Corem frivilligt utbyteserbjudande

 


Du som äger Corem Property Group preferensaktie kommer få ett erbjudande om att byta dem till D-aktier från bolaget istället. Anledningen Corem vill byta så här är att kreditvärderingsinstituten ser olika på de två aktieslagen och en mindre andel preferensaktier kan leda till bättre kreditbetyg vilket i sin tur sänker räntan för bolaget (lånekostnader).

Erbjudandet är det samma som när Corem köpte Klövern och erbjöd byte från Klövern preferens till Corem D.

Ett byte med en faktor om 1,12. Exempel: Om du äger 100 st Corem preferens och accepterar bytet erhåller du 112 st Corem D.

Med anledning av det här erbjudandet stiger nu kursen på Corem preferens medan Corem D backar. För att man kan göra en kortsiktig affär på spreaden mellan de två i det här erbjudandet. Tex köpa Corem preferens för att acceptera byte till Corem D. Det var en bra affär igår när erbjudandet var helt nytt och okänt medan aktiekursen i de två aktierna nu minskat spreaden betydligt i den här affären.

Jag bytte mina Klövern preffar till Corem preffar. Det är ett bättre instrument att äga men om skiten verkligen träffar fläkten så är det föga tröst att sitta på en preffaktie framför D. Om jag skall acceptera bytet den här gången har jag inte beslutat om ännu. Det ger ju mer utdelning om jag accepterar medan risken egentligen är nästan den samma. Om Corem som bolag går åt skogen så är D-aktier och övriga stamaktieägare sist i kön att få loss tillgångar från bolaget. Näst sist är preferensaktieägare medan alla andra är före. Det är skillnad på att vara sist och näst sist men det är ingen fantastisk sits varken eller. Skillnad men ja du är nog med mig nu i resonemanget.

Erbjudandet väntas löpa mellan 16 - 30 maj. Det är under den perioden man kommer behöva acceptera om man nu avser att göra det. Om man inte avser acceptera behöver man inte göra något. Det här är ett frivilligt erbjudande. Skulle en väldigt stor del av ägarna acceptera bytet kommer Corem preferensaktie att avnoteras på sikt och det är inte en sits man vill gå in i som vanlig småsparare. Då blir värdepappret ett onoterat innehav och förknippas med andra avgifter hos din mäklare och kan heller inte innehas på ett ISK. Detta tar jag inte för sannolikt den här vändan dock utan jag tror att en stor del kommer välja att behålla sina preferensaktier.

4 kommentarer:

 1. Klart man ska acceptera erbjudandet om både du och företaget tjänar på det. Att Corem skulle gå i konkurs är ju näst intill obefintligt.

  SvaraRadera
 2. Att tänka på är också att D-aktien har sämre belåningsvärde. Åtminstone hos Nordnet.

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko, och tack för intressant blogg! Borde inte kursen på D-aktien och preffen närma sig varandra igen kursmässigt när erbjudandet har gått ut efter 30 maj? Borde vara en bättre affär att köpa D-aktien nu när den är lite nerpressad?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om man bortser från utbyteserbjudandet som kommer komma på preffen så är kanske D-aktien ett mer intressant köp idag pga den högre direktavkastningen.

   Men om man inte bortser från erbjudandet så är det dumt att köpa D-aktien eftersom man får mer för pengarna genom att köpa preffen nu och sedan acceptera bytet mot D-aktier.

   Att köpa preffen på 318 kr motsvarar en kurs om ca 284 kr i D-aktien (som nu kostar 288 kr).

   Mvh petrusko

   Radera

Lyft blicken!

  I år har börsen gått uselt men sett över en 2-årsperiod har en vanlig svensk indexfond avkastat 11,5 procent per år. Det inkluderar alltså...