ursprungliga marginalen. Så tex om den stigit till 2 % om två år så blir den nya utdelningen marginal+swapränta, i mitt exempel 5%+2%=7%. Utdelningen justeras då och höjs så den motsvarar 7% (baserat på emissionskursen av Pref B).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller helt med dig. Så svårt var det inte.

      Radera
  4. Jadu Fraxion, om det där var den kortfattade versionen så verkar det trots allt krångligt. Det är onödigt att trassla in sig i otydliga variabler.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De tekniska och juridiska beskrivningarna måste de ju ha och de kan vid första anblick vara komplicerade om man inte känner igen uttrycken.

      Men det preferensaktien egentligen är, är en aktie vars utdelning justeras vart annat år baserat på ränteläget. Är det ett högre ränteläge så ökar utdelningen, är det ett lägre så sjunker utdelningen.

      Detta sätt är väldigt vanligt i obligationsvärlden där FRN:er (Floating Rate Note) används mycket. Dessa har en kupong som baseras på hur stibor 3månaders-räntan förändras. Går räntan upp så ökar kupongen som obligationen ger och går räntan ned så minskar kupongen som obligationen ger.

      Radera
  5. Syftet med den nya preferensaktiens villkor är att skydda kursen på den vid en ränteuppgång. Den befintliga preferensaktiens direktavkastning följer ju också aktuellt ränteläge till priset av sjunkande kurs. Min taktik blir att öka innehavet i den gamla preferensaktien med hjälp av utdelningarna från den. Får se hur det går.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...