Som utlovat sålde jag lite Akelius D

 


Fastighetsbolaget Akelius Residential Property är ett bolag av hög kvalitet. Tillgångarna i hyreslägenheter på bra orter och en urstark finansiell ställning gör dess D-aktie till en investering med låg risk. Jag gillar bolaget och dess D-aktie stort. Ändå har jag sålt en del.

Sedan en tid köper bolagets största ägare regelbundet aktier. Dag ut och in köper de och de står för en stor del av hela dagens omsättning. Det har tryckt priset på aktien i gammal hederlig tillgång/efterfrågan-stil. 30 dagar innan den senaste rapporten pausade de sina köp och kursen föll stadigt åter då de inte fanns där och tryckte upp den. Kursen gick ned till en normal värdering kring 1,65 euro på ett ungefär. Direkt efter rapporten började storägaren köpa aktier igen. Sakta men säkert tickade kursen högre och nådde 1,8 euro i fredags.

Det här scenariot och att aktien sannolikt skulle ticka upp till 1,8 euro har jag twittrat om de senaste månaderna. Jag har också skrivit att jag avser sälja en del av innehavet när kursen når 1,8 euro. Det är bra betalt och det är ett "konstgjort" pris pga stort köptryck från storägaren. Hur länge det varar kan man inte veta på förhand och vad slutmålet är kan man bara spekulera kring. Själv tror jag att de på sikt ämnar att avsluta noteringen av aktien. Genom att köpa på sig så mycket som möjligt över börs och sedan lösa ut de sista aktierna via ett frivilligt inlösenförfarande eller dyl. Några fantasibelopp per aktie tror jag inte på. De har pyntat upp till cirka 1,82 euro över börs för aktien och någonstans har de såklart ett tak. Jag tror inte det är värst mycket högre än så.

Japp jag sålde några omgångar Akelius D till ett bra pris i fredags. Idag investerade jag de pengarna i Xact Norden Högutdelande istället. Jag bevakar fortsatt Akelius D och ämnar sälja i omgångar om den ligger på 1,8 euro eller högre.

Insiderköpen i Akelius D sker via bla Xange Holding, Akeliusfonder och Akelius apartments. Detta är bolag/stiftelser som är storägare i fastighetsbolaget Akelius. Skapade och kontrollerade av Roger Akelius. Det är alltså inte fastighetsbolaget Akelius Residential Property som återköper aktier utan det är dess storägare som köper.

7 kommentarer:

 1. Hej Petrusko
  Kan dom tvångsinlösa kvarvarande aktier om om dom köpt på sig tillräckligt mycket över börsen, typ 90% som gäller för stamaktier?
  mvh Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bengan,
   Ja de kan tvångsinlösa aktien. Roger Akelius kontrollerar kring 95% av aktiekapitalet i Akelius Residential Property. Ett scenario är att de erbjuder en frivillig inlösen samtidigt som man meddelar att aktien kommer avnoteras därefter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Okey, kanske bäst att sälja då man inte vet vad en eventuell inlösen kurs blir. Är det fritt för ägaren att bestämma eller är det vissa regler som gäller?
  Mvh Bengan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Bengan,
   Som sagt, det finns ingen anledning att hoppas på någon fantastisk kursuppgång. Vid tvångsinlösen får man senast betalt plus en minimal ränta. Ett frivilligt inlösenförfarande blir sannolikt ungefär i linje med senast betalt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Intressant.... Tack för inlägget! Vart har pengarna gått till? Heimstaden, investor och Xact?

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!
  Jag säljer också Akelius D i omgångar på dessa nivåer. Har en slurk i bolåneportföljen men när Akelius handlas på dessa nivåer finns det D-aktier och preffar med bättre DA att flytta över till. Tycker SBB D varit privärd senaste tiden.

  Mvh PB?
  Pappa betalar? - Bloggen om privatekonomi

  PB Surveys - Min egna panelsida, tjäna pengar på undersökningar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Pb?,
   Tack för din kommentar. Rimlig omplacering där. SBB D ger en mycket angenäm direktavkastning på nuvarande nivåer.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...