Mina sista Akelius D konverterade till Tele2

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Jag är en försiktig investerare och har gott om defensiva placeringar i portföljen. Akelius D var en sådan med fast hög utdelning, superstark finansiell ställning och fina tillgångar i hyreslägenheter. Under en tid har jag skalat ut mig ur Akelius D då jag fått mycket bra betalt för den aktien nu och idag sålde jag de sista.

Samtidigt som Akelius D står väldigt högt i kurs har Tele2 pressats ned en aning. Det är inget direkt fyndpris men det är ett rimligt pris i ett bolag med en defensiv och stadig verksamhet. De erbjuder telekomtjänster i Sverige och några länder i vår närhet. Tjänster som kunderna inte kommer säga upp oavsett vad som händer. Månad ut och in betalar vi kunder våra räkningar för bredband och telefoni.

Tele2 är en defensiv placering och det är en viktig del i att den attraherar mig. Söker man maximal kursuppgång gör man nog bäst i att skippa det här bolaget och spana någon annanstans. Jag äger Tele2 för jag vet att de har ett starkt kassaflöde i ur och skur.

Beträffande Akelius D så kommer storägaren sluta köpa aktier kring 25 mars då det är 30 dagar kvar till bolagets nästa rapport. Enligt gällande regler får de inte köpa då. Ett enormt köptryck försvinner då från aktien och vid förra rapporten ledde det till att aktien backade åter till drygt 1,6 euro. Hur det blir denna gången får vi se och kring 1,6 euro kanske jag köper igen. Jag säljer inte mina Tele2 för att skifta tillbaka till Akelius D utan det får jag lösa på annat sätt.

Tele2 pyntar årets första utdelning i maj och den andra i oktober. Totalt är utdelningen i år 6,75 kronor men en extrautdelning kring 15 spänn kommer meddelas i sommar någon gång. Att extrautdelning skall ske har bolaget sagt medan de bara hintat på ett ungefär storleken. Det ger sig med tiden. Jag övervägde att använda den där extrautdelningen till att köpa fler Tele2 men nu har jag redan klippt in ett gäng så vi får väl se hur det blir. Det är flera månader kvar till dess så det kan ju ändra sig hur jag resonerar kring det. Tele2 väger fortsatt lite mindre än Telia i min portfölj och jag gillar tanken på att vikta dem lika.

Tele2 är en rekordelig utdelningsaktie. Alltid hög direktavkastning och titt som tätt har de pyntat extrautdelningar. Inklusive alla utdelningar är totalavkastningen god de senaste 5 åren, bättre än Stockholmsbörsen. Nu är det ju en konstig period dock de senaste 5 åren och jag förväntar mig inte att Tele2 skall slå börsen i långa loppet.

Just nu kostar Tele2 runt 124 kronor och direktavkastningen är 5,4 procent.

Länk till Tele2 hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

7 kommentarer:

 1. Nä slå börsen lär inte tele2 göra och detta blir väl sista extra utdelningen? Dom har väl sålt av allt dom kan nu förutom Sverige?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är i vart fall inga stora extrautdelningar i pipen som det ser ut nu. Tele2s utdelningspolicy är formulerad på ett sätt att när de pyntat vanliga utdelningen och verksamheten har så den klarar sig skall resterande deg betalas ut. Det kan bli fler extrautdelningar alltså men snarare i termer av enstaka kronor än fetingar som den nu i sommar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Frågan är om tele2 kommer komma tillbaka till sitt rekordvärde före pandemin (februari 2020.... 153 sek per aktie)

  De har delat ut 18 sek sedan dess vilket det bör ge dem ett max-tak på 135 sek... vilket de slog nu i februari 2022 innan de gick ner igen till 120...

  Hur ser du ut på långsiktigt avkastning med dessa max toppar i tanken? Jag menar att även om man köper på 120 sek nu och sedan kommer utdelningarna i år på 21.75 (15 + 6 75) vilket i princip betyder aktien kommer att gå ner till 100 sek efter utdelningarna.... om aktien inte slutar över 120 och snarare över det går man i princip back hela tiden med sin investering... eller räknar jag fel?

  Jag äger själv en slant i tele2 (började köpa in mih runt 110 sek) men på dessa nivån nu känns det lite på övervärderings nivå tycker jag

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PU,
   Det är som alltid viktigt att se till värdering och bortåt 150 spänn för Tele2 är en hög värdering. Nuvarande kurs strax över 120 kronor tycker jag är rimlig. Jag köpte en hel del under 110 kronor för en tid sedan och där tycker jag Tele2 var billig. De genererar ett bra kassaflöde som gott och väl täcker utdelningen. Per 2021 genererade Tele2 ett fritt kassaflöde till eget kapital kring 8,5 kronor per aktie. Redovisad vinst per aktie är missvisande i telekombolag med avskrivningar och grejer som påverkar. Kassaflödet är riktiga pengar bolaget genererar och 8,5 kronor ger en multipel om 14,5 på kursen 124 kronor.

   I år och nästa år väntas Tele2 generera än mer cash och höja sin ordinarie utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej,
  Varför väljer du att sälja mindre portioner av Akelius när du redan bestämt dig för att sälja av allt på 1,8?
  Du får ju mer coutagekostnader ju fler affärer du gör…😀

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Jag hade bestämt mig för att skala ut mig ur Akelius. En del av innehavet kanske allt. Just så har jag gjort och jag valde att sälja även de sista. Mitt snitt på hela innehavet hamnade någonstans kring 1,82.

   Courtagekostnad varierar med vilken kundtyp man är osv. Något som är samma för de flesta kunder är valutaväxlingsavgiften om 0,25 procent och den är den stora kostnaden för mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, Extrautdelningen som skall delas ut för försäljningen av Tele2 25 procent andel i T-mobile, till aktieägarna, kommunicerade man ett värde på 12.60 kr per aktie. Därefter har vad jag vet kronans värde sjunkit mot Euro, så det borde vara lite högre än så. Man väntar på regulatoriska godkännande i Nederländerna, innan affären formellt är klar. Jag har själv sökt på nätet om info när detta kan komma/beslutas. Någon minister skall skriva under beslut. Man kan ju tycka att det borde kunna bli klart inom kort. Har ju haft tiden sedan september 2021 på sig. Har du någon mer info om detta som du hittat info om? På tal om extrautdelning så kan ju Telia bli det andra telekomoperatören att dela ut. Man sålde ju master 49 procent och värdet var ju om jag kommer ihåg 1.35 kr per aktie. Det blir antingen utdelning eller aktieåterköp.

  SvaraRadera

Kvalitetsbolag + Investmentbolag i ett

  Senaste veckan har jag skrivit om att investera i fantastiska bolag och idag tänkte jag kort lyfta fram en mäkta fin kombo. Det är en bra ...